Evlerde kablo çekmeden de yüksek hızlarda kablolu internet bağlantısı mümkün. Powerline teknolojisi, evlerdeki mevcut elektrik hattını, aynı zamanda interneti taşıyan bir hat haline getiriyor. Kullanımı son derece basit olan powerline adaptörler ile elektrik prizi olan her odada, kablo çekmeden, duvarları delmeden ve de yüksek hızda internet erişimi yapılabiliyor.Uzun yıllardır var olan bu teknoloji sürekli gelişiyor ve bağlantı kalitesi de artıyor.

Ağ pazarının öncü markası TP-Link®, powerline teknolojisine ciddi yatırım yapan bir marka ve model sayısını da sürekli artırıyor. Şirket son olarak Gigabit hızlarda kablolu bağlantı sağlayan yeni powerline adaptör kitini satışa sundu. TL-PA8033P model adlı ürün, iki adaptörden oluşuyor ve HomePlug AV2 standardına uygun.

Hüzmeleme (beamfroming) ve 2x2 MIMO teknolojilerine sahip olan ürün, elektrik hattından 1300 Mbps’ya varan hızlarda aktarım yapabiliyor. Aynı anda birden fazla cihaza yüksek hızda internet erişimi sağlayabilmesi, kullanıcılara önemli bir avantaj sunuyor. Daha eski model powerline adaptörlere oranla, uzak noktalardaki prizlerde de çok daha başarılı internet bağlantısı sağlıyor.

Aynı anda üç cihaza gigabit hızda bağlantı desteği

TL-PA8033P adaptör kitinde yer alan ve prizlerden bağlantı yapılması için kullanılan adaptörde üç adet Gigabit bağlantı yuvası yer alıyor. Bu yuvalara aynı anda üç cihaz kablo ile bağlanabiliyor. Akıllı TV, oyun konsolu, masaüstü PC gibi cihazlar bu sayede gigabit hızda internete erişebiliyor.

Kurulumu çok basit olan ürün, herhangi bir yapılandırma gerektirmiyor. İki adet adaptörden ilki (üzerinde tek Ethernet girişi olan) modeme bağlanıp elektrik prizine takılıyor. Modemle bağlandığı andan itibaren elektrik hattını aynı anda interneti de taşıyan bir hat haline getiriyor. Bunun için tek koşul, evin elektrik hattının tek fazlı olması. Bundan sonra yapılması gereken, diğer adaptörü internete erişilmek istenen yerdeki prize takmak ve ‘pair’ tuşlarıyla iki adaptörü eşleştirmek. Artık elektrik prizi olan evin her noktasında internete bağlanmak mümkün oluyor.

Kurulumu bu kadar kolay olan powerline adaptörlerin, kablo çekmeye göre en önemli avantajı ise evden taşınılması gerektiğinde hiçbir masraf oluşturmadan yeni evde de aynı şekilde kullanılabiliyor olması. Kablo sökülüp yeni evde yeniden kablo çekilmesi gerekmeden, sökülen yerlerin düzeltilmesi, evsahibiyle huzursuzluk oluşturmadan istenilen yerde kullanılabilmesi. Bu açıdan özellikle kiracılar için ideal ağ ürünü. Aynı zamanda katlı evlerde her kata interneti taşımak için de powerline adaptörler en kesin çözümü sunuyor.

TL-PA8033P poweline adaptör kitinde adaptörler üzerinde birer adet priz girişi yer alıyor. Böylece işgal ettikleri elektrik prizi yerine kullanıcılara başka cihazları elektriğe bağlamak için bir priz sunuyor. Yeni nesil bir powerline adaptör olan bu kit, Gelişmiş Güç Tasarruf Modu sayesinde aktif olmadığı zamanlar otomatik olarak tasarruf moduna geçerek, enerji tüketimini yüzde 85 oranında azaltabiliyor.

TP-Link’in yeni powerline adaptör kitinin Türkiye’de tavsiye edilen satış fiyatı 109 USD (KDV dahil).(BDS)

TL-PA8033P Powerline Adaptör Kiti hakkında daha ayrıntılı bilgi için: https://www.tp-link.com/tr/home-networking/powerline/tl-pa8033p-kit/

Editör: TE Bilisim