Bugün 24 Kasım….

24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti devletininin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün "Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür.

Bakanlar Kurulu, Mustafa Kemal Atatürk'e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" unvanını 11 Kasım 1928'de yaptığı toplantıda vermiş ve bu unvan, 24 Kasım'da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nin yayımlanması ile resmileşmişti.

Atatürk'ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981'de "başöğretmen" oluşunun yıldönümlerinde ülke çapında Öğretmenler Günü kutlanmasına karar verildi.

Öğretmenler Günü ile ilgili kutlamalar, 26 Kasım 1992'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Öğretmenler Günü Kutlama Yönetmeliği çerçevesinde gerçekleşir.

Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama günüdür.

Bu gün benim aklıma ilk gelen ilkokul birinci ve ikinci sınıf öğretmenimdir. Makbule öğretmenden çok uzun süredir haber alamıyorum. Yaşıyor ise Allah sağlıklı ömür versin ahirete intikal etti ise de Rabbim rahmet eylesin. Aynı dileklerimi diğer öğretmenlerim için de sunuyorum.

Bir de her öğretmenler gününde hatırladığım Ali Rıza Binboğa'nın "İlk öğretmenin kim senin" parçası var.

Bu satırların yazarı, lisans mezunudur. Kaç öğretmen tanıdı, siz hesaplayın. Tüm öğretmenlerimizin ellerinden öpüyorum.

Bugün de unutulmaması gereken bir konu var ben yaştakilerin: Öğretmen saygı duyulması gereken bir insandır. Ama gösterilecek saygıyı kendi hak etmelidir. Eğer o saygıyı görmeyi hak etmiyor ise, kendi başını iki elinin arasına alıp düşünmeli, diye düşünüyorum.

Buz de o saygıyı göstermiyor isek o ayıp ta bize yetecektir.

Öğretmen toplumun aynasıdır. Öyle biliyoruz. Toplumu yarınlara hazırlayan öğretmenler için merhum başöğretmen Atatürk ne diyor:

"Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır…"

Buz öğretmenlerin eserlerini görmek istiyoruz..

Editör: TE Bilisim