Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı ve Kasaplar Odası Başkanlığınca organize edilen Kahramanmaraş 1. İrişkit Festivali yapıldı.

Yedikuyular Kayak Merkezi'nde düzenlenen Kahramanmaraş Geleneksel 1. İrişkit Festivali'nde yumurtalı irişkit, sade irişkit, Maraş Paçası gibi çeşitli ikramlar yapıldı.

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ile diğer ilgililerin katıldığı festivalde aynı zamanda yakılan ateşin üzerinden atlanarak, halaylar çekildi.

Programın açılış konuşmaları bölümünde Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu birer konuşma yaptılar.

Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Yedikuyular Kayak Merkezi’nin artık bir insanların buluşma noktası haline geldiğini söyledi. Başkan Erkoç yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Artık Yedikuyular bölgenin buluşma merkezi haline geldi. Yaklaşık 15 milyon insanımızın sosyal donatısı haline gelen Yedikuyular, Türk turizmine çok önemli katkılarda bulunmakta. Artık tüm Türkiye’mizden hatta yurt dışından bile misafirlerimizi Yedikuyular’da ağırlamaya başladık. Kahramanmaraş artık turizmden fazlasıyla pay almakta. Türkiye’mizin çeşitli illerinden onbinlerce insan Yedikuyular Kayak Merkezi’mizi ziyaret etmekte. Bu da Kahramanmaraş’ta bir ekonomik zenginlik oluşturmakta.

Bundan dolayı ben emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, bu festivalin düzenlenmesinde başka Esnaf Odaları Başkanımız Ahmet Kuybu olmak üzere tüm oda başkanlarımıza teşekkür ediyoruz.

Bir şehrin turizm pastasından pay alması için gastronomisi olmak zorunda. Gastronomisi olmazsa turizmden pay alması çok zor ve sıkıntılı. Kahramanmaraş gastronomisi de çok zengin.

Bacasız sanayi olan turizmden yeterince pay alması için kışın ve yazın insanların ilgisini çekecek alanlar oluşturmak gayretindeydik. En önemlisi de Yedikuyular Kayak Merkezi. Adrenalin sporları ile ilgili bir merkez oluşturduk Kapıçam’da. Geçenlerde de Oryantiring federasyonu ile birlikte Türkiye’nin en büyük organizasyonunu yaptık. Ayrıca müzelerle de Kahramanmaraş turizmini destekliyoruz.

Kahramanmaraş’ın üç ana güçlü yönü var. Bir tanesi İstiklal mücadelesinin kahramanı, meşalesi olan şehir. Onun için Kurtuluş Panorama Müzesini yaptık ev yüzbinlerce insan orayı ziyaret etti.

Kahramanmaraş Türk Edebiyatında öncü şehir. Necip Fazıl’ların, Nuri Pakdil’lerin, Rasim Özdenören’lerin şehri. Bunu da bir edebiyat müzesi ile taçlandırdık. Türk Edebiyatı ile ilgili dünyadaki en iyi müzeyi Kahramanmaraş’a kazandırdık. Dede Korkut Masallarından günümüze kadar edebi değeri olan her türlü eserin sergilendiği bir müze.

Gastronomimizde en öndeki ürün dondurma.Ayyıldızlı ürün. Tüm dünyada Türkiye’yi temsil etmekte. Onunla ilgili de bir müze yaptık. Bunlar bizim güçlü yönlerimiz. Bunları biz rastgele yapmadık. Başından beri planlayarak yaptık bunları. Herkes Sütçü İmam’ı, edebiyatı, dondurmayı merak ediyordu. Bir diğer güçlü yanımız da irişkit. Kahramanmaraş’ımızın vazgeçilmesi. Sonbahar geldiği zaman herkes kasaplarla konuşur irişkitini yaptırır.

Tıpkı tarhana gibi geçmişten bu yana Kahramanmaraş’ta böyle bir alışkanlık var. İnşallah bu festivalle bu irişkit tüm dünyaya duyulur. Tabi biz sucuk demiyoruz İrişkit diyoruz. Biz çocukluğumuzdan beri böyle diyoruz. Zaten tarihten beri gelen ve literatürdeki ismi de bu. İnşallah bu lezzetler tüm dünyada tanınır.”

Daha sonra söz alan TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç ise Yedikuyular Kayak Merkezi’nden dolayı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a teşekkür ederek: “Ben kayak sporuyla yakından ilgilenen birisi olarak gerçekten çok teşekkür ediyorum Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Erkoç’a. Kameraman arkadaşlarımızdan rica ediyorum. Şu arka planı çeksinler ve bütün dünya bunu bu şekilde görsün. Mart ayının sonu gelmesine rağmen hala 2 metreyi bulan karı ile Yedikuyular Kayak Merkezimize tüm kayak severleri bekliyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından stantlar gezildi. Halaylar ekilerek yakılan ateşin üzerinden atladılar.

Editör: TE Bilisim