Avrupa, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilecek enerji payının 2030 yılına kadar yüzde 32 olmasını hedefliyor. Bu hedeflerine ulaşabilmenin yolu ise şirketlerle yapılacak olan enerji satın alım anlaşmalarından geçiyor.

Şirketlerle yapılacak yeni anlaşmaların sağlayacağı faydalara dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, temiz çevre, ucuz enerji ve istihdam için şirketlere ve hükümetlere büyük rol düştüğünü belirtiyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmek istenen enerji payını yüzde 32 olarak belirleyen Avrupa’nın hedeflerine ulaştıracak yol ise şirketlerden geçiyor. Google, Avrupa'da yenilenebilir enerji dahil olmak üzere yaklaşık 800 MW gücünde tarihin en büyük kurumsal satın alımını açıklarken, Amazon da 2030 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiye ulaşma planlarını açıklamıştı.

Yurtiçi ve yurtdışındaki rüzgar enerjisi santrallerine servis hizmetleri sunan Ülke Enerji’nin Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, şirketlerin rüzgar ve güneş enerjisi gibi ucuz enerji kaynaklarından yapacağı enerji satın alımları sadece hedeflere ulaşmayı değil, CO2 emisyonunu azaltmayı ve yeni istihdamların da oluşmasına imkan tanıyor.

Avrupa'da yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjinin şirketler tarafından temininin hızla arttığı görülüyor. 2019’da 13 ülkede şirketler anlaşmalarını gerçekleştirirken, son 5 yılda 7,5 GW enerji satın alma anlaşması (PPA), 2019 yılında ise 1,6 GW değerinde anlaşma imzalandı.

2018'de ticari ve endüstriyel şirketlerde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı  3,4 GW olurken, önümüzdeki on yılda ise önemli ölçüde artması bekleniyor. Endüstriyel ve ticari tüketicilerin, Avrupa'nın enerji tüketiminin yarısından fazlasını oluşturduğuna dikkat çeken Ali Aydın, kurumsal tüketicileri yenilenebilir enerji ile güçlendirmenin, CO2 emisyonlarındaki önemli düşüşleri beraberinde getirebileceğini belirtiyor.

750 MİLYAR EURO GELİR VE 220 BİN YENİ İŞ İMKANI

Avrupa Komisyonu'nun gerçekleştirdiği çalışmaya göre, AB merkezli kurumsal alıcıların, 2030 yılına kadar toplam elektrik talebinin yüzde 30'unu karşılamak için yenilenebilir enerjiden elde edilen elektriği tedarik etmeyi taahhüt etmesi halinde, AB yenilenebilir enerji sektörü brüt katma değerinde 750 milyar euro gelir ve 220 bin yeni iş imkanı yaratılıyor olacak.

Hükümetlerin, yenilenebilir enerji üretimi için idari engelleri kaldırması gerektiğine dikkat çeken Ali Aydın,  Avrupa genelinde var olan yenilenebilir enerji üretimine yerinde ve doğrudan yatırım yapılması halinde daha fazla şirketin yenilenebilir kaynaklara kaynak sağlamada rol oynayabileceğini belirtiyor.

Editör: TE Bilisim