Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti iş birliğinde görsel ve edebî kategorilerde düzenlenen "bağımlılık" konulu "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" yarışması sonucunda Kahramanmaraş'ta dereceye giren öğrenciler için ödül töreni gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş Millî Eğitim Müdürlüğünde gerçekleştirilen ödül törenine İl Millî Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, Yeşilay Cemiyeti Kahramanmaraş Şube Başkanı Adnan Alagöz, Yeşilay Cemiyeti Kahramanmaraş Şube Başkan Yardımcısı ve Ticaret İl Müdürü Ahmet Uçar, Onikişubat İlçe Millî Eğitim Müdürü Enver Gökşen, Dulkadiroğlu İlçe Millî Eğitim Müdür Vekili Hacı Yaşık, öğretmen, öğrenci ve veliler katılım sağladı.

Çocuk ve gençlerin zararlı alışkanlıklara karşı bilinçli bir şekilde yetişmelerine destek vermek, sigara, alkol, uyuşturucu, kumar ve teknoloji bağımlılığının olumsuz ve yıkıcı etkilerini kavramalarını sağlayıp, teknolojinin doğru kullanımını vurgulamak ve daha güvenli, daha sağlıklı bir hayat sürmelerine katkıda bulunarak, yeni neslin bağımlılıklara karşı farkındalıklarını artırmak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığımız Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti iş birliğinde ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri arasında "bağımlılık" konulu görsel ve edebî kategorilerde düzenlenen "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" yarışmasının Türkiye genelinde bu yıl 11.’si gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş'tan bu yıl bin 35 öğrencinin katılım sağladığı yarışmada dereceye giren öğrenciler için ödül töreni düzenlendi.

Törende konuşan Yeşilay Cemiyeti Kahramanmaraş Şube Başkanı Adnan Alagöz, şunları kaydetti:

“Yeşilay denince biliyorsunuz ilk aklımıza gelen bağımlılıklarla mücadeledir. Yeşilay, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde kurulmuş ve Türkiye Cumhuriyetimizin en eski sivil toplum kuruluşlarından bir tanesidir. Yeşilay'ın iki önemli amacı vardır. Bunlardan bir tanesi bize göre de en önemlisi özellikle gençlerimize ve toplumumuza yönelik olan ve bağımlılığın hiç olmaması amacıyla yapılan eğitimler ve önleyici faaliyetlerdir. Bu yapmış olduğumuz ‘Sağlıklı Nesil, Sağlıklı Gelecek’ yarışmasını da aslında önleyici faaliyetlerden bir tanesi olarak değerlendirebiliriz. Bunun dışında yine eğitim kurumlarımızda veya diğer kurumlarımızda yapmış olduğumuz eğitim çalışmalarında da esas amacımız gençlerimizin hiç bağımlı olmamasıdır.”

Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" yarışmasının bu sene 11’incisini düzenlediklerini kaydeden Yeşilay Cemiyeti Şube Başkanı Alagöz, şöyle devam etti:

“Gerçekten geçen yıllara oranla gerek ilimiz Kahramanmaraş'ta gerekse Türkiye genelinde yarışmaya katılım rekor seviyeye ulaştı. Bu yıl ilimizde bin 35, Türkiye genelinde ise 435 bin öğrenci bu yarışmaya katıldı. Bu 435 bin öğrencinin hemen hemen tamamı artık Yeşilay’ı tanıdı, bağımlılığı tanıdı, kötü alışkanlıkları tanıdı ve hepsi de yine Yeşilay gönüllüsü oldu. Bundan sonraki yıllarda da yine aynı şekilde bu yarışmalar devam edecek ve Yeşilay gönüllüsü gençlerimiz her geçen gün çoğalacaktır, buna inanıyoruz.” 

Geçen yıllarda yarışmaya katılan öğrenci sayısının 150 civarında iken bu sene bin 35’e ulaşmasının kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Alagöz, “Yarışmaya olan katılımın artırılmasında büyük destek veren ve gayret gösteren İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz ve İlçe Millî Eğitim Müdürlerimize ve personellerine çok teşekkür ederim.” diyerek sözlerini noktaladı.

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz ise, her ödül töreninin çok kıymetli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bugünkü yaptığımız ödül töreni çok daha kıymetli. Doğrudan insanımızı ilgilendiriyor. Herkesi, hepimizi ilgilendiriyor. Büyük tehdit ve tehlikelere karşı önlem almamız, tedbirli olmamız, dikkatli olmamız gereken hususları gündemimize taşıyacak olan bir yarışmanın ödül töreninde bir araya geldik. Yeşilay Cemiyeti Kahramanmaraş Şube Başkanımızın da ifade ettiği gibi 11 yıldır devam eden bu yarışmaya bu yıl ilimizden okul yöneticilerimizin, öğretmenlerimizin de özel gayretleriyle öğrencilerimiz büyük teveccüh gösterdi ve yarışmaya katıldılar. ‘Bağımlılıkla mücadelede ben de varım, benim de söyleyecek sözüm, çizecek resmim, yapacak bir işim var’ diyerek sorumluluk aldılar.”

