2021 Haziran Sıcaklıklarının 1981-2010 Normallerine Göre Mukayesesi

Genel Değerlendirme

2021 yılı Haziran ayında ortalama sıcaklıklar Çanakkale, Bodrum, Datça, Dörtyol, Kale, Samandağ çevrelerinde ve Ordu, Sivas, Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa’nın doğusunda mevsim normallerinin üzerinde; İstanbul, Bilecik, Yalova, Lüleburgaz, Kütahya, Uşak, Afyonkarahisar, Dursunbey, Burdur, Beyşehir, Acıpayam, Tefenni, Korkuteli, Akşehir, Yunak, Ilgın, Seydişehir, Sivrihisar, Bolu, Karabük, Tosya, Nallıhan, Beypazarı, çevrelerinde mevsim normallerinin altında gerçekleşirken; yurdumuzun diğer bölgelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşmiştir. Uzun yıllar Haziran ayı ortalama sıcaklığı 21.3 °C iken, 2021 Haziran ayı 21.8 °C olarak gerçekleşmiştir. Haziran ayında en düşük sıcaklık -0,3 ºC ile Kangal’da, en yüksek sıcaklık ise 45.7 ºC ile Cizre’de tespit edilmiştir.

Bölgesel Değerlendirme

Marmara Bölgesi

Ortalama sıcaklıklar, Çanakkale çevresinde mevsim normallerinin üzerinde; İstanbul, Bilecik, Yalova, Lüleburgaz çevrelerinde mevsim normallerinin altında gerçekleşirken; bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşmiştir. Bölgenin Haziran ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 21.5 °C iken, 2021 Haziran ayı 21.2 °C olarak gerçekleşmiştir. Bölgede en düşük sıcaklık 7.1 °C olarak Balıkesir’de, en yüksek sıcaklık ise 38.5 °C olarak Çanakkale’de tespit edilmiştir.

Ege Bölgesi

Ortalama sıcaklıklar, Bodrum, Datça çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde; Kütahya, Uşak, Afyonkarahisar, Dursunbey, Tavşanlı, Simav, Emirdağ çevrelerinde mevsim normallerinin altında gerçekleşirken; bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşmiştir. Bölgenin Haziran ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 23.3 °C iken, 2