Kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişilere doktorlar tarafından da önerilen balık, ramazan süresince haftada 5 öğün tüketilmeli. Çocuklarda zeka açısından da son derece yararlı olan bu besin kaynağı mutlaka sofralarda yer bulmalı. Sindirimi son derece kolay olan balık tüketimini, özellikle oruç tutan yaşlılar için öneriyoruz. Vücut tüm gün aç kaldığı ve ağır yağlı yiyecekler sindirim sistemini baskı altına aldığı için balık her yaştan insanlarca mutlaka tüketilmeli. Bazı balıklar, bazı mevsimlerde yağlı olduğu için ızgarada, az yağlı olanların fırında, yağsız olan balık türlerinin de genellikle yağda kızartılarak pişirilmeli. Tüketicilerin, balığın yağlı olup olmadığı konusunda mutlaka satıcıdan bilgi almasında yarar var.

Türkiye'de, iç sular ve çiftliklerinde yılda ortalama 700 bin ton civarında balık üretimi yapılıyor. Vatandaşların deniz ürünlerine çok kolay ve sağlıklı ulaşması, tüketimi artıran en önemli faktördür. Balığın avlanma zamanı, beslenme, yumurtlama ve su sıcaklığı ile tuz oranını dikkate alarak uzmanlar tarafından hazırlanan takvime göre tüketilmesinde yarar vardır. Bu takvime göre izmarit, kalkan ve mezgit bu günlerde çok lezzetlidir ve tekir, iskorpit ve minakop da tüketilebilir. Haziran ayında sardalye, orfoz, trança çok lezzetlidir. Çupra, levrek ve lüfer de tüketilebilir.

Balık takvimin yılın 12 ayına göre hazırlanır, Karadeniz, Ege, Akdeniz, Marmara ve boğazlarda tutulan deniz ürünlerinin en iyi ve lezzetli, yenilebilecek, lezzetsiz ve yenilmeyecek zamanları konusunda tüketicilerin dikkati çekilir.

BALIK TAKVİMİ

Ocak: Ocak ayında hamsi ve torik çok lezzetli olur. Çinakop yemezseniz mükemmel olur. Bu mevsimde mezgit, izmarit ve sardalyeden uzak durulmalıdır.

Şubat: Şubat ayında hamsi, izmarit, mezgit ve torik çok lezzetlidir. Levrek ve palamut da tüketilebilir.

Mart: Mart ayında izmarit, kalkan ve mezgit çok lezzetlidir. Ayrıca levrek, palamut ve mercan da tüketilebilir.

Nisan: Nisan ayında mezgit, kalkan ve izmarit çok lezzetlidir. Sardalye, hamsi de tüketilebilir. Çinakop yememeniz önerilir.

Mayıs: Mayıs ayında izmarit, kalkan ve mezgit çok lezzetlidir. Tekir, iskorpit ve minakop da tüketilebilir.

Haziran: Haziran ayında sardalye, orfoz, trança çok lezzetlidir. Çupra, levrek ve lüfer de tüketilebilir.

Temmuz: Temmuz ayında sardalye, orfoz, trança çok lezzetlidir. Hamsi, kalkan ve izmarit tüketilmemelidir.

Ağustos: Ağustos ayında palamut, çipura çok lezzetlidir. Çinakop üremesi için yenmemelidir. İzmarit, gümüş ve hamsiden uzak durulmalıdır.

Eylül: Eylül ayında palamut, sardalye, çupra, lüfer, barbun çok lezzetlidir. Çinakop, üremesi için yenmemelidir.

Ekim: Ekim ayında levrek, barbun, palamut, kılıç, sardalye, uskumru çok lezzetlidir.

Kasım: Kasım ayında uskumru, lüfer, hamsi ve barbun çok lezzetlidir. Mercan ve levrek de tüketilebilir.

Aralık: Aralık ayında hamsi çok lezzetlidir. Mercan, levrek de tüketilebilir. İzmarit ve mezgitten uzak durulmalıdır. Çinakop, üremesi için yenmemelidir.

Editör: TE Bilisim