Antalya, İçel, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis.

Cumartesi günü bölgenin batısı kuvvetli olmak üzere Cumartesi ve Çarşamba günleri kuzeydoğusu hariç tamamı, Pazar ve Pazartesi günleri batısı, Salı günü ortası ile batısı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta buğday, arpa ve yulaf ekimine devam edilir. Ekimle birlikte fosforlu gübrenin tamamı, azotlu gübrenin 1/3 ü verilir. Hasat edilen ikinci ürün mısırın pazarlama faaliyetlerine devam edilir. Çeltiklerde hasat ve harman işleri bitirilir, pazarlama işine devam edilir. Ambardaki soyanın bakımına devam edilir. Bakla ve mercimek ekimine devam edilir. Ay sonunda ekim işi bitirilir. Ekimle birlikte fosforlu gübre verilir. Pamuk ikinci ve üçüncü el hasatlar tamamlanır. Hasadın tamamlandığı tarlalarda saplar kesilir ve sürüme geçilir. İkinci ürün yer fıstığında harman işleri yapılır, pazarlamaya başlanır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde çiftlik ve fosforlu gübreleme yapılır. Fiğ ekimi yapılır. Yoncada yarım kalan biçimler tamamlanır.

Meyvecilikte organik, fosforlu ve potaslı gübreleme yapılır ve sürüm işine devam edilir. Karaleke hastalığına karşı kültürel tedbirler uygulanır, yere dökülen hastalıklı yapraklar yakılır. Turunçgillerde yeterli yağış olmazsa sulama yapılır. Hasada devam edilir. İhtiyaç varsa organik gübre (çiftlik gübresi), fosforlu ve potaslı gübreleme yapılır. Ay ortasında mikroelement uygulamasına son verilir. Meyveli ağaçlara çatal verilir. Soğuk ve dondan koruma önlemleri alın. Uçkurutan, antraknoz, turunçgil dal yanıklığı, meyvelerde kara çukur ve kahverengi meyve çürüklüğü hastalıklarından korunmak için %1 bordo bulamacı atılır. Akdeniz meyve sineği mücadelesine devam edilir. Çeşitli nedenlerle dökülen meyveler toplanıp, bahçenin dışında imha edilir. Fare ve diğer kemirgenlerle mücadeleye devam edilir. Sofralık yeşil zeytin hasadına devam edilir. Daha erken siyahlaşan sofralık zeytinliklerin hasadına başlanır. Bu ay içinde zeytin ağaçlarının ihtiyacı olan potaslı ve fosforlu gübreler verilir. Bahçe kurulacak yerlerde delice (yabani zeytin) aşılı veya çelikten yetiştirilmiş fidan dikimlerine bu ay başlanabilir. Erken yağmurlardan sonra dikim yapılır. Antep Fıstığında bir yıl önce yapılan aşıların tırnakları kesilir. Budamaya devam edilir. Bahçenin temizliği ve sürümü tamamlanır. Karagöz kurdu ile mücadele için budama artıkları 8-10 ağaca bir demet veya küme hesabıyla bahçe içine bırakılır.

Bağcılıkta gübreleme, sürüm ve aralama yapılır.

Kışlık sebzelerin bakım ve hasadına devam edilir. Taze soğan ekimi yapılır. Örtü altı ser yetiştiriciliğinde, biberlerin bakım işleri ve sulaması yapılır. Çaplama ile birlikte çok hafif boğaz doldurulur. Yaprak bitleri ile mücadele ve fungisitlerle koruyucu ilaçlama yapılır. Sera sebze hastalıklarına karşı ilaçlamalar 7-10 gün ara ile tekrarlanır.

Editör: TE Bilisim