Bel fıtığı kaynaklı bel ağrıları genel olarak kalça bölgesinden başlayarak bacaklara ilerleyen siyatik ağrısına neden olmaktadır.

Ancak her bacak ağrısını bel fıtığının bir belirtisi olarak değerlendirmek yanlış olur. Bel fıtığı kaynaklı bacak ağrıları genel olarak tek bir bacak üzerinde hissedilse de bazı durumlarda her iki bacakta da ağrı ve uyuşma görülebilir.

Kas gücünün zayıflığı ve genetik yatkınlık bel fıtığına yol açabilmektedir. Bu nedenle vücut kaslarının güçlendirilmesi için düzenli olarak egzersiz yapmak bel fıtığının oluşmasını engelleyen en önemli faktörlerden birisidir.

NELER YAPILMALI?

Bel fıtığında akut dönem geçtikten sonra ağrıların şiddetini azaltmak için bolca yürüyüş yapmak yardımcı olabilir. Ayrıca beli zorlamayan hafif egzersizler de bacakta meydana gelen ağrının azaltılmasına yardımcı olur.

Bisiklet sürmek, çok hafif tempoda koşmak ya da yüzmek ağrının şiddetinin azalmasını sağlar. Bel ağrısının kalça bölgesinde hissedildiği durumlarda bel kaslarıyla beraber, karın kaslarının da güçlendirilmesi ağrıların kontrol altına alınmasını önemli ölçüde etkiler.

Birkaç günlük yatak istirahati ya da bazı hastalarda kaplıca tedavisi gibi yöntemler bel ve bacak ağrılarının hafifletilmesinde önemli rol oynamaktadır. Yatarken bacakların altına yastık koymak ve bacakları diz bölgesinden kırarak karna doğru çekmek omurganın rahat etmesini sağlayacaktır.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Bel ağrıları ve bel fıtığının önlenmesi için hareketli bir yaşam sürdürmek gerekmektedir.

Gün içerisinde aktif olan ve egzersiz yapan kişilerin hareketsiz yaşam tarzına sahip, sürekli olarak aynı pozisyonda kalan kişilere göre bel ağrısı ve bel fıtığı yaşama şansı çok daha düşüktür.

Vücut ağırlığının dengeli bir şekilde dağıtılmasında omurga kadar kaslar da önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle bel ve karın kaslarını geliştiren egzersizler yapmak hastalığın görülme olasılığını azaltmakta, hasta olan kişilerde ise hastalığın ilerlemesini önlemektedir.

 Ayrıca ani hareketlerden kaçınmak, düzgün bir duruşa sahip olmak da yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. Günlük yaşamda omurga fizyolojisine uygun hareket etmek bel fıtığının önlenmesine yardımcı olmaktadır.

KAYNAK: https://ahmetyildizhan.net/belden-bacaga-vuran-agri-nasil-gecer/#

Editör: TE Bilisim