Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ağustos'ta ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,69 artarak 13 milyar 150 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ve Haziran ve Ağustos aylarında uzun bayram tatilleri nedeniyle ihracat rakamlarının etkilendiğini ancak buna rağmen 8 aylık rakamın Cumhuriyet rekoru olduğunu belirterek, "8 aylık ihracat rakamımız da 117,2 milyar dolarla en yüksek seviyeye ulaşmıştır" dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sivas Kongresi'nin 100'üncü yılı sebebiyle Sivas Kongre ve Etnografya Müzesi'nde düzenlenen toplantıda 2019 Ağustos dönemi ihracat rakamlarını paylaştı. 100 yıl önce bağımsızlık kararlarına imza atan bütün kahramanları saygısını dile getiren Bakan Pekcan, savaş zaferlerini ekonomik zaferlerle taçlandırmanın öneminde dile getirerek, Türkiye'nin yüksek gelirli ülkeler seviyesine yükselmesinin anahtarının ihracat olduğunu söyledi.

İhracatçılar başta olmak üzere tüm paydaşlarla istişare ederek hazırladıkları ve 29 Ağustos'ta duyurdukları İhracat Ana Planı'ndan bahseden Pekcan, bu planın hedef ürün, hedef ülke, yeni ve yenilikçi ihracatçı yaklaşımı ve küresel tedarik zinciri bakış açısıyla hazırlandığını aktararak; bu planın, ekonomideki büyük dönüşümü, eğitimli ve küresel becerilerle donanmış bir dış ticaret ailesini Türkiye'ye sunmak üzere hazırlandığını ifade etti.

"TÜRK EKONOMİSİ UZUN YILLAR SONRA İLK DEFA CARİ FAZLA VERDİ"

Küresel ekonomide son dönemde artan korumacılığa bağlı yaşanan ticaret savaşlarını, küresel büyümenin aşağı yönlü revize edilmesini ve çok taraflı ticaretin terk edilmeye başlandığı belirten Ticaret Bakanı, "Türkiye'nin en önemli ihracat pazarları olan AB'nin yüzde 1,3, Almanya'nın yüzde 0,4, İngiltere'nin yüzde 1,3 gibi durgunluk seviyesinde büyümesi bekleniyor. İş insanlarının ve ihracat ailesinin içinden geçilen bu süreç göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gereklidir" dedi.

Küresel ekonomide ve AB'de yaşanan ekonomik belirsizliğe ve Brexit sürecine değinen Pekcan, bu küresel gelişmelerin ışığında Türk ekonomisinde önemli gelişmeler yaşandığını bildirdi.

Zorlu küresel şartlara rağmen hızla daralan dış ticaret açığı ve başarılı bir turizm sezonu sayesinde yılın ilk yarısında Türk ekonomisinin uzun yıllardır ilk defa cari fazla verdiğini vurgulayan Pekcan, "Cari açık hızla daraltan ve cari fazlaya geçen Türkiye, uluslararası piyasalardaki borçlanma ihtiyacının da hızla azaldı. 2018'in tamamında büyümeye net ihracatımızın katkısı 1,9 puan olmuştur. Bu yılın ilk çeyreğinde net ihracatın büyümeye katkısı 12,1 puan, ikinci çeyrekte 7,4 puan olmuştur. Tüm bu gelişmeler ihracatımızın Türk ekonomisi için stratejik önem taşıdığının göstergesidir. Amacımız ihracatımızdaki bu olumlu performansı önümüzdeki yıllara yaymak ve ihracatımızın içerisindeki yüksek teknolojili ve katma değerli ürün ihracatının payını artırmaktır" şeklinde konuştu.

8 AYLIK RAKAM CUMHURİYET REKORU

Pekcan, Haziran ve Ağustos ayladında uzun bayram tatilleri nedeniyle ihracat rakamlarının etkilendiğini ancak buna rağmen 8 aylık rakamın Cumhuriyet rekoru olduğunu belirterek, "Ağustosta uzun süren Kurban Bayramı tatili ve Zafer Bayramı'nın en çok ihracat yaptığımız Cuma gününe denk gelmesi nedeniyle daha mütevazi bir artış oldu. Haziran'da 9 gün tatil vardı 21 günde ihracatımız yüzde 20 artmasına rağmen Haziran'da eksi 14'ü gördük. Dolayısıyla iki bayram ayı dışında ihracatımızın performansı dünyadaki tüm olumsuz gelişmelere rağmen yüzde 5,8. Ancak Haziran ve Ağustos ayları olumsuz etkiliyor. Ağustos ayında ihracatımız yüzde 1,69 artışla 13 milyar 150 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalatımız da binde 2,7'lik azalmayla 15 milyar 526 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece Ağustos'ta dış ticaret açığı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9 azalmayla 2 milyar 376 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 84,7 oldu" ifadelerini kullandı.

Pekcan, yılın 8 ayında ihracatın yüzde 2,9 artış gösterdiğini, ithalatın ise yüzde 16,9 azaldığını belirterek, söz konusu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranının geçen yıl yüzde 69,2 iken bu sene yüzde 85,6'ya çıktığını söyleyerek, ihracat rakamının da 117,2 milyar dolarla en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı. Ağustosta en fazla ihracatın Almanya ve İngiltere'ye yapıldığını aktaran Pekcan, "Almanya'ya ihracatımız yüzde 0,95 artışla 1 milyar 210 milyon dolar, İngiltere'ye ihracatımız yüzde 12,43 artışla bir milyar 38 milyon dolar, Avrupa Birliği'ne ihracatımız ise yüzde 7,53 artışla 6 milyar 362 milyon dolar olmuştur" dedi.

Pekcan, AB'nin Türkiye'nin toplam ihracatından aldığı payın yüzde 48,4 pay aldığını söyledi.

Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye'nin ihracatındaki yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 3-4 bandından daha yukarıya çıkarmak zorunda olduklarını da vurguladı. 

Editör: TE Bilisim