Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğü ve İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından ‘Sünnetin Doğru Anlaşılması ve Hayata Yansıması’ konulu konferans düzenlendi.

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonunda Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Arif Şen, KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zekeriya Pak, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nuri Kahveci, akademik ve idari personel ile öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Rektör Can yaptı.

“Üniversite yönetimi olarak alanlarında tanınan bilim insanlarını her fırsatta öğrencilerle buluşturuyor ve bilgilerinden istifade ediyoruz.” diyen Rektör Can, din ve inançla ilgili konuların doğru ve güvenilir kaynaklardan öğrenilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’nin yakından tanıdığı Prof. Dr. Mustafa Karataş’ı üniversitemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Can, ‘Sünnetin Doğru Anlaşılması ve Hayata Yansıması’ konulu konferansın verimli ve faydalı olması temennisinde bulundu.

Kısa bir selamlama konuşması gerçekleştiren KSÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Özdoğan da konferansın verimli geçmesi temennisinde bulunarak katılım sağlayan herkese teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karataş ‘Sünnetin Doğru Anlaşılması ve Hayata Yansıması’ konulu konferans sunumunu gerçekleştirdi. ‘Hadis’ ve ‘sünnet’ kavramlarının doğru bilinmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Peygamber Efendimizin (sav) yaşantısını örnek almak, ahlak ve yaşayış olarak ona benzemek zorundayız.” dedi.

Karataş, KSÜ İlahiyat Fakültesi'nde düzenlenen konferansta, Kahramanmaraş'ın, Anadolu'nun en köklü ve tarihi şehirlerinden birisi olduğunu söyledi. Sünnetin, bir toplumun inşasında çok önemli olduğuna dikkati çeken Karataş, "Hz. Peygamberin ahlakı ve onun getirdiği mesaj insanlara bugün ilaç gibi tesir edecek bir reçetedir. Bunun anlaşılması ve insanlara ulaştırılması da biz hocaların görevidir." dedi. "Peygambere benzedikçe, Allah'ın sevdiği bir kul oluruz" ifadesini kullanan Karataş, şunları kaydetti:

"Ahlakımızı, yaşantımızı ondan aldığımız ölçülere göre onun gibi olma yolunda çaba sarf ettiğimiz de gerçekten kıvamına ermiş bir mümin oluruz. Güncelleme diyerek sünnet değiştirilmemesi gerekir. Sünnet değişmez. Bizim zihnimizi ve görüşlerimizi güncellemeliyiz. Biz oradan ne anlamalıyız? Yorumlarımızı gözden geçirmeliyiz. Yoksa sünnet zaten bize kalıcı bir çözüm veriyor. Onun değişmeye ihtiyacı yok. Misvak kullanmak sünnet doğru ama diş temizliği yapınca bu sünneti yerine getirebiliyorsak, bunları da sünnet olarak söylemeliyiz. Aksi halde sadece eskileri tekrarlamış oluruz. Bugünün bakış açısı ve ihtiyaçları, yeni çıkan problemlere elbette sünnette çözüm vardır."

Hadislerin sahih olabilmesi için gereken şartları sıralayan Karataş, “Sünneti uygulamadan önce hadisin sahih olup olmadığını tespit etmeliyiz.” şeklinde konuştu. Sünnetin bazı konularda yanlış anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Mustafa Karataş, örnek hadis ve vakalar üzerinden konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Sünneti şekilden ibaret görürsek yanılırız.” diyen Karataş, “Parça parça delillerle İslam bina edilemez. Sosyal medyadan, takvim yaprağından hadis nakledilmez. Eğer bir sözü Peygamberimize (sav) atfediyorsak kaynak belirtmek zorundayız. Her duyduğumuzu paylaşamayız.” ifadelerini kullandı.

Konferans sunumunun ardından Rektör Prof. Dr. Niyazi Can tarafından Prof. Dr. Mustafa Karataş’a günün hatırası için hediye takdiminde bulunuldu.

Editör: TE Bilisim