Kahramanmaraş merkezli www.marasaktif.com haber sitesi yazarlarından M. Serhat Topalca, güncel ve önemli bir konuyu gündeme taşıyor.

“Ülkemizde ve şehrimizde asla göz ardı edemeyeceğimiz bir deprem gerçeği var ve biz bununla yaşamak zorundayız.

Başlıktaki sorumun cevabını hemen vereyim: Kesinlikle hayır!

Yüzyıllardır özelde bölgemizin deprem gerçeği var ve bu, ister duyarlı olalım, ister farkında olalım, isterse hiç umursamayalım, karşımızda duruyor.

Asla paniklemeyelim, çünkü panik depremin veremeyeceği zararı ve hasarı verebilir. Yapılacak en doğru davranış ve önlemler bilim adamlarının söyledikleridir.

Yani, hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendimizi, ailemizi sevdiklerimizi bu gerçeğe hazırlamalıyız.

Deprem öncesinde alınması gereken önlemleri mümkün olan en iyi şekilde yerine getirmeliyiz. Bunun içinde binamızın deprem dayanıklılık testi olabilir, evimizin durumu olabilir, gerekiyorsa dayanıklı bir eve taşınmak olabilir, ev içinde yapılması gerekenler ve dikkat edilmesi gereken hususlar ihmale yer vermeden halledilebilir. Bütün bunlar şu anda kolaylıkla ulaşacağınız yerde, çünkü herkesin elinde telefon var ve AFAD sitesinden bunlara erişimizin çok basit. Lütfen ihmal etmeyin ve hazırlayın kendinizi.

Evet depreme sadece fiziksel olarak hazırlanmak yetmeyebilir çünkü deprem anında yapacaklarımız, alacağımız kararlar, sonrasındaki tutumumuz hem kendi hayatımızı hem de birçok insanın hayatını kurtarabilir.

Depremden korkmak son derece insani bir durumdur, ancak bunu panik, kaygı, stres ve sorun haline getirmemek çok önemlidir.

Evet deprem yıkıcı, yok edicidir ancak dünyanın birçok yerinde çok şiddetli depremler oluyor ve insanların aldığı önlemler ve yaptıkları neticesinde nerdeyse insanların burnu dahi kanamadan atlatılıyor.

Deprem, yaşamımızın son derece ciddi bir parçasıdır, korkarak değil tedbirler alarak hasarı, kaybı önleyebiliriz. Lütfen bu konuya herkes ama herkes çok dikkat etsin, gerekiyorsa acil yardım eğitimleri alın, deprem gönüllüsü olun, arama kurtarmaya ilişkin araştırmalar yapın.

Çünkü kendinizi olası bir deprem felaketine hazırlamak, hayatınızın en büyük felaketinin önüne geçmenize sebep olabilir.

Ayrıca, hani şu son bilmem kaç yüzyıldır deprem olmadı, bilmem kaç yılda bir büyük deprem olmuş ve bundan dolayı illa bir deprem olacak düşüncesini kafanızdan atın, bu bilimsel bir veri değildir tamamen bir tahmindir, bir zaman hesabıdır. Bunun bir deprem olacak olmasıyla ilgisi yoktur.

Ancak üzerinde bulunduğumuz fay hattının her an büyük bir depreme neden olabileceği gerçeği vardır. Dolayısıyla gerçeklere odaklanmalı, varsayımları bir tarafa bırakmalı ve kendimizi ailemizi hem somut tedbirler, önlemler olarak hem de düşünsel ve ruhsal olarak buna hazırlayalım.

İnşallah şehrimiz ve ülkemiz yıkıcı bir felaketle karşı karşıya kalmaz, canlarımız mallarımız böyle bir felaketle yüzleşmek zorunda olmaz.

Alacağımız önlemler ve kendimizi her anlamda buna hazırlamak birçoğumuzun hayatını kurtarabilir.

Dikkat etmemiz gereken deprem olması değil ne yapabiliriz, hangi önlemleri alabiliriz olmalıdır.

Depremden korkmayalım, paniklemeyelim, kaygıya kapılmayalım önlemlerimizi alıp sonucu Allah’a bırakalım.

Ama lütfen uzmanların, bilim adamlarının deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasıyla ilgili uyarı, ikaz ve tavsiyelerine uyalım, gerekenleri yapalım.”

İletişim: [email protected]

Kaynak: https://www.marasaktif.com/kahramanmarasta-depremler-oluyor-paniklemeli-miyiz-makale,329.html?fbclid=IwAR2gh5SetB6A0IK6V-NUlXDGAodIbXib5HSxe2_oKUBb5zQBg-KYL7nChdE

Editör: TE Bilisim