Ülkemizin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı, Şark Fatihi Kâzım Karabekir Paşa, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında eşsiz bir paya sahiptir.

Milli Mücadele hareketi boyunca, Edirne Milletvekili ve Doğu Cephesi Komutanı olarak görev yapan Kâzım Karabekir Paşa, aziz milletimizin varoluş mücadelesi verdiği Milli Mücadele döneminde gösterdiği kahramanlıklarla, mensubu olmaktan gurur duyduğu büyük Türk milletinin teveccühünü kazanmıştır.

Kâzım Karabekir Paşa, Doğu Cephesi’nde Ruslara ve Ermenilere karşı mücadele ederken, Maraşlılar da Güney Cephesi’nde İngilizlere, Fransızlara ve Ermenilere karşı mücadele ediyordu.

Kâzım Karabekir Paşa, düşmanla mücadele ettiği sırada Güney Cephesi’nde, Maraş’ta düşmanla mücadele eden Maraşlı Kuvayı Milliyecilere destek oldu. Maraşlı Kuvayı Milliyecilerin gayretlerini takdir etti; başarılarını tebrik etti; cesaretlerini ve iradelerini pekiştirdi.

Kâzım Karabekir Paşa’nın, Maraşlı Kuvayı Milliyecilerin, kendisinden asker sayısı ve teçhizat bakımından üstün durumdaki Fransız birliklerine karşı kazandığı zaferin hemen akabinde Maraşlıların şahsında Maraş mutasarrıfına 13 Şubat 1920’de şu telgrafı çekti:

“Maraş kahramanlarının Türklüğe has olan celâdet ve fedakârlıkları neticesinde sevgili bayraklarımızın yine Maraş üzerinde dalgalandı­ğını haber almakla bütün kolordum en büyük sevinçler duymaktadır. Öldünüz, fakat Türklüğü öldürmediniz. Tarihi millimize kanınızla ve hayatınızla emsalsiz bir menkıbe-i celâdet yazdınız. Maraşlıların ve sizin pak alınlarınızdan öper, kolordumun hissiyâtı samimanesini arz eylerim”

Bu vesile ile Atatürk’ün silah arkadaşı, Milli Mücadele kahramanı, Şark Fatihi Kâzım Karabekir Paşa’yı vefatının 73. Yıldönümünde rahmetle anar; Ülkü Ocakları var olduğu müddetçe, şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış ay yıldızlı kutsal Türk bayrağının ilelebet Maraş Kalesinde dalgalanacağını büyük bir gurur ve mutlulukla beyan ederim.

Yaşasın Ülkü Ocakları…

Bayram Kiraz

Dulkadiroğlu Ülkü Ocakları Başkanı

Editör: TE Bilisim