Bağımlı olmanın ne denli sıkıntı olduğunu, bağımlılık deyince akla ilk gelenin uyuşturucu olduğunu belirten Cemal Yılmaz, şöyle devam etti:

“Ama biz biliyoruz ki bağımlılık yaratan artık sadece uyuşturucu değil; telefona, internete, sigaraya ya da diğer birtakım şeylere olan bağımlılıklar da uyuşturucuya olan bağımlılık kadar insanımıza zarar vermeye başladı. Uyuşturucuya olan bağımlılığı önlemek için göstermiş olduğumuz hassasiyeti diğer hususlardaki bağımlılıklara da göstermemiz lazım.”

“Bağımlı olmayın” uyarılarının tekrar tekrar söylendiğini kaydeden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben bu sloganı şöyle değiştirmek istiyorum: ‘Bağımlı olmayın ey insanlar, bağlı olun!’. Peki neye bağlı olacağız? Öncelikle ailemize bağlı olacağız, sonra okulumuza, öğretmenlerimize, içinde bulunduğumuz zaman diliminde iyiliklere, güzelliklere vesile olacak ve bizi boş vakit geçirmek yerine dolu dolu bir hayat geçirmemize yardımcı olacak sivil toplum kuruluşlarımız ve sosyal organizasyonlarımıza bağlı ve bağımlı olacağız. Eğer biz buralara bağlı olursak bizi bağımlılığa sevk edecek olan kötü alışkanlıkların tamamından da uzaklaşmış oluruz.” 

Gençlere de hitap eden İl Millî Eğitim Müdürü Yılmaz, “Değerlerinize sıkı sıkıya sarılın diyorum gençler. Çünkü eğer biz değerlerimize sıkı sıkıya sarılırsak değerlerimiz de bizi bağımlı değil, bağlı hale getirecektir. Bu da biraz önce de ifade ettiğimiz gibi değerlerimizin en güzel şekilde anlatıldığı ve aktarıldığı sivil toplum kuruluşları ve sosyal organizasyonlar aracılığıyla özellikle bu yaz döneminde çok daha etkili bir şekilde gerçekleştirilebilir. Değerlerinize sahip çıkın. Değerlerimize sahip çıkarken şu üç kurala mutlaka ama mutlaka dikkat ve riayet etmenizi tavsiye ediyorum. Birincisi; hangi şartlar altında olursa olsun bir tehditle karşılaştığınız vakit değerlerinizden asla vazgeçmeyin. İkincisi; taklit sizi değerlerinizden vazgeçirmesin. Üçüncüsü; rekabet sizi değerlerinizden vazgeçirmesin. Bulunduğunuz konum her ne olursa olsun değerlerinizi koruyun. Örneğin öğretmenken sahip olduğunuz değerleri müdür yardımcısı, okul müdürü, ilçe müdürü, il müdürü iken de korumanız ve bu değerlere sahip çıkmanız önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Arkadaş grubunun da değerlerimizin belirlenmesinde çok etkili olduğunu belirten İl Millî Eğitim Müdürü “ ‘İyi arkadaş insanı vezir, kötü arkadaş insanı rezil eder’; ‘Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim’ sözlerini hepimiz biliyoruz ve bu sözlere göre kötü alışkanlık ve bağımlılıklardan korunmamız için arkadaş grubumuzu daha dikkatli seçmeliyiz.” dedi.

Kahramanmaraş Millî Eğitim Müdürü Cemal Yılmaz, son olarak şunları söyledi: 

“Ben bu yarışmaya katılan bin 35 öğrencimizin tamamını, dereceye giren öğrencilerimizi, onları yetiştiren, yönlendiren ve süreci takip eden her kademedeki öğretmen ve yöneticilerimizi yürekten tebrik ediyor, hepsine teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından yarışmada Kahramanmaraş genelinde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Dereceye Giren Öğrenciler şöyle:

Görsel Kategori İl Birincisi (Lise)

Yunus Kanadıkırık - Onikişubat Şehit İlhan Güleç Anadolu Lisesi

Görsel Kategori İl Birincisi (Ortaokul)

Belinay Çağlıbektaş - Onikişubat Rabia Arıkan İmam Hatip Ortaokulu

Görsel Kategori İl Birincisi (İlkokul)

Cemile Nur Özkök - Dulkadiroğlu Yahya Kemal İlkokulu

Edebî Kategori İl Birincisi (Lise)

İlayda Bolat - Göksun Fen Lisesi

Edebî Kategori İl Birincisi (Ortaokul)

Vesile İnekçi - Torun Kastal Ortaokulu

Edebî Kategori İl Birincisi (İlkokul)

Hacer Türcan - Türkoğlu Seyyid Battalgazi İlkokulu

Editör: TE Bilisim