CHP’nin 1980 öncesini bilmem, sadece okuduklarımla yetiniyorum.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde 9 Eylül 1923’te önce “Halk Fırkası” adıyla kuruldu, 1924’de “Cumhuriyet Halk Fırkası”, 1935 yılında ise “Cumhuriyet Halk Partisi” adını aldı.

1927 ve 1935’de “Cumhuriyetçilik”, “Halkçılık”, “Milliyetçilik”, “Laiklik”, “Devletçilik” ve “Devrimcilik” ilkelerini benimsedi.

CHP’nin amblemi olan 6 ok bu ilkeleri simgelemektedir.

Kuruluşundan 1950 yılına kadar iktidarda tek parti olarak kaldı.

1950 seçimlerinde girilen iki partili seçimde Demokrat Parti (DP) iktidara gelirken, CHP muhalefete düştü.

1960’lı yıllarda ise ‘ortanın solu’nda konumlandı.

1980 sonrasında partilerin yeniden oluşturulması ile Halkçı Parti ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti ile yürüyen CHP’liler, 19 Haziran 1992 tarih ve 3821 sayılı yasa ile yeniden açıldı.

Parti, 1946 seçimlerinden sonra zaman zaman hükümetleri kursa da hiçbir seçimde iktidara gelemedi. 1999 seçimlerinde TBMM’ye de giremedi.

Bugün CHP, ülkemiz siyasetinde Ana Muhalefet Partisi görünümündedir. 2018 genel seçimlerinde ise yüzde 25 civarında bir oy almıştır.

**

Partinin Kahramanmaraş olağan il kongresi, 9 Şubat’ta yapılacak.

Kahramanmaraş tarihinde ilk kez ikiden fazla aday yarışacak, CHP’nin il kongresinde.

Kendi deyimi ile 2012’den bu yana il başkanlığı görevini yürüten Esat Şengül, 4’üncü kez delegeden başkanlık için destek istiyor.

Dün, Kervahnan’da partililerin de katıldığı toplantı ile adaylığını açıkladı.

Diğer adaylar ise Kibar Özdemir ve Ünal Ateş.

Özdemir’in de toplantısına katıldım, Ateş’in toplantısına adayın haber vermemesi nedeniyle katılamadım. Özdemir, özellikle sivil toplumun gelişmesi konusunda kurduğu örgütlerle adından bahsettiriyor ve partide de kendinden söz ettiriyor. Ateş ise bildiğimiz kadarı ile Merkez Onikişubat İlçe Başkanı…

Şengül’ün adaylığını açıkladığı toplantıda sadece partililer ve gazeteciler vardı. Şengül, “Sivil toplum kuruluşlarına haber vermedim, davet etmedim” dedi ve sadece Müslüm İbili’yi çağırdığını söyledi. Kahramanmaraş’ın 11 ilçesinden 9’unun başkanı Şengül’ün yanında olduğunu gösterdi. 1’i kendisi aday olduğu için katılmadı ve 1’i de adaylardan 1’ini desteklediği için mazeret bildirip katılmayacağını bildirmiş.

Partinin il kongresi için 280’den fazla delegesi var. Şengül, bu delegelerden 160’dan fazlasının imzası ile yeniden aday olduğunu kaydetti.

Şengül’ün üzerinde durduğu en önemli konu uyumdu. CHP’nin kıdemli il başkanı Şengül, “Biz uyum teşkilat ile uyum içerisindeyiz. Bu uyumu bir dönem daha devam ettirmek istiyoruz” dedi.

Bu arada Şengül’ün sözleri arasında dikkatimizi çeken bir konu da ailesi ile ilgiliydi. “Bizim evde kimse gülmez, kimse ağlamaz. Eşim ve iki çocuğum bu anlayışa sahihler. Partililerin boynunu bükecek bir eylemin içerisinde olmadık, olmayacağız” sözleri dikkat çekti.

