BAYRAM SARAYOĞLU / ARTVİN-BHA

Türkiye'nin en yüksek 2'nci barajı olan Deriner Barajı enerji üretimin yanı sıra balık üretimiyle de ülke ekonomisine katkı sağlayacak.

Türkiye’nin En Yüksek Ikinci Barajında Ilk Balık Hasadı Yapıldı0

Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen ve temelden 249 metre gövde yüksekliğiyle Yusufeli Barajı’ndan sonra Türkiye’nin en yüksek ikinci barajı olan Deriner Barajı’nda ilk su ürünleri hasadı yapıldı.

Baraj gölünün Kalburlu mevkisinde devlet desteği ile kadın girişimci Eray Şeker tarafından işletmeye alınan balık üretim çiftliğindeki ilk balık hasadı Artvin Valisi Turan Ergün, İl Tarım ve Orman İl Müdürü Neşat Ulutaş ve diğer ilgililerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye’nin En Yüksek Ikinci Barajında Ilk Balık Hasadı Yapıldı

Vali Ergün, yetkililerden işletmeye dair bilgi aldıktan sonra balıkçı teknesiyle açıldığı baraj bölündeki kafeslerdeki balıklara yemleme yaptı.

Vali Ergün, gazetecilere Deriner Baraj gölündeki ilk balık hasadını gerçekleştiriyor olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Son dönemde dünyada gıdanın öneminin her zamankinden daha çok arttığını ifade eden Ergün, bu arz talep içinde su ürünlerinin çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin En Yüksek Ikinci Barajında Ilk Balık Hasadı Yapıldı1

Su ürünleri sektörünün hızlı bir büyüme sergilediğine değinen Ergün, Artvin’in deniz ve barajlarıyla su ürünleri yetiştiriciliği için çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Buluntu’dan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a Ziyaret Buluntu’dan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’a Ziyaret

Barajlar şehri olan Artvin’de barajların sadece enerji üretimi için değil, su ürünleri yetiştiriciliği içinde kullanılmaya başlandığını anlatan Ergün, “Su ürünleri yetiştiriciliği ilimizde ilk Borçka Barajı’nda başlamış. Yıllık 41 bin tonu geçen üretim boyutuna ulaşmışız. Yıllık ekonomik değeri de 2.9 milyar lira civarında ilimizdeki su ürünleri üretimimiz” dedi.

Deriner Barajı’nda yapılan ilk hasadın da 35 milyon liralık değeri olduğunu ifade eden Ergün, “Deriner Barajı’ndan yılda 1.4 milyar liralık su ürünleri üretimi bekliyoruz. Artvin bu açıdan hem Türkiye’de hem de dünyada önemli bir üretim merkezi” diye konuştu.

Hasat yapılan işletme sahibi Eray Şeker de su ürünleri mühendisi olduğunu 22 yıllık sektör deneyimin ardından devlet desteğiyle Deriner Barajı’nda kendi işletmesinde balık üretimi yaptığını söyledi.

Deriner Barajı’nda balık yetiştiren ilk girişimci olduğunu kaydeden Şeker , “Deriner Barajı su ürünleri noktasında son derece kıymetli bir barajımız. Su ürünlerinin sürdürülebilirliği noktasında çok kıymetli bir baraj. 24 kafesimiz ve yılda 500 ton üretim kapasiteli bir tesisimiz var. Türkiye’nin çeşitli yerlerine balık gönderiyoruz. İlk hasadımızdan 100 ton civarında bir rekolte bekliyoruz” ifadeleirne yer verdi.

Editör: Akif Arslan