Kahramanmaraş Sütçü İmem Üniversitesi (KSÜ) Stratejik Araştırmalar Merkezi Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete’de (20 Temmuz 32020 tarih ve 31191) yayımlandı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden:

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK

ARAŞTIRMALAR MERKEZİ YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezinin amaçlarına, faaliyet alanlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Danışma Kurulu: Merkezin Danışma Kurulunu,

b) Merkez: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezini,

c) Müdür: Merkezin Müdürünü,

ç) Rektör: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörünü,

d) Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesini,

e) Yönetim Kurulu: Merkezin Yönetim Kurulunu,

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Merkezin Amaçları ve Faaliyet Alanları

Merkezin amaçları

MADDE 5 – (1) Merkezin amaçları şunlardır:

a) Türkiye’nin bölgesel, ikili ve çok taraflı uluslararası ilişkilerini kapsayan tarihi, kültürel, siyasi, iktisadi, hukuki, sosyolojik, jeopolitik ve stratejik araştırmalar, incelemeler ve değerlendirmeler yapmak.

b) Sosyal, kültürel, stratejik alanlarda ve bilimsel konularda uluslararası ilişkileri geliştirmek amacıyla, öğrenciler ve akademik personelin entelektüel, kültürel, kişisel deneyimlerini zenginleştirme ve geliştirmeye yönelik faaliyetlerde bulunmak.

c) Mevcut ve gelecekteki ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal, iç ve dış güvenliğe ilişkin konularda yayın faaliyetlerinde bulunmak.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Bilimsel yayınlardan ve açık haber kaynaklarından elde edilen bilgilerin analizini ve değerlendirmesini yapmak, buradan üretilen bilgileri ve süreli ve süresiz yayınları ilgililere ve kamuoyuna aktarmak, ders materyallerinin güncelleştirilmesi ve benzeri amaçlar için kullanıma açmak, Merkezin çalışma alanları ile ilgili her konuda kapsamlı yazılı ve görsel bir dokümantasyon arşivi oluşturmak.

b) Devletlerin ve etkin uluslararası kuruluşların, güvenlik ve savunma konularını siyasal, ekonomik ve sosyal bakımdan araştırmak, bunların Türkiye ile ilişkileri ve bu ilişkilerin geleceği ile ilgili tespit ve önerilerde bulunmak.

c) Merkezin amaçları doğrultusunda, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla ve bilim insanlarıyla işbirliği olanaklarını araştırmak ve ortak çalışmalar yapmak.

ç) Merkezin amaçları doğrultusunda, kamu kurumları ve özel kuruluşlar ile her derecedeki eğitim ve öğretim kurumlarına danışmanlık ve eğitim hizmetleri vermek.

d) Merkezin amaçları doğrultusunda teori, metot ve uygulama alanları temelinde yayın yolu ile tanıtım yapmak.

e) Merkezin ihtiyacı olan elemanların yurt içi ve yurt dışı eğitimini sağlamak ve bu doğrultuda rehberlik etmek.

f) Ülkemizin stratejik hedefleri doğrultusunda Üniversite için stratejik hedefler belirlemek, bunlarla ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde ilgili kamu ve özel kuruluşlar ile işbirliği ve koordinasyon çerçevesinde, bilimsel ve uygulamalı çalışmalar yapmak ve yönetmek.

g) İstihdam imkânları ve girişimciliği geliştirmek, küçük ve orta ölçekli işletmeler ve sektörel altyapı imkânlarının belirlenmesine ilişkin çalışmalar yapmak, sonuçlarını ilgili kuruluşlar, sektör temsilcileri ve kamuoyu ile paylaşmak, bu konuda yerel potansiyeli harekete geçirmek.

ğ) Sektörel yenilik imkânlarının ve bilgi düzeyinin geliştirilmesine öncülük etmek.

h) Üniversitenin stratejik plan hazırlama sürecine destek vermek.

ı) Rektörün belirleyeceği diğer konularda inceleme ve araştırmalar yapmak.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Merkezin Yönetim Organları ve Görevleri

Merkezin yönetim organları

MADDE 7 – (1) Merkezin yönetim organları şunlardır:

a) Müdür.

b) Yönetim Kurulu.

c) Danışma Kurulu.

Müdür

MADDE 8 – (1) Müdür; Merkezin amaçları doğrultusunda araştırmalar yapan Üniversite öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından üç yıllık süre için görevlendirilir. Görev süresi sona eren Müdür tekrar görevlendirilebilir. Üniversite öğretim elemanları arasından en fazla iki kişi, Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından müdür yardımcısı olarak görevlendirilir. Müdürün görevi sona erdiğinde yardımcılarının da görevi sona ermiş sayılır. Müdüre, yokluğunda müdür yardımcılarından biri vekâlet eder. Vekâletin altı ayı geçmesi durumunda Rektör tarafından yeni Müdür görevlendirilir.

Müdürün görevleri

MADDE 9 – (1) Müdürün görevleri şunlardır:

a) Merkez çalışmalarının düzenli ve etkin bir biçimde yürütülmesi ve denetimi ile ilgili gerekli önlemleri almak.

b) Merkez çalışmalarının gerektirdiği görevlendirmeleri yapmak.

c) Yönetim Kurulu kararlarını uygulamak.

ç) Her öğretim yılı sonunda ve istendiğinde, Merkezin genel durumu ve işleyişi hakkındaki raporunu Yönetim Kurulunun görüşünü aldıktan sonra Rektöre sunmak.

(2) Müdür, Merkezin amaçları doğrultusundaki çalışmaların düzenli bir şekilde yürütülmesinden, Merkezin bütün etkinliklerinin gözetim-denetiminin ve Merkezin hedeflerine varış oranlarının analiz ve değerlendirmesinin yapılmasından Rektöre karşı birinci derecede sorumludur.

Yönetim Kurulu

MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu; Müdür ve müdür yardımcıları ile Merkezin amaçları doğrultusunda araştırmalar yapan Üniversitenin farklı birimlerinde görev yapmakta olan tam zamanlı öğretim üyeleri ve stratejik konularda uzman kişiler arasından Müdürün önerisi üzerine Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen dört üye olmak üzere toplam yedi üyeden oluşur. Yönetim Kuruluna Müdür başkanlık eder.

(2) Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi üç yıldır. Süresi dolan üyeler yeniden görevlendirilebilir. Süresi dolmadan ayrılan üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere Rektör tarafından yeni üye görevlendirilir. Yönetim Kurulu toplantılarına mazeretsiz olarak üç kez üst üste katılmayan üyenin görevi sona erer.

(3) Yönetim Kurulu yılda en az dört kez ve gerektiğinde Müdürün çağrısı üzerine salt çoğunlukla toplanır. Yönetim Kurulunun kararları oy çokluğu ile alınır ve çekimser oy kullanılamaz. Oyların eşitliği durumunda Müdürün kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır.

Yönetim Kurulunun görevleri

MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:

a) Müdür tarafından sunulan, Merkezin idari ve bilimsel çalışmalarını incelemek ve karara bağlamak.

b) Merkezin çalışmalarıyla ilgili plan ve programları hazırlamak ve uygulanmasını sağlamak.

c) Merkezin genel strateji ve politikalarını oluşturmak, düzenlenecek çeşitli programlarla ilgili faaliyetleri değerlendirmek.

ç) Çalışma ve proje gruplarının oluşturulması, adlandırılması, çalışma kurallarının belirlenmesi ve çalışmaların sona erdirilmesine ilişkin kararları almak ve yönergeleri hazırlamak.

d) Merkez personelinin eğitim, uygulama, araştırma, danışmanlık ve yayım konularındaki isteklerini değerlendirip karara bağlamak.

e) Ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği esaslarını belirlemek, protokol taslaklarını hazırlamak ve Rektöre sunmak.

Danışma Kurulu ve görevleri

MADDE 12 – (1) Danışma Kurulu; Müdür ile Merkezin amaçları doğrultusunda araştırmalar yapan öğretim elemanları ve Merkezin çalışma alanları ve Yönetim Kurulunun talep ettiği konularla ilgili katkıda bulunabilecek kamu veya özel kurum ve kuruluşların temsilcileri arasından Müdürün önerisi üzerine, Rektör tarafından üç yıl için görevlendirilen en fazla yirmi üyeden oluşur. Süresi dolmadan görevlerinden ayrılan veya görevlerine son verilen üyelerin yerine, kalan süreyi doldurmak için aynı yöntemle yenileri görevlendirilir. Süresi biten üye tekrar görevlendirilebilir.

(2) Danışma Kurulu, Müdürün çağrısı üzerine yılda en az iki kez toplanır. Danışma Kuruluna Müdür başkanlık eder.

(3) Danışma Kurulunun görevleri; Merkez projelerine özel uzmanlık alanlarında katkı sağlamak ve Merkez faaliyetleri ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunmaktır. Danışma Kurulunun görüşleri tavsiye niteliğindedir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Demirbaşlar

MADDE 13 – (1) Merkez tarafından desteklenen araştırmalar kapsamında alınan her türlü araç, alet, donanım ve demirbaşlar Merkezin kullanımına tahsis edilir.

Personel ihtiyacı

MADDE 14 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi uyarınca, Rektör tarafından görevlendirilen personel ile karşılanır.

Harcama yetkilisi

MADDE 15 – (1) Merkezin harcama yetkilisi Müdürdür.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 2547 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü yürütür.

Editör: TE Bilisim