Bugün 24 Temmuz… Türkiye’de Sansürün Kaldırılışı’nın yıldönümü ve bugün Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanıyor.

Günün anısına Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Sermet Çuhadar, Merkez Dulkadiroğlu İlçe Belediye Başkanı Necati Okay ve Merkez Onikişubat İlçe Belediye Başkanı Hanefi Öksüz, birer yazılı mesaj yayımladılar.

VALİ ÖZKAN’IN MESAJI

Dünyada yaşanan olaylardan ve gelişmelerden haberdar olmamızı sağlayan, ilimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine önemli katkılar sağlayan basın mensuplarımızın, özveri içerisinde yerine getirdikleri görevlerinde başarılar diliyorum.

Demokratik hayatın vazgeçilmezi ve halkımıza haberleri hızlı ve şeffaf bir şekilde aktaran emektar basın mensuplarının “24 Temmuz Basın Bayramı’nı” en içten dileklerimle kutlar sağlık ve esenlikler dilerim.

Vahdettin ÖZKAN

Kahramanmaraş Valisi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI HAYRETTİN GÜNGÖR’ÜN MESAJI

24 Temmuz 1908 tarihi basından sansürün kaldırıldığı gündür. Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamış, günümüzde ise artık basın, demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olmuştur.

Basın hürriyeti içinde görevlerini yerine getiren ulusal ve yerel basınımız, özgürlüklerin ilerlemesi ve kamuoyu oluşumunda büyük bir güce sahiptir. Gerek ülkemizin gerekse şehrimizin her alanda hedeflenen başarıya ulaşmasında basın mensuplarının gösterdikleri duyarlılık ve bu konuda yaptıkları başarılı çalışmalar büyük katkı sağlamaktadır.

 Böylesine önemli bir görevi yerine getirmek için özveri ile çalışan, yerelden ulusala, tüm basın çalışanlarının ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlar, başarılar dilerim.

Hayrettin GÜNGÖR

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı

KGC BAŞKANI SERMET ÇUHADAR’DAN 24 TEMMUZ MESAJI

Basın halkın doğru haber alma imkânı sağlayan ve düşüncelerini başkaları ile paylaşmasına aracıdır ve önemli bir toplumsal görev icra etmektedir.

Osmanlı'nın özellikle son zamanlarında çıkan gazetelerin sansür memurlarının kontrol ve denetiminden geçtikten sonra yayınlanmaktaydı. 24 Temmuz 1908 tarihinde İkinci Meşrutiyet'in ilanından sonra bu uygulamaya son verilmesi günümüzde "sansürün kaldırılması" olarak adlandırılmaktadır. Bunun için de 24 Temmuz tarihi, Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanmaktadır.

Ülkelerin gelişiminde çok önemli bir yere sahip olan basın, halkı bilgilendirme, bilinçlendirme, kamuoyunda gerekli hassasiyetleri oluşturma gibi çok önemli işlevleri yerine getirmektedir. Çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan basın, kamuoyuna tarafsız, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber vererek, toplumu aydınlatıp, meslek ilkelerine, kişilik haklarına saygı çerçevesinde çalışmalarını sürdürmelidir. Bu çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ‘iletişim özgürlüğü’ ile mümkündür. Şüphesiz bu özgürlük şeffaf yönetim anlayışının da temel yapı taşlarındandır.

Basın meslek ilkeleri doğrultusunda ilkeli, tarafsız, sorumlu ve bilinçli gazetecilik anlayışıyla yapılan çalışmalar devam edecektir. Bu çalışmaların her zaman özgür, sansürsüz bir ortamda yürütülmesi en büyük arzumuzdur. Unutulmamalıdır ki düşünce ve ifade özgürlüğü en önemli haklarımızdandır, fikirlerin sansürsüz bir ortamda özgürce dile getirilmesi gelişime atılan adımları kolaylaştıracaktır. Tarafsız ve özgür bir basının varlığı güçlü demokrasilerin vazgeçilmez unsurudur.

24 Temmuz 1908 tarihinde Türk basınında sansürün kaldırılması, ‘Gazeteciler ve Basın Bayramı’ olarak her yıl 24 Temmuzda kutlansa da, 111 yıl önce kaldırılan sansürün hala var olması nedeniyle KGC olarak özde “Basın Özgürlük ve Dayanışma Günü” olarak anılması gerektiğini ısrarla savunuyoruz. Halkımıza doğru haber alma imkânı sağlayan ve düşüncelerini başkaları ile paylaşmasına aracı olan basın kuruluşları, önemli bir toplumsal görev icra etmektedir.

Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Basın meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı; toplumda basına güveni artırmasının yanında, kamuoyunun yanlış bilgilendirilerek yönlendirilmesinin önüne geçecektir. Toplumsal değerlere saygılı, sorumluluk bilinci içinde, tarafsız bir anlayışla görevini yerine getiren özgür basın, demokratik toplum düzeninin korunmasının en büyük güvencesidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürkün, “Basın, Milletin müşterek sesidir” ifadesi basının toplumu aydınlatması bakımından üstlendiği misyonu en güzel şekilde açıklamaktadır. Bu anlamda geldiğimiz noktada özellikle yerel basınımızın karşı karşıya kaldığı var olma mücadelesi basınımız adına gelecek kaygısı taşımamıza sebep olmaktadır. Yerel basının gelişen teknoloji ve dijital medya unsuru nedeniyle yaşamaları neredeyse güçleşmiştir. Yerel basınımıza destek olunması ve yaşatılması için adeta can suyu niteliği taşıyan desteklerin devam etmesi büyük bir önem arz etmektedir.

Tüm meslektaşlarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını samimiyetle kutluyorum.

Sermet ÇUHADAR

Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı

MAHÇİÇEK’TEN BASIN BAYRAMI KUTLAMASI

İlerleyen teknolojiyle birlikte bu alanda büyük bir güç elde eden medya, ilkeli ve doğru habercilikten asla taviz vermeden yoluna devam etmelidir.

Ülkelerin gelişiminde çok önemli bir yere sahip olan basının, halkı bilgilendirme, bilinçlendirme, kamuoyunda gerekli hassasiyetleri oluşturma gibi çok önemli işlevleri bulunuyor. Bu nedenle çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan basın, kamuoyuna tarafsız, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber vererek, toplumu aydınlatıp, meslek ilkelerine, kişilik haklarına saygı çerçevesinde çalışmalarını sürdürmelidir.

Her türlü zorlu ortamda gece gündüz demeden çalışan basın camiasındaki arkadaşlarımızın Basın ve Gazeteciler Bayramı’nı kutluyor, meslek hayatlarında başarılar diliyorum.

Hanefi MAHÇİÇEK

Onikişubat Belediye Başkanı

OKAY’DAN 24 TEMMUZ BASIN BAYRMI MESAJI

Medya toplumlar için önemlidir ve basın demokrasinin nöbetçisidir, Türkiye’nin birliğinin ve dirliğinin temininde medyanın ayrı bir öneme sahip olduğunun bilincindeyiz.

Basında sansürün kaldırıldığı gün olan 24 Temmuz, aynı zamanda basın bayramı olarak düzenlenmiştir. Bizler de bu günlerde medyanın önemini bir kez daha hatırlatıyor ve onların demokrasinin en önemli nöbetçileri olarak tanımlıyoruz. Ayrıca, ülkemizin milli birliğini ve dirliğini temin etmede en anlamlı yol da yine medyadır.

Genç nesillerin her açıdan daha sağlıklı ve topluma duyarlı yetişmeleri adına da medyanın verdiği mesaj çok önemlidir. Bu denli hassas vazifeler üstlenen medya mensuplarımızın bizler de daima yanındayız. Ben bu vesileyle tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Basın Bayramı’nı en içten dileklerimle tebrik ediyor görevlerde başarılar diliyorum.

Necati OKAY

Dulkadiroğlu Belediye Başkanı

BASIN İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN EN ETKİLİ ARACIDIR

Demokratik ve şeffaf toplum olmanın öncelikli şartlarından birinin de halkın tarafsız, eksiksiz ve doğru haber akışıyla bilgilendirilmesidir. Kitle iletişim araçlarını yöneten gazeteciler haberin, bilginin, düşüncenin ya da genel anlamıyla kültürün insan topluluklarına dağıtılmasına aracılık yapmaktadır.

Basın mensupları, haber akışı ve kültür aktarımın yanında vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması, kamuoyu oluşturulması ve yönlendirilmesi gibi önemli görev ve sorumlulukları da üstlenmektedir.

Modern dünyanın en temel insan haklarından olan, haber alma, yayma ve ifade özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, kamu adına hareket ederek doğru ve gerçek haberle kamuoyunu aydınlatarak, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışının oluşumuna ve demokrasinin yerleşip güçlenmesine katkı sağlamaktadır.

Diğer yandan basın mensupları, içinde yaşadığı toplumun, milli, ahlaki, insani ve kutsal değerlerine sahip çıkarak doğru ve tarafsız bir şekilde görevini yerine getirmesi kamuoyunun nazarında oldukça önem taşımaktadır. Kamuoyu oluşturulmasında etkin görev alan yerel ve ulusal basın kuruluşlarımız ve bu mesleği icra eden değerli basın çalışanlarımızın meslek ilkelerini ve etiğini gözetmesi de son derece önemlidir.

Bu düşüncelerle, meslek etik ve ilkeleri ile hareket ederek ilçemizin, ilimizin ve ülkemizin gelişmesi ve kültür aktarımı için mücadele veren, tüm basın mensuplarının, 24 Temmuz Basın Bayramını en içten dileklerimle kutluyor, aileleri ve sevdikleri ile birlikte mutluluklar, meslek hayatlarında başarı ve kolaylıklar diliyorum.

Hüseyin Coşkun Aydın

Göksun İlçe Belediye Başkanı

Editör: TE Bilisim