Ana vatanı Endonezya olan karanfil, yoğun aroması ve ağızda bıraktığı hoş tadıyla çeşitli amaçlar için kullanılır. Ağız kokusunu gidermek için de etkili yöntemlerden biri olan karanfil tohumları, meyve çaylarının ve yemeklerin lezzetini artırmak için de tercih edilir.

Dünya mutfağında baharat olarak tercih edilen bitki, çiçeklerindeki tomurcukların kurutulmasıyla elde edilerek sofralarınıza gelir. Bu enfes lezzeti dilerseniz sade karanfil çayı olarak demleyebilir dilerseniz de diğer bitki çaylarınızın aromasını artırmak için tercih edebilirsiniz.

KARANFİL ÇAYI NASIL YAPILIR?

Afrika ve Uzak Doğu ülkelerinde keşfedilerek tüm dünyaya yayılan karanfil, öğütülerek toz halinde kullanılabildiği gibi sadece tomurcukları da kullanılabilir. Arzuya göre farklı şekillerde hazırlanan karanfil çayının demleme işlemi de oldukça kolay ve pratiktir. Aktardan ya da marketten aldığınız karanfil tomurcuklarını su ile kaynatarak lezzetli bir çay hazırlayabilirsiniz. Bunun için, 6 adet karanfil tohumunu 2 bardak su ile kaynatabilirsiniz. Ancak kaynatma işlemini yaklaşık 15-20 dakika ve üstü kapalı bir demlikte yapmanız çayınızın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Daha sonra süzerek servis edebilirsiniz. Karanfilin yoğun ve keskin bir tadı olduğu için bal ile tatlandırarak içmenizi öneririz.

KARANFİL ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Karanfil çayı hazırlarken farklı baharatları, bitkileri ya da meyveleri de demleme aşamasında kullanabilirsiniz. Örneğin; karanfil çayına en güzel eşlik eden bitkilerden biri tarçındır. Ayrıca severek içtiğiniz siyah çaya da ayrı bir lezzet katan karanfil, çayınızı mükemmel bir aroma ile taçlandırdığı gibi midenizin de rahatlamasına yardımcı olur. Peki hem lezzetli hem de faydalı bir karanfil çayı nasıl demlenir? İşte, ağızlarda enfes tat bırakan 3 farklı karanfil çayı tarifi:

ZENCEFİLLİ VE TARÇINLI KARANFİL ÇAYI

Zencefil, tarçın ve karanfilin mükemmel uyumunu damaklarınızda hissetmek istiyorsanız bu enfes tarifi deneyebilirsiniz. Metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan bu üçlü karışımı, dilerseniz doktorunuza danışarak diyet programınıza da ekleyebilirsiniz. Zencefilli ve tarçınlı karanfil çayı tarifi için, 5 adet tomurcuk karanfili 2 bardak su içinde kaynatın ve kaynama işleminin ardından, bir adet kabuk tarçın ve yarım çay kaşığı zencefil ilave ederek 10 dakika demlemeye bırakın. Süzdükten sonra bir kaşık bal ile tatlandırıp afiyetle içebilirsiniz.

KARANFİLLİ SİYAH ÇAY

Eğer siyah çay içmekten vazgeçemiyorsanız bu tarif ile çay tutkunuzu bir kat daha artırabilirsiniz. Siyah çayın orijinal tadını bozmadan hoş bir aroma katacak olan karanfil, enfes kokusuyla da beklentilerinizi fazlasıyla karşılayacaktır. Karanfilli siyah çay demlemek için yapmanız gereken çok basit. Siyah çayı her zaman yaptığınız gibi demleyin ve içinde 4-5 adet karanfil atın. Farklı ve lezzetli bir çay deneyimi yaşamak istiyorsanız bu tarifi deneyebilirsiniz.

BALLI, ELMALI KARANFİL ÇAYI

Özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak ve aroması ile damağınızı tatlandıracak bir tarif arıyorsanız, ballı, elmalı karanfil çayını deneyebilirsiniz. Bu tarif için, 3 bardak suyun içine dilimlediğiniz bir adet elmayı ve 7-8 adet karanfili ekleyin. Orta ateşte 15 dakika kaynatın ve 5-10 dakika demlemeye bırakın. Servis edeceğiniz zaman süzün ve bir tatlı kaşığı balı ilave edin. İsterseniz bir dilim limon ile de çayınızın aromasını artırabilirsiniz.

KARANFİL ÇAYI NE KADAR İÇİLMELİDİR?

Diğer doğal bitki çayları gibi karanfil çayının da bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Özellikle hassas bünyeye sahip olan kişilerin bir uzmandan tavsiye alarak karanfil çayı içmeleri sağlıkları açısından önemlidir. Karanfil çayının zararlı etkilerden korunmak için sürekli içmek yerine belli aralıklarda tüketilmesi önerilir. Özellikle cerrahi bir operasyon geçirmek üzere olan kişilerin ameliyattan önce karanfil kullanımını kesmeleri tavsiye edilir. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa çok fazla aşırıya kaçmamak suretiyle günde bir fincan karanfil çayı tüketebilirsiniz.

https://www.lipton.com/tr/cay-kulturu-makaleleri/karanfil-cayi-nasil-yapilir/

Editör: TE Bilisim