Kahramanmaraşlıların genelinde bir “Gaziantep” kıskançlığı var.

Özellikle son yıllarda açık bir dille konuşulmaya başlandı, bu kıskançlık… Nedendir, bir türlü anlam veremiyorum…

Bu satırların yazarı özbe öz Maraşlıdır. Tekke’de doğmuş, büyümüş biriyim. Ama bende bu Gaziantep kıskançlığı yok.

Acaba bende mi bir tuhaflık var, diye de düşünmeden edemiyorum.

Gaziantepliler, hep Kahramanmaraş’ın önüne engel oluyormuş… Siyaset, ekonomik, spor, turizm, mutfak… Aklınıza gelen her alanda bu konuşuluyor. Da, nedense bizim Maraşlılar kafasını iki elinin arasına alıp düşünmüyor!

Neden böyle oluyor…

**

Siyaseten bizim bir bakanımız olduğunda “görgüsüzün bir oğlu olmuş, çekmiş pipisini koparmış” hesabındayız.

Bunu Ali Doğan, Mehmet Sağlam, Veysi Kaynak ve son olarak ta Mahir Ünal da yaşadık. Bu isimlerin bakanlığı fazla yürütmemesi için bir yarış başlatıldı.

Bizim kamuoyu Kahramanmaraş’ın ilk büyükşehir belediye başkanına bile sahip çıkamadı ve şimdi onun günlerini adeta mumla arar hale geldi. Neden?

Fatih Mehmet Erkoç, Türkoğlulu… Mahir Ünal, Elbsitanlı… Mehmet Sağlam, Göksunlu…

Tamam da bu isimlerin nüfus cüzdanında “Nüfusa kayıtlı olduğu il: Kahramanmaraş” yazmıyor mu? Kaldı ki, şu anda siyasetin en önemli makamında oturan Mahir Ünal’ı bu koltuktan etmek için neredeyse elle-başla-canla çalışıyor insanlar…

Kamuoyu bu kılıfları herkese buluyor: Celalettin Güvenç, Pazarcıklı… İmran Kılıç, Cücelili… Falan filan yerli… Filan, falan yerli..

Hani bizim meşhur bir cümlemiz var, atalardan gelen: İşi yok, it taşlıyor…

Ekonomimiz o keza… Esnafımızı o keza… Turizmimiz o keza… Sporumuz o keza…

Alanında bir adım atanı, adeta kızgın saça oturtuyoruz.

**

Gaziantep dedik te, aklımız spora biraz daha yettiği için yazalım istedik.

Bir Gaziantepspor vardı… Hatırladınız mı? CHP’li Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan’ı da hatırladınız değil mi?

1989 yerel seçimlerinde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan ve bu göreve seçilen Celal Doğan, 2004 seçimlerine kadar bu makamda oturdu.

İşte bizim bildiğimiz Gaziantepspor’un 1993-2006 arasında Kulüp Başkanlığı görevini yürüttü. Gaziantepspor, Celal Doğan döneminde kurumsallaşma yolunda önemli adımlar attı ve Süper Lig'in en önemli takımlarından biri haline geldi.

Onun döneminde Gaziantepspor başarılı sezonlar geçirdi. Gaziantepspor'a tarihinin en başarılı dönemlerini yaşatan Celal Doğan, GASKİSpor ve Büyükşehir Belediyespor’u kurarak Gaziantepspor'un altyapısı olmalarını sağlamıştır. Bu takımlardan yetiştirilen başarılı genç futbolcuları, Gaziantepspor'a ucuz alıp dört büyüklere bonservislerini yüksek fiyatlara sattı.

Onun döneminde Gaziantepspor 2 defa İnter-Toto’ya, 3 defa UEFA Kupasına katıldı. Hapoel Tel-Aviv, FC Zimbru ve RC Lens takımlarını eleyerek UEFA'da ilk 16 takım arasına kalmayı başardı. İtalyan devi Roma'yı Gaziantep'te yendi. Futbolda tesisleşmenin önemini bilen Celal Doğan, Gaziantep şehrine 2 tane büyük tesis kazandırdı: Celal Doğan Tesisleri ve GASKİSpor Tesisleri.

Sonrasında da sahipsizlikten bu Gaziantepspor düştü de düştü. Şimdi Spor Toto Bölgesel Amatör Ligi 2. Grubunda son sırada yer alıyor.

Sistem, statü değişmezse de gelecek sezon Gaziantep Büyükler Ligi Süper Amatör Küme’de mücadele edecek.

**

Gaziantepliler, Gaziantepspor’un önlenemez düşüşünü gördükleri için konuya el attılar ve bugün en üst profesyonel ligde Gaziantep Futbol Kulübü adıyla bir kulübe sahip oldular.

Bugünkü Gaziantep FK’nın kuruluşu 1988 yılına dayanıyor. SANKO Holding bünyesinde Sankospor adıyla kuruldu.

Sankospor, 1993'te 3. Ligde mücadele etmeye başlamıştır.

1996-1997 sezonunda 3. Ligde şampiyon olarak 1. Lige (O zaman ki adıyla Türkiye 2. Futbol Ligine) yükseldi.

1999-2000 sezonundan itibaren Sankospor ismi yerini Gaziantep Büyükşehir Belediyespor olarak değişti.

2001-2002 sezonunda 2. Lig kurulunca bir önceki sezon başarılı olamadığı için 1. Ligden 2. Lige düştü.

2004-2005 sezonunda şampiyonluk sevinci yaşayarak 1. Lig'e çıktı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyespor, şampiyon olduğundan geçen sezona kadar 1. Lig'de mücadele etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyespor, o tarihte GASKİSpor ile ortaklaşa kullandığı Gaski Spor tesislerine sahiptir.

15 Haziran 2017 tarihinde yapılan genel kurulda alınan kararla kulüp, belediye bünyesinden çıktı ve Adil Sani Konukoğlu başkanlığında adını Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü olarak, renklerini ise kırmızı-siyah-beyaz olarak değiştirdi.

Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü ilk yılı olan 2017-2018 sezonunda Spor Toto 1. Lig'de play-off finali oynama başarısı gösterdi, ancak penaltılarda Süper Lig kapısından döndü.

2018-2019 sezonunda bir kez daha şampiyonluk parolasıyla sezona başlayan Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü, play-off finalinde Hatayspor'u mağlup ederek şampiyonluk başarısı yakaladı.

Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü, 2019-2020 sezonundan itibaren tarihinde ilk kez Süper Lig'de mücadele etmeye başlado.

12 Eylül 2019 tarihinde dönemin kulüp başkanı Adil Sani Konukoğlu, gerçekleştirilen olağanüstü kongrede görevi Mehmet Büyükekşi'ye devretti.

Kulüp Başkanı Mehmet Büyükekşi, ilk olarak kulübün adını "Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü" yerine şehirde oluşan isim kargaşasının önüne geçebilmek olarak adını "Gaziantep Futbol Kulübü" olarak tescil ettirerek birlikteliği arttırdı.

**

Peki Kahramanmaraş ne yapıyor, spor konusunda…

İşte bu sorunun cevabını bulabilirsek, sanırım bizim de bugün Süper Lig’de mücadele ederiz.

Bizim KİPAŞ, İSKUR, AKEDAŞ, ARMADAŞ, MADO, KERVAN, AKDO, PİSERRO, ŞİRİKÇİOĞLU vb gibi işletmeler çok daha iyi bir ekip oluşturabilir.

Yeterki istesinler ve işin başına da bilen birini getirsinler…