Kadınlar kendilerini her zaman daha güzel, özgüveni yüksek ve iyi hissetmek isterler. Bu nedenle estetik işlemler hakkında geçmişten bu yana oldukça cesur davrandıkları bir gerçek. Bununla birlikte günümüzde bir çok tabunun yıkılması ile birlikte genital estetik operasyonları da artık daha sık konuşulur hale gelmiş durumda.

Genital estetiğin, kadınlardaki estetik kaygıları düzeltmenin yanı sıra hastanın cinsel fonksiyonlarını ve yaşam kalitesini de artırdığını söyleyen Medline Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Songül Alemdaroğlu, son yıllarda sıkça gündeme gelen genital estetik konusunda bilgiler verdi.

TABU OLMAKTAN ÇIKTI

Doğuştan gelen özelliklerin, doğum izlerinin ve menopoz sonrası cinsel organlarda oluşabilen değişikliklerin, gerek cinsel yaşam gerekse günlük hayat üzerindeki olumsuz etkilerinin kadınları bu konuda bir çözüm arayışa ittiğini anlatan Doç. Dr. Alemdaroğlu, “İnsanlar artık bilgiye çok kolay ulaşabiliyor ve isteklerini daha net ifade edebiliyorlar. Eskiden doktor bile sır gibi saklanan bu özel konuların hasta-doktor iletişiminde açıkça konuşulabilmesi, ayrıca doktorların da bu konudaki bilgi birikimlerini artırmış olmaları, günümüzde genital estetikle ilgili kaygıların giderilmesinde önemli bir rol oynamaktadır” diyor.

KULLANILACAK TEKNİK DEĞİŞEBİLİYOR

Hastaların en sık yakındıkları şikâyetlerin, genital bölgedeki yapısal bozukluklar, cinsel işlev bozuklukları, doğuma bağlı vajen genişlemesi ve sarkması, genitaller siğiller, idrar kaçırma sorunları ile genital bölgenin cilt renginde koyulaşma ve buruşma olduğunu kaydeden Doç. Dr. Alemdaroğlu, “Genital estetik operasyonlarında kullanılacak tekniğe hastanın şikâyeti ve doktorun muayenesinin sonucuna göre karar verilir” diyerek bu tercihin cerrahi ya da lazer teknolojisini kullanmak şeklinde olabileceğini belirtiyor.

ÖZGÜVEN KAYBINA YOL AÇIYOR

Genital estetik ameliyatları içerisinde en sık uygulanan operasyonların başında “labioplasti” (küçük dudakların küçültülmesi) ve “vajinoplasti” (vajinanın rekonstrüksiyonu) geliyor. Bunun altında ise genellikle estetik açıdan ortaya çıkan kötü görünüm ve buna bağlı olarak kişinin kendini kötü hissetmesiyle birlikte gelişen özgüven kaybı yatıyor…

 

Labioplasti talep eden kadınların, sık tekrarlayan enfeksiyon, kıyafetlerde genital bölgenin belli olması ve cinsel ilişki anındaki rahatsızlık hissi nedeniyle doktora başvurduklarını anlatan Doç. Dr. Alemdaroğlu, “Labioplasti, iç dudakların cerrahi olarak düzeltilmesi, fazla olduğu düşünülen dokunun çıkartılmasıdır. İç dudakların aşırı derecede büyümesi, tedaviye rağmen tekrarlayan vajinal ve üriner enfeksiyonlara, bölgede iritasyona, hareketlerde kısıtlamaya ve ağrılı cinsel ilişkiye sebep olması halinde labioplasti tıbbi bir zorunluluk olarak kabul edilmektedir” diyerek bu gibi durumlarda cerrahi seçeneğin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

2-3 GÜNDE İŞE DÖNÜLEBİLİYOR

Hastaların vajinoplasti ameliyatına yönelme sebebini ise çoğunlukla normal doğum yapmış kadınların yaşadıkları bolluk hissi veya vajenden ses gelmesi olarak açıklayan Doç. Dr. Alemdaroğlu, hastaların cerrahi işlemden 2-3 gün sonra işlerine geri dönebildiklerini ancak enfeksiyon riskini önlemek için doktorun tavsiye edeceği süre boyunca önerilerine uyulması gerektiğini ifade ediyor.

18 YAŞINI DOLDURMUŞ OLMAK GEREKİYOR

“18 yaşını doldurmuş her kadın estetik operasyon olabilir. Yapılan işlem normal doğumu veya sezaryen ameliyatını etkilemez. Bunun yanı sıra cinsel olarak aktif olmayanlar için de uygundur” diyen Doç. Dr. Alemdaroğlu, operasyon sonrası herhangi bir dikiş izinin kalmayacağını da sözlerine ekliyor.

Editör: TE Bilisim