Doğu Akdeniz'de gök gürültülü sağanak yağışlara dikkat!

Beklenen Hadise: Gökgürültülü Sağanak Yağış

Beklendiği Yer: Yapılan son değerlendirmelere göre; Doğu Akdeniz'de beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, bu akşam saatleri ile yarın (Perşembe) akşam saatleri arasında Osmaniye il geneli ile Adana'nın güney ve doğu, Kahramanmaraş'ın güneybatı ilçelerinde yerel kuvvetli (21-50 kg/m2) olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Başlama-Bitiş Zamanı: 20.03.2024 21.00-21.03.2024 21.00

Hadisenin Şiddeti: Kuvvetli Yağış

BÖLGEDE METEOROLOJİK GÖRÜNÜM

Kahramanmaraş’ın da yer aldığı Doğu Akdeniz Bölge genelinin parçalı ve çok bulutlu, yağmur ve sağanak, kıyı kesimlerinin yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların; Adana'nın güney ve doğusu (Karataş, Yumurtalık, Ceyhan, İmamoğlu, Kozan), Osmaniye il geneli, Hatay'ın kıyı kesimleri (Erzin, Dörtyol, Payas, İskenderun, Arsuz, Samandağ, Yayladağı) ile Kahramanmaraş’ın güneybatı ilçelerinde (Onikişubat, Andırın, Türkoğlu) yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2) olması bekleniyor.

Hava sıcaklıklarının 2 ila 4 derece azalması bekleniyor.

Rüzgâr genellikle güney ve güneybatıdan, öğleden itibaren Mersin’in batısında kuzeybatıdan hafif, ara sıra orta kuvvette; öğle saatlerinden itibaren Mersin'in batısı ve Kahramanmaraş'ın kuzeyi ile Hatay, Gaziantep ve Kilis çevrelerinde yer yer kuvvetli olarak esmesi bekleniyor.

 

UYARILAR

Yapılan son değerlendirmelere göre; Doğu Akdeniz'de beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, bu akşam saatlerine kadar Osmaniye il geneli, Adana'nın güney ve doğusu (Karataş, Yumurtalık, Ceyhan, İmamoğlu, Kozan), Hatay'ın kıyı kesimleri (Erzin, Dörtyol, Payas, İskenderun, Arsuz, Samandağ, Yayladağı) ile Kahramanmaraş’ın güneybatı ilçelerinde (Onikişubat, Andırın, Türkoğlu) yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/m2) olması beklendiğinden; ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KAHRAMANMARAŞ

İlçe

Beklenen Hava

En Düşük
(°C)

En Yüksek
(°C)

Kahramanmaraş

Parçalı ve çok bulutlu, yerel olarak kuvvetli olmak üzere yağmur ve sağanak yağışlı

14

Afşin

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurlu

11

Andırın

Parçalı ve çok bulutlu, yerel olarak kuvvetli olmak üzere sağanak yağışlı

9

Çağlayancerit

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurlu

11

Ekinözü

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurlu

10

Elbistan

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurlu

12

Göksun

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurlu; gece saatlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışlı

9

Nurhak

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurlu

10

Pazarcık

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı

13

Türkoğlu

Parçalı ve çok bulutlu, yerel olarak kuvvetli olmak üzere sağanak yağışlı

15

 

Günün meteorolojik görünümü nasıl olacak? Günün meteorolojik görünümü nasıl olacak?

YURTTA METEOROLOJİK GÖRÜNÜM

Yapılan son tahminlere göre önümüzdeki 24 saat: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın kuzey ve doğusu, İç Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Kıyı kesimler ile Güneydoğu Anadolu'da yağmur ve sağanak olarak görülecek yağışların, iç kesimlerde önceleri yağmur, zamanla karla karışık yağmur ve kar şeklinde, Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun doğusunda aralıklı kar yağışı şeklinde olması bekleniyor.

Yağışların; Doğu Akdeniz'in, İç Anadolu'nun ve Orta Karadeniz'in doğusu ile Doğu Anadolu'nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda kuvvetli olması bekleniyor. Gece ve sabah saatlerinde iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi bulunmaktadır.

Hava sıcaklığının İç Anadolu ile Orta Karadeniz'de 4 ila 6 derece azalacağı, Marmara'da 2 ila 4 derece artacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Rüzgarın yurdun kuzeybatı ve doğu kesimlerinde güneyli, diğer yerlerde kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Ege'nin güney kıyılarında kuzey, kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi bekleniyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI 1: Yapılan son değerlendirmelere göre; Doğu Akdeniz'de beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, bu akşam saatleri ile yarın (Perşembe) akşam saatleri arasında Osmaniye il geneli ile Adana'nın güney ve doğu, Kahramanmaraş'ın güneybatı ilçelerinde yerel kuvvetli (21-50 kg/m2) olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI 2: Yapılan son değerlendirmelere göre; ülkemizin doğu bölgelerinde bugün beklenen yağışlara ilave olarak, yarın (Perşembe) sabah saatlerinden itibaren Adıyaman, Tunceli, Diyarbakır, Bitlis, Bingöl, Batman, Siirt, Şırnak ve Hakkari çevreleri ile Şanlıurfa’nın kuzey ve doğu, Elazığ’ın doğu, Muş’un güney ve batı ve Mardin’in doğu ilçelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, zamanla sıcaklıkların düşmesiyle 1200 m üzeri rakımlı kesimli yerlerde kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar şeklinde olması beklenen yağışların, yarın (Perşembe) gece saatlerinde bölgenin batısında etkisini kaybetmesi, doğusunda ise Cuma (22.03.2024) akşam saatlerine kadar etkili olması bekleniyor. Kuvvetli yağışlara bağlı olarak meydana gelebilecek sel, su baskını, kuvvetli rüzgar, kar yağışı beklenen yerlerde tipi ile ulaşımda aksamalar ve çığ riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

ÇIĞ TEHLİKESİ UYARISI: Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda yüksek kar örtüsüne sahip eğimli yamaçlarında çığ tehlikesi bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

 

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın, Güney Ege kıyılarında kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

BÖLGEMİZDE HAVA

AKDENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağmur ve sağanak yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, zamanla Toroslar Mevkiinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Doğu Akdeniz'in doğusunda yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

ADANA 11°C, 19°C

Parçalı ve çok bulutlu, yer yer kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

ANTALYA 11°C, 21°C

Parçalı ve çok bulutlu, bu akşam ve gece saatlerinde aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

HATAY 12°C, 16°C

Parçalı ve çok bulutlu, kıyı kesimleri yer yer kuvvetli olmak üzere, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

MERSİN 12°C, 18°C

Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

Kahramanmaraş 6°C, 14°C

Parçalı ve çok bulutlu, yerel olarak kuvvetli olmak üzere yağmur ve sağanak yağışlı

Editör: Akif Arslan