Dünya Gazetesi Kahramanmaraş Temsilcisi Ali Eskalen, Elazığ ve Malatya depreminin ardından gündeme gelen Kahramanmaraş’ın depremselliğini kaleme aldı.

Dünya Gazetesi’nde MARAŞ’tan köşesinde yazan Eskalen, yazısında “Deprem gerçeği ile yüzleşsek mi artık?” sorusuna cevap arıyor. “Merkez üssü Elazığ’ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde meydana depremin ardından gözler aynı fay hattı üzerinde bulunan Kahramanmaraş’a çevrildi” diyen Ali Eskalen, yazısında şunları ifade etti:

“Elazığ depremini ciddi bir şekilde hisseden Kahramanmaraş, deprem gerçeği ile yüzleşmek zorunda. Fakat sürekli ötelenen şehrin ihtiyaçları gibi, deprem gerçeği de sürekli ötelenmekte. Şehrin deprem bölgesi olduğu bilindiği halde, yıllarca neredeyse ilk belediye kurulduğundan bugüne, bunu görmezden gelen yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, siyasiler ve şehrin ileri gelenleri depremi konuşmaktan bile en az deprem kadar korktu.

Fakat korkunun ecele faydası yok. Bugün artık bu gerçekle yüzleşmek zorundayız. Ülkemizin birçok yeri gibi Kahramanmaraş’ta bir deprem şehri bu gerçeği kabul etmek zorundayız. Ne yapabiliriz? Bir an önce risklerin tespit edilip önlemlerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Kentte yaşayan insanlar konuyla ilgili bilgilenmek istiyor. Kulaktan dolma bilgiler insanları huzursuz ediyor. Öncelikle şehrin imar planının gözden geçirilerek, tutarsızlıkların düzeltilmesi gerekiyor. Bunu da çok acil olarak yapmalıyız. Bu kimin umurunda, zaman bize bunu gösterecek. Yapılan çalışmalar bir yol gösterici olur umudundayım.

Tabii daha önce; maliye, defterdarlık ve bayındırlık binalarına çürük raporu verildiği kamuoyuna yansımıştı. Fakat bu kamu binaları ile ilgili de bir çalışma görülmüyor. Şehrin merkezinde bulunan bu binalar için de acil yıkım kararı çıkarılarak yıkılması gerekiyor. Bu binalar, olası bir depremde daha fazla risk barındırıyor ve vatandaşı tedirgin ediyor. Bunun yanı sıra kentte dönüşüm amacına uygun yapılmayıp, rantsal dönüşümden öteye gitmeyince, bugünkü deprem gerçeği daha da düşündürücü hale geldi. Deprem gerçeğini değiştiremeyeceğimize göre, depremle yaşamayı ve yaşatmayı öğrenmemiz gerekir. Bunun için de yetkililere çok büyük sorumluluklar düşüyor.

Elazığ depremi sonrası uzmanların sürekli işaret ettiği, deprem riskinin en yüksek olduğu bölge olarak gösterilen Kahramanmaraş-Türkoğlu ilçesinde, deprem öncesi alınması gereken tedbirlerle ilgili toplantılar gerçekleştiriliyor. Depremle ilgili ilk adımı atan Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, “Türkoğlu’nda tüm evlerin depreme dayanıklılığı incelenecek” dedi.”

Editör: TE Bilisim