Türkiye'de koronavirüsten ölenlerin sayısı 21'e yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, "Son 24 saatte hasta sayımız 947'ye ulaştı. Yaşlı hastalarımızdan 12'sini kaybettik. Bugüne dek toplam 21 can kaybımız var." dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerinin sayısının 21 olduğunu bildirdi.

Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan, "Son 24 saatte 2 bin 953 şüpheliye test yapıldı. 277'si pozitif çıktı. Hasta sayımız 947'ye ulaştı. Yaşlı hastalarımızdan 12'sini kaybettik. Bugüne dek toplam 21 can kaybımız var. Yaşlılarımızı uyaralım. Sokağa çıkma sınırlandırmasına uysunlar. Ölüm riski, yaş yükseldikçe çok artıyor." bilgisini paylaştı.

TOPLU ALANLARDA ENFEKSİYON RİSKİ UYARISI

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınına karşı konaklama tesisleri, restoranlar, yurtlar ve huzurevleri gibi toplu alanlarda enfeksiyon riskine karşı korunma ve kontrol önerilerinde bulundu.

Buna göre, otellerde konaklayan misafirlerin kayıtları, son 14 gün içerisinde bulunduğu ülkeler ve konaklaması sonrasında ülke içerisindeki seyahat planları gibi bilgiler tam ve düzenli olarak tutulacak. Olası vaka durumunda, temaslıların doğru şekilde yönetilebilmesi sağlanacak.

Sauna, masaj salonları, spor salonları ve çocuk kulüpleri mümkün olduğu kadar kullanılmayacak.

Koronavirüs tanısı kesinleşen hastanın odası 24 saat süreyle havalandırılacak ve boş tutulması sağlanacak. Yurtlarda genel enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için de odaların ve diğer kapalı alanlardaki camlar günlük rutin temizlik esnasında açık olacak ve temizlik sonrası en az 1 saat havalandırılacak.

Huzurevi ve yaşlı bakım merkezlerinde konaklayanlar arasında "Kovid-19" hastalığı ile uyumlu şikayetler olması durumunda bu merkezlerde kalanların yüksek risk grubunda olmaları ve hayati risklerinin yüksek olması nedeniyle semptom ve bulguları (ateş, kan basıncı, nabız sayısı, solunum sayısı, şuur durumu ve oksijen satürasyonu) huzurevi sağlık personeli tarafından yakından takip edilecek.

YÖK, koronavirüs önlemleri kapsamında Kıbrıs'ta okuyan öğrencilere ilişkin kararlar aldı. Buna göre, YÖK tarafından, denkliği kabul edilen üniversitelerde kayıtlı öğrencilerin denklik işlemlerinde 9 Mart'tan itibaren KKTC'de bulunma şartı aranmayacak. Ayrıca 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar dönemine ait derslerin telafisi için her programa göre yoğunlaştırılmış akademik takvim yapılacak. Kovid-19 salgını sonrasında yaz öğretimi uygulanabilecek ve yapılamayan sınavlar yapılabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, koronavirüs önlemleri kapsamında meslek liselerinde tek kullanımlık önlük ve tulum üretimine başladı.

KORONAVİRÜS HIZLI TANI KİTİNİN TANITIMI YAPILDI

Yeni tip koranavirüse yönelik 15 dakikada sonuç alınabilen tanı kiti, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Viroloji Laboratuvarı'nda tanıtıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın TBMM'de hızlı sonuç veren antijenden geliştirilmiş tanı kitinin Türkiye genelinde tüm illere dağıtılma kararı alındığını açıklamasının ardından harekete geçen bakanlık, 15 dakika gibi kısa bir sürede sonuç alınabilecek tanı kitlerini de uygulamaya başladı. Artık yeni tip koronavirüs tanısında, 60-90 dakika içinde kapsamlı sonuç alınmasına olanak tanıyan yerli tanı kitinin yanı sıra 15 dakikada sonuç verebilen hızlı tanı kiti de kullanılacak.

MORG VE DEFİN HİZMETLERİNDE ALINACAK ÖNLEMLER BELİRLENDİ

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, morg ve defin hizmetlerine yönelik alınacak önlemleri belirledi. Söz konusu tedbirlere ilişkin yazı, Diyanet İşleri Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve valiliklere gönderildi.

Buna göre, morg görevlileri ve cenaze sorumlusu, ölen kişinin olası/kesin Kovid-19 tanısı konusunda bilgilendirilecek. Gasilhane çalışanları eldiven, N95/FFP2 maske, gözlük/yüz koruyucu ve sıvı geçirmez önlük kullanacak. Kullanılan kişisel korunma malzemeleri tıbbi atık kutusuna atılacak. Yıkama alanının yoğun sekresyonlar ile kontamine olması nedeniyle 1/10 çamaşır suyu veya klor tabletle (ürün önerisi ile) dezenfekte edilecek.

Morg ve gasilhane çalışanlarına standart enfeksiyondan korunma ve kontrol önlemleri ile solunum sekresyonlarıyla temas önlemleri konusunda eğitim verilecek. El hijyeni gibi kişisel hijyenin önemi vurgulanacak. Birimde kullanılacak olan, maske, eldiven, koruyucu giysi, gözlük, alkol bazlı el antiseptiği ihtiyacı hastane yönetimi tarafından karşılanacak. Evde ölüm olması durumunda, defin işlemleri mevzuat gereği devam edecek. Cenazelerin ceset torbasıyla alınıp naklinin gerçekleştirilmesi sağlanacak. Cenazenin kabre yerleştirilmesi sırasında eldiven kullanılacak.

Olası/kesin Kovid-19 vakalarının ölümü halinde ceset torbasıyla defin yapılacak. Cenaze kabre yerleştirildikten sonra standart defin işlemleri uygulanacak.

Editör: TE Bilisim