Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün (HEM= sim sırma kursunda yapılan çalışmalar Sitti Mükrime Hatun Kültür Evi'nde sergileniyor.

Sim sırma sergisinin açılışı, Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, Elbistan Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Faruk Doğan ve AK Parti Kadın Kolları Başkanı Dilek Çevik’in katılımıyla gerçekleştirildi. Sergide, kursiyerlerin ve kurs eğiticilerinin bin bir emek harcayarak yaptıkları işlemeler yer aldı. Sim sırma ile işlenmiş ayakkabı, çanta ve kaftan, serginin en dikkat çekici ürünleri oldu.

Sergiyi gezen ve ürünler hakkında HEM Müdürü Faruk Doğan ile kurs öğreticisi Sadiye Ünal’dan bilgiler alan Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, sim sırmanın, Elbistan’ın öz değerlerinden biri olduğuna vurgu yaptı.  Gürbüz, sergiyi ziyaretinde, sim sırmanın ilk kez Sitti Mükrime Hatun'un çeyizinde yer aldığını ve dolayısı ile sim sırmanın anavatanının Elbistan olduğunu söyledi. Elbistan'da hanımlara özel açtıkları kültür evinin adını da Sitti Mükrime Hatun koyduklarını dile getiren Gürbüz, burada kökeni Elbistan olduğu anlaşılan sim sırma çalışmalarını sergilediklerini belirtti.

Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmed'in Elbistanlı eşi Sitti Mükrime Hatun'un çeyizinin Elbistan işi "sim sırma" ile hazırlandığını anımsatan Başkan Gürbüz, şunları kaydetti:

“Mükrime Hatun’un çeyizi 41 çeşit sim sırma ile hazırlanıyor. Şuanda da biz Sitti Mükrime Hatun Kültürevi’ndeyiz. Ve sim sırma sergisini de burada açıldı. Geçmişten geleceğe bir kültür köprüsü bu. Sim sırma, Elbistan’ın bir değeri. Bu değeri küresel anlamda da tanıtmak gibi bir misyonumuz var. Böyle bir çabamız. Tüm hemşerilerimizi, sergimizi gezmeye davet ediyoruz. Bu el işçiliğinin, zanaatın, bize ait olan bu sanatın yaygınlaştırılması noktasında da vatandaşlarımızın daha duyarlı olmaları gerektiğini düşünüyorum. Elbistan’a ait olan bu değer, inşallah tüm dünyaya buradan bir marka olarak ihracatı ve tanıtımı yapılır. Kültürel ve sanatsal değerlerini yaygınlaştırmakla ilgili üzerimize düşeni yapacağız.”

HEM Müdürlüğü kursunda sim sırma işlemeli birçok ürün olduğunu ifade eden Gürbüz, şunları kaydetti:

"Sim sırmanın Elbistan için tarihi bir önemi vardır. Fatih Sultan Mehmet Han'ın eşi Sitti Mükrime Hatun Dulkadiroğlu devletinin kızıdır. Elbistan'dan saraya gelin gitmiştir. Sim sırma ilk defa Sitti Mükrime Hatun'un çeyizinde kullanılmıştır. Biz de istiyoruz ki tarihten bu yana bir kültürel köprü kuralım ve atalarımızın üretmiş olduğu bu el emeği göz nuru ürünleri, geliştirdiği bu sanatı günümüze taşıyalım. Bunu önemsediğimiz için bu sergiyi de Sitti Mükrime Hatun Kültür Evi'nde yapmak istedik. Sim sırma işlemeli ürünlerin tanıtımı ile bu işe başladık. Yatırımcısıyla da buluşturmamız halinde Elbistan tarihten gelen sim sırma işlemeciliğinde yoğunlaşacaktır."

Elbistan HEM Müdürü Faruk Doğan da sim sırmanın bölgeye ait bir el sanatı olduğunu, uzun zamandır da ihmal edildiğini söyledi. Bu sanatı Elbistan'da tekrar canlandırabilmek için gayret gösterdiklerini belirten Doğan, "Birçok ürün elde ettik. Özellikle ayakkabı ve çantalara işleme yaptık. Çok beğeni aldı. Düzenleyeceğimiz yeni kurslarla sim sırma kültürünü ilçemizde yerleştirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu. Doğan xunları söyledi;

“Elbistan Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğümüzdeki sim sırma kursumuzda yapılan ürünleri sergiliyoruz. Kurs öğreticimiz Sadiye Ünal’ın açmış olduğu kursta el emeği, göz nuru ürünlerimizi hazırladık. Bu motiflerin uyduğu doğru adres olan Mükrime Hatun Kültürevi’ne getirdik. Sim sırma eserlerimizde kaftanımız var. Tel kırma ürünler, tablolar var. Özellikle yöresel motifleri işlediğimiz ürünler var. Kına tepsilerimiz var. Ayakkabı ve çanta üzerine işlenen sim sırmalar var. Dulkadiroğlu Beyliği’nin armasını da işlediğimiz bir eser var. Bu mekanda ve Elbistan’ın birçok noktasında geleneksel el sanatlarımızın olduğu sergileri yıl boyunca açacağız.”

Elbistan HEM Müdürü Faruk Doğan, etkinlikte Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz’e, Elbistan Belediyesi’nin sim sırma ile işlenmiş logosunun yer aldığı tabloyu hediye etti

Editör: TE Bilisim