İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması amacıyla başlattığı ’Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ kampanyası kapsamında yapılan uygulamada, Kahramanmaraş’ta kırmızı ışıkta geçen yayalar ve yayalara yol vermeyen sürücüler uyarıldı. 

Karayolları Trafik Kanunuyla bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında yapılan kanun teklifine göre, trafikte belirlenen alanlarda ilk geçiş hakkı yayalara verilecek. Yayalara yol vermeyen sürücülere ve ışıklı yollarda yola giren yayalara cezai işlem uygulanacak.

Kanun kapsamında yurt geneli başlatılan çalışma ve uygulama Kahramanmaraş’ta da 228 noktada gerçekleştirildi. Trafik polisleri yaya ve sürücülere broşür dağıtırken, sözlü olarak uyarılarda da bulundu.

Trafikte yayaların haklarının korunmasının gerektiğini söyleyen Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, “Öncelik Hayatın Öncelik Yayanın” sloganıyla başlatılan projeyle sürücülerin, öncelikle yayaların haklarına riayet etmeleri tutumu içinde olması, aynı şekilde trafik alt yapısının iyileştirilmesi, okul çevrelerinde güvenlik tedbirlerinin iyileştirilmesi kuralları bilmesi önem arz ediyor” diye konuştu.

Kahramanmaraş'ta da trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması amacıyla program düzenlendi.

Vali  Özkan, Trabzon Caddesi'nde düzenlenen etkinlikte, sürücülerin ve insanların trafik kurallarını kültür ve yaşam tarzı haline getirmelerinin önemli olduğunu söyledi.

Trafik kurallarına uymanın riskleri azaltacağını bildiren Özkan, "Hayata daha iyi bağlanabilmek, yayaların hukukunu anlatabilmek için buradayız. Tüm yayalarımızın hayatına riayet edecek bilinçli sürücülerimizin olması hepimizin temennisi, bununla ilgili nitelikli bir farkındalık oluşturmamız lazım." şeklinde konuştu.

Yayaların korkutulmaması ve geçitlerde yol üstünlüğü verilmesi gerektiğini söyleyen İl Emniyet Müdürü Doğan İnci, “Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı verilere göre, dünyada 1 milyonu aşkın kişi trafik kazalarından ölmekte. Nasıl sürücülerin hakları varsa trafikte yayalarında haklarının vardır. Yaya geçitlerinin olduğu yerde öncelik yayalarındır” dedi.

Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Hakan Doğan ise, “Yaya geçitlerinden geçmeye çalışan yayalara öncelik vermek zorundayız. Bugün il genelinde 228 yaya ve okul geçidinde toplam 890 personelle ilimiz genelindeki tüm yaya ve okul geçitlerinde görev alındı. Amacımız farkındalık oluşturmak” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından  Vali Özkan ile Garnizon Komutan Topçu Albay Adnan Köşker, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Numan Öksüz, Onikişubat Belediye Başkanı Hanifi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, kurum müdürleri, öğrenciler ve engelliler yaya geçidinden geçti.

Vali Özkan ve beraberindekiler daha sonra araçları durdurup sürücülere, projeyi anlatan broşürler dağıttı.

İLÇELERDE DE ETKİNLİK DÜZENLENDİ

İçişleri Bakanlığınca yurt genelinde yaya öncelikli trafik bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında, Kahramanmaraş'ın Elbistan, Andırın, Afşin ve Türkoğlu ilçelerinde etkinlikler düzenlendi.

ELBİSTAN - Elbistan Kaymakamı Özkan Demir, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Aşık ve İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Sinan Sert'in de katıldığı programda, emniyet ve jandarma personellerince sürücü ve yayalara broşürlü uyarı yapıldı. Kural ihlali yapanlara 488 lira cezai işlem uygulanacağı tebliğ edildi.

Kaymakam Demir, yaptığı açıklamada, 2019'un yaya öncelikli trafik yılı ilan edildiğini belirtti. İçişleri Bakanlığınca başlatılan kampanyanın önemine dikkat çeken Demir, "Medeniyetin en büyük göstergelerinden biri olan yayalara saygıyı, geçiş önceliğini anlatmaya çalışıyoruz. Sürücülerimizden yaya geçiş önceliğine riayet etmelerini istiyoruz. Elbistan'da daha kaliteli, daha saygılı bir yaşam inşa etmeye çalışıyoruz." dedi.

Polis ekipleri, yaya geçiş önceliğine riayet etmeyen sürücülere uyarılarda bulundu.

AFŞİN - Afşin Kaymakamı Ahmet Can Pınar, İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Akdoğan ve trafik polisleri, Afşinbey Caddesi'ndeki uygulamada, sürücülere broşür dağıttı, yayaların geçiş üstünlüğüne vurgu yaptı. Pınar, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her anlamda gelişip kalkındığını söyledi.

Trafikte sevgi, saygı ve hoşgörünün de toplumda yer etmesi gerektiğini dile getiren Pınar, "Trafik kurallarına da azami oranda uymamız gerekir. Sürücülerimizi, yayalarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Buna alışmamız biraz zaman alacak. Herkes bu bilinçle hareket ederse bir gün bu sorunların çözüldüğünü göreceğiz. Böylelikle trafik kazalarını da aza indireceğiz." dedi.

ANDIRIN - Andırın ilçesi Tufanpaşa İlkokulu önünde yapılan etkinlikte, Andırın Kaymakamı Emre Dündar, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Onur Kaymak, İlçe Emniyet Amiri Tahsin Öndeş, trafik ekipleri ve veliler, okul çıkışında cadde üzerindeki araçlar durdurulup yaya geçitlerini kullandı.

Kaymakam Dündar, öğrencilere yaya geçidi kullanımı konusunda uyarıcı broşür dağıttı, yolun karşısına geçerken mutlaka yaya geçitlerini kullanmalarını istedi.

TÜRKOĞLU - Türkoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ekipleri, Mahir Ünal ve Atatürk caddelerinde sürücü ve yayalara broşürlü uyarı yaptı.

İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Başçavuş Zekeriya Sarıkaya ve İlçe Emniyet Müdürü Bahadır Taphasan da yaya ve sürücülerle görüşerek uygulamayı anlattı.

ANADOLU AJANSI – İHLAS HABER AJANSI

Editör: TE Bilisim