Kahramanmaraş’ta Kılavuzlu Barajı üzerinde bulunan ve tarihi özelliği ile büyük ilgi çeken Ceyhan Taş Köprüsü, ilgi toplamaya devam ediyor.

Merkez Onikişubat İlçesi Kılavuzlu Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Kılavuzlu Barajının alt bölgesinde yer alan Taş Köprü (Ceyhan), kentte büyük ilgi görüyor. Ceyhan Nehri üzerinde yer alan ve bu özelliğinden dolayı da Ceyhan Köprüsü adıyla anılan köprü, medeniyetin de yolu olarak biliniyor.

Kahramanmaraş Valiliği internet sitesinde yer alan bilgilere göre; tarihi Taş Köprü ya da Ceyhan Köprüsü Kahramanmaraş-Kayseri yolu, kent merkezine 11 kilometre uzaklıkta Kılavuzlu Mahallesi sınırlarında yer alıyor.

Ceyhan nehri üzerinde olmasından dolayı bu isim ile anılırken; 16. Yüzyıla ait olduğu düşünülen yapı Doğu-Batı doğrultuda 158  metre uzunlukta altı kemer gözünden oluşur. 24.60 metre ölçülerinde anıtsal kemer gözü ile köprü tarihte bir teknoloji harikalarındandır. Moloz taş malzemenin kullanıldığı yapı ihtişamlı duruşu ile günümüze kadar gelebildi.

Baraja balık tutmaya gidenlerin de zaman zaman kullandığı bu köprü, ayrıca nişan-düğün gibi etkinliklerde bulunan çiftlerin de dış fotoğraf çekimi alanı olarak dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilisim