Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından ‘Uluslararası Hukuk ve Tarih Perspektifinden 1915 Olayları Konferansı’ düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Başkanlık Binasında gerçekleştirilen konferansa Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, KSÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Marziye Memmedli ile birlikte katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun yaptı.

"1915 olayları tarihin ve bilimin konusu olması gerekirken; bugün üzerinden 100 yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen, hala siyasetin konusu olmaktan kurtulamamıştır. Birçok ülke parlamentosunun Türkiye aleyhine almış olduğu 1915 olaylarına ilişkin kararlar, bilimsel veriler ışığında da uluslararası hukuk nezdinde de yok hükmündedir." diyen Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, 'Uluslararası Hukuk ve Tarih Perspektifinden 1915 Olayları Konferansı'nın hayırlı olmasını dileyerek, yapılacak değerlendirmelerin, tarihin hakikat ile buluşmasına vesile olmasını temenni etti.

Açılış konuşmaları kapsamında Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin de bir konuşma gerçekleştirirken, Kazım Karabekir Vakfı Kurucusu Timsal Karabekir de video mesajı yayımlandı.

Açılış konuşmalarının ardından 3 oturum olarak gerçekleştirilen ‘Uluslararası Hukuk ve Tarih Perspektifinden 1915 Olayları Konferansı’na geçildi.

‘Siyasi Saiklerle Tarihin Araçsallaştırılması: 1915 Olaylarına İlişkin İddiaların Ortaya Çıkışı ve Uluslararasılaşması’ başlıklı ilk oturumun başkanlığını Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur yaptı.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejla Günay başkanlığındaki ikinci oturum ‘Ermeni Sevk ve İskân Kanunun Değerlendirmesi’ başlığıyla gerçekleştirilirken, konferans Avrasya İnceleme Merkezi Başkanı Emekli Büyükelçi Alev Kılıç başkanlığındaki  ‘Uluslararası Hukuk Bağlamında 1915 Olayları’ başlıklı üçüncü oturumun ardından son buldu.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can, konferans vesilesiyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun ile görüşme gerçekleştirdi. Rektör Can, görüşmenin anısına İletişim Başkanı Altun’a Kahramanmaraş geleneksel el sanatlarının güzel örneklerinden olan ahşap oyma tepsi hediye etti.

Rektör Can, konferans kapsamında Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ve TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Zahid Sobacı ile de görüşmeler gerçekleştirdi.

Editör: TE Bilisim