30 yıldan bu yana eşinin her zaman kendisinin yanında ve destekçisi olduğunu beyan ederken, eşi hafif bir tebessüm etti. Sadece o kadar.

**

Kongreye sayılı günler kaldı. Tarihinde ilk kez 3 adaylı bir seçim yaşanacak. Daha önce 2 adaylı seçimler gözlenmişti ama bu kez çok farklı. Bu da, CHP’nin halkın daha çok içinde yer aldığını gösteriyor.

Tek adaylı, iki adaylı değil.

Adete bir çok siyasi partiye de nazire yapıyorlar.

Adaylık açıklamasında Esat Şengül, kendisinin de dediği gibi çok söz söyledi. “Adaylık açıklaması bu kadar uzun sürmemeli ama biz siyasetçiler mikrofonu elimize aldığımızda da susmayı beceremiyoruz” sözleri, siyasetçinin konuşma konusundaki sıkıntısını gündeme taşıdı.

Elazığ’da yaşanan deprem faciasında hayatlarını kaybedenlere rahmet diledi, acılı ailelerine başsağlığı diledi. Depremzedelere sabır tavsiye etti.

İdlip’te şehit düşenleri de unutmadı, Şengül.

Hatta kentin kurtuluş yıldönümü olan 12 Şubatlar da çete elbisesi giyerek halkın içinde yer aldığını da vurguladı.

Peki Şengül, Kahramanmaraş’ta da muhalefetin ikinci partisi olarak bu ağırlığı taşıyabilir mi? İşte asıl soru da bu… Kendi deyimi ile 2012’den bu yana 3 kez il başkanlığı yapmış ve 4’üncü kez de bu işe başkoymuş biri olan Şengül’den Kahramanmaraş ne bekliyor?

Bir kere basınla daha sıkı-fıkı olmalı Şengül. Daha çok basında yer almalı. Bunun için de kuşkusuz iletişim bölümünü çok daha yoğun kullanmalı. Sadece milletvekili geldiğinde ya da gündemde bir konu olduğunda düşüncelerini açıklamamalı. Kendisi gündem oluşturmalı. Sessiz kalan yığınların sesi olmalı. Gür konuşmalı, sert açıklamalar yapmalı.

**

Kahramanmaraş’ın şu anda depremselliği gündemde. Elazığ depreminin ardından uzmanlar Kahramanmaraş için uyarı yapıyor.

Kahramanmaraş havaalanı gündemde. Uçakların Kahramanmaraş’a inişi değil, sürekli olarak Gaziantep’e inişi konuşuluyor.

Kahramanmaraş’ta ulaşım başlı başına bir sıkıntı. Hem ilçeler arası yol bağlantısının sağlıklı olmamasından hem de civar illerle bağlantılarda sıkıntı yaşanmasından söz ediliyor. Yıllardır bitirilemeyen Kayseri yolu, Adıyaman yolu, Adana yolu gündemde daha sık tutulmalıdır, görüşü ağır basıyor.

Sanayinin çeşitlenmemesi ve sadece tekstil ağırlıklı olması da ayrı bir handikap, Kahramanmaraş için… İşsizliğin had safhaya vardığından söz ediliyor.

Aksu nehrinin zehir saçtığı, Sır barajının kirlendiği, iklimin neredeyse 360 derece değiştiği de bilinen bir gerçek. Kaldı ki, termik santrallerde ayrı bir fikir bekliyor.

Eğitim ha keza… Belediyelerin (büyükşehir ya da ilçeler) hizmet üretmeği de bilinen bir gerçek.

Yani kısacası Kahramanmaraş sürekli gündemde olması gereken bir durumda.

Siyasetçisi de bu konuyu eğilmeli ve tabii ki muhalefet, sadece muhalefet olması hasebiyle değil; kentte yaşayan bir canlı olarak bu duruma eğilmelidir.

**

Ha…

CHP’nin il kongresinde kim kazanır? İşte bu sorunun cevabı, birkaç gün sonra bulunur. Ama görünen köyün de kılavuz istemeyeceği gerçektir.