İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektörün nisan ayı ve ilk dört aylık ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre demir ve demir dışı metaller sektörünün Nisan ayı ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 43,2 artışla 1,5 milyar dolar olurken, ilk dört aylık ihracat yüzde 46,7 artışla 5,3 milyar dolara yükseldi. Sektörün hem nisan ayında hem de ilk dört ayda toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 6,4 olarak gerçekleşti ve sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 5'inci sektör unvanını aldı. Ocak-Nisan döneminde birim ihraç fiyatı ise 2021 yılı aynı döneme göre yüzde 27 artışla 4,71 dolara ulaştı.

İhracat lideri Almanya

Demir ve demir dışı metaller sektörü Nisan ayında en fazla ihracatı 218,7 milyon dolar ile Almanya'ya yaptı. Almanya'yı 114,2 milyon dolar ile İtalya ve 95 milyon dolar ile ABD takip etti. En çok ihracat yapılan bölge olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracat nisan ayında yüzde 61,3 artarak 874 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlk dört aylık rakamlara bakıldığında da ihracat sıralaması değişmedi. Almanya 773 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, ikinci sıradaki İtalya'ya 419 milyon dolar, üçüncü sırada yer alan ABD'ye 308 milyon dolar ihracat yapıldı.

Alt sektörler itibariyle bakıldığında ise Nisan ayında en çok ihracat 682,9 milyon dolar ile alüminyum ürün grubunda gerçekleşti. Alüminyumu 269,7 milyon dolar ile metal eşyalar, 256,1 milyon dolar ile bakır ürün grupları ve 252,9 milyon dolar ile demir çelik mamulleri takip etti.

Demir ve demir dışı metaller sektörünün en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke olan Almanya’ya, Nisan 2022 döneminde en çok ihracat 'Alüminyum Çubuk & Profiller' ürün grubunda, geçen yıl aynı aya göre yüzde 120,1 artarak 64 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ayrıca aynı dönemde söz konusu ülkeye sektör ihracatı, 'Alüminyum Sac Levha' ürün grubunda geçen sene aynı döneme göre yüzde 145,4’lük kayda değer bir artışla 29,4 milyon dolar oldu.

Tecdelioğlu: Katma değerli projelerle ihracatımızı artıracağız

Açıklanan rakamları değerlendiren İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektörün önünde çok uzun bir yol olduğunu ve katma değerli yeni projelerle ihracat rakamlarını daha da yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti. Yeni dönem için 16 projeleri olduğunu ve ihracat hedefini 20 milyar dolar olarak belirlediklerini söyleyen Tecdelioğlu, "Demir ve demir dışı metaller sektörünün Türkiye'nin toplam ihracatı içerisindeki payını yükseltmeyi hedefliyoruz. Sektör olarak bunu yapabilecek potansiyelimiz var. Yönetim olarak güçlü bir çalışmayla ve katma değerli projelere öncelik vererek hedeflerimize ulaşacağız." dedi.

Editör: TE Bilisim