Günü kesin olarak bilinmeyen ve Bin Aydan Daha Hayırlı olarak kabul edilen Kadir Gecesi, bu Ramazan ayında Diyanet takvimine göre 26 Ramazan’ı 27 Ramazan’a (31 Mayıs’ı 1 Haziran’a) bağlayan gece idrak edilecek.

Mübarek Ramazan ayının son on gününe yaklaşırken bireyler Kadir Gecesi tarihi için de araştırmalara başladı. Aslında Kadir Gecesinin tam günü kesin olarak bilinmiyor ancak Peygamber efendimiz bu bin aydan daha hayırlı geceyi Ramazan'ın son on gününde aramayı tavsiye etmiştir. Bunun yanında her yıl Kadir Gecesi Ramazan'ın 27. Gecesinde idrak edilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı Ramazan İmsakiyesi de takvimine "Kadir Gecesi ne zaman?" sorusunun yanıtını bulmak için bakıldığın da 27. Geceyi işaret ediyor.

KADİR GECESİ NEDİR?

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) bu mübarek gece ile ilgili olarak, “Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuş ve bu gece, “Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” şeklinde dua etmemizi tavsiye etmiştir.

Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklı bilgilere göre, Peygamber Efendimiz (s.a.v) daha önceki ümmetlerden bin sene cihad eden insanları düşünüp, ‘benim ümmetimin ömrü kısadır, az ibadet ederler’ diye üzülünce, Allahü teâlâ, (Kadir gecesi senin ve ümmetinindir) buyurup Habibinin kalbini ferahlandırdı. Kadir gecesi, her Ramazan ayında gelir. Kadir Gecesin önemli kılan ise Kur'an-ı Kerim'in ilk o gece indirilmeye başlanmasındandır.

Kadir Gecesi, üç ayların sonuncusu olan ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlamaktadır. Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesinin Önemi şu şekilde dile getirilmiştir. '' Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik, gün ağarıncaya kadar sürer.'' (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)

Kadir gecesinin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte, Ramazan'ın yirmi yedinci gününün gecesinde olma ihtimali yüksektir. İslam peygamberi Muhammed Kadir gecesinin hangi gece olduğunu kesin şekilde belirtmemiş, ancak; "Siz Kadir gecesini Ramazan'ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız" demiştir.

KADİR GECESİ İBADETLER NELERDİR?

Ramazanın her gecesini Kadir gecesi bilerek hareket edilirse Kadir gecesine rastlanmış olur. Her gün en az şunlar yapılmalı:

· Gece herhangi bir namaz kılarken zamm-ı sure olarak veya namaz dışında Kadir sûresini okumalı.

· Şu duayı okumalı: (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa'fü annî.)

· Birkaç sayfa Kur'an-ı kerim okumalı.

· İlmihalden birkaç sayfa okumalı.

· Az da olsa İslâmiyet'i doğru yayan kuruluşlara yardım yapmalı veya sadaka vermeli.

· Gece seher vakti, iki rekât namaz kılıp, silsile-i aliyyeyi okuyarak, o âlimlerin hürmetine dua etmeli.

· Gündüzü de gecesi gibi kıymetli olduğu için gündüzleri de değerlendirmelidir.

Editör: TE Bilisim