Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Kahramanmaraş Şube Başkanlığı ve çevreci sivil toplum kuruluşları, Elbistan’da bir çevre felaketi daha yaşanmasına müsaade etmemek için Elbistan/Akbayır’a termik santrali kurulmaması için verdikleri mücadeleyi kazandılar.

ZMO Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, Elbistan/Akbayır Termik Santrali ÇED Raporunun İptali Davasıyla İlgili bir açıklama yaptı.  Dumlupınar, açıklamasında, Kahramanmaraş İdare Mahkemesi almış olduğu 2019/779 no’lu karar ile Elbistan/Akbayır’da (TİL) kurulması düşünülen Termik Santrali’ne dair ÇED Raporu'nun iptal edildiğini duyurdu.

Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şubesi olarak müdahil oldukları davanın, çocuklarımızın geleceği lehine sonuçlanmasının kendilerini ziyadesiyle mutlu ettiğini belirten Başkan Dumlupınar,  “Davanın hukuki sürecini büyük bir özveri ile takip eden çok kıymetli hukuk insanları Av. Özgür Çıkın ve Av. Bilal Doğan'a ve davaya müdahil olan sivil toplum kuruluşlarına, kamuoyunu sürekli bu konuda zinde tutan bilim, sanat ve edebiyat insanlarına ve kamuoyuna teşekkür ediyorum” dedi.

Davanın temyiz aşamasında da aksi bir karar beklemediklerini bildiren Doç. Dr. Dumlupınar , şunları söyledi:

“Nitekim en son termik santrallere filtre takılmasının uzatılması ile ilgili yasa tasarısı Sayın Cumhurbaşkanının veto etmesiyle iptal edilmiştir. Bu veto ile insanca yaşam için gerekli çevre koşullarının korunması yönünde önemli adımlar atılabileceğini düşünmekteyiz;

-Hurman Çayının yatağını değiştiren, aslında Hurman çayını yok edecek olan projenin iptal edilmesi, yeni Termik Santralleri yerine, tarım alanlarının ve su kaynaklarının korunması, tarıma elverişsiz alanlara güneş ve rüzgâr enerjisi santrallerinin kurulması gibi konularda siyasileri ve sivil toplum kuruluşlarını ve en büyük kuvvet olarak gördüğümüz yöre halkını duyarlılık göstermeye çağırıyoruz.

Ülkemizin Dünya devletleri ile rekabet etmesinin yolu yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir tarımdır. Doğal kaynaklarımız en büyük gücümüzdür.”

Editör: TE Bilisim