Bugünlerde kentimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümünü kutluyoruz. Bu yıl dönümü, Cumhurbaşkanlığı himayesine alındı bildiğiniz gibi…

Kentin kurtuluş törenleri için de ‘beklenen heyecan’ yaşanmasa da, 1919’dan başlayıp 1920’ye kadar süren çetin mücadelelerin ardından dünyada kendini kurtaran ilk şehir olma onuru da her Kahramanmaraşlı’nın yüreğinde yaşıyor.

Kurtuluş etkinlikleri için de siyasetin ve üst düzey kamu/özel yöneticilerin adeta uğrak yeri haline geldik. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, günü birlik geldi ve gitti…

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ta Kahramanmaraş’taydı. KSÜ’nün Avşar Kampüsündeki camisinin açılışına katıldı, Pazarcık’ta ve Dulkadiroğlu’nda ise Kur’an Kursları’nı hizmete sundu.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da Kahramanmaraş’ı ziyaret etti.

Bugün de TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş’ı ziyaret edecek.

Yarın ve Çarşamba günü de bazı ismi açıklanan veya açıklanmayan siyaset ve devlet erkanı da gelebilir.

Ki, Çarşamba günü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan törenlere katılacak.

**

Bu arada büyük kurultay öncesinde de CHP’nin tüm yurtta olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da il kongresi vardı dün.

Büyük illerde genel merkez tarafından tek liste ile seçimlere gidilmesi kararı uygulanıyor.

Ama Kahramanmaraş tarihinde ilk kez dünkü il başkanlığı seçimlerinde üç aday yarıştı. Mevcut il başkanı Esat Şengül’ün yanısıra Onikişubat İlçe Başkanı Ünal Ateş ve bir kadın aday olarak Kibar Özdemir, sandığa gittiler.

CHP genel başkan yardımcısı Veli Ağbaba’nın yanısıra bazı komşu illerin milletvekilleri de Kahramanmaraş milletvekili Ali Öztunç kongreye katıldı.

Heyecanı bol bir kongre izlendi.

CHP’li Veli Ağbaba, konuşmasında parti olarak bir başarı yakaladıklarını ifade ederek dikkat çekici bir ifade kullandı: “Biz istesek de istemesek de çok büyük de hata yapmadığımız sürece ilk seçimlerde Millet İttifakı iktidara gelecek.”

Ağbaba, CHP’nin tek başına iktidara geleceğini vurgulamadı; son seçimlerde İYİ Parti ile yaptıkları ittifaktan söz ederek “Millet İttifakı” dedi.

Ağbaba’nın sözleri gerçek olur mu, yoksa Kaf Dağının ardındaki bir hayal mi onu zaman gösterir.

Kahramanmaraş için aslolan, 4’üncü kez başkanlığa seçilen Esat Şengül’ün konumu olacak. 2012’den bu yana koltuğunu koruyan Şengül’ün başkanlığı döneminde bir genel seçim daha olacak, bakalım bu seçimden önce ve seçimde Şengül istenen performansı gösterecek mi?

**

Millet, ekonomik olarak bunalmış durumda… Piyasa adeta allak-bullak… Siftah dahi etmeden aylardır işyerini kapatan esnafı görüyoruz… Her geçen gün rakamları yükselen doğalgaz, elektrik faturalarını görüyoruz. Zam, Türkiye için olduğu kadar Kahramanmaraş’ı da zorda bırakıyor.

Suriye başta olmak üzere etrafımız ateş çemberi… Irak’ı zaten biliyoruz… İran’da durum iyi değil.. Filistin kan ağlıyor. İslam dünyası paramparça olmuş. Rusya’nın ne yapmaya çalıştığını anlamak için kahin olmaya gerek yok.. Son olarak KKTC Cumhurbaşkanı’nın ifadeleri ülkemizde infiale neden oldu.

İstanbul’daki toplu taşımaya yapılan zam, bir süre önce Kahramanmaraş’ta da yaşandı. Toplu taşıma ücretleri 2.5 TL’den 2.8’e yükseldi. Kahramanmaraş adeta bir sorun yumağı gibi oldu. Bitirilemeyen ulaşım sıkıntısı, havaalanı meselesi, Aksu çayının kirliliği, Termik Santral konusu, iş dünyasında sıkıntıların her geçen gün artması….

Bilinen şeyler bunlar…

Ama çözüm bulunamıyor. 8 vekilden 7’sinin iktidar tarafı olduğu bir siyasetimiz var. Muhalefette ise bir tek CHP’nin vekili… O da, sorunları bir bir dile getiriyor ama çözüm olamıyor.

Kahramanmaraş’ta büyükşehir belediyesinin başkanlığına bizzat Erdoğan’ın getirdiği isim oturuyor ama o da hala sistemini kurmuş değil… Kamuoyuna yansıyan yansımayan onlarca büyükşehir belediye sorunu yaşanıyor.

**

Peki bu karmaşa içinde Esat Şengül, iktidarları için bir umut olur mu Kahramanmaraş’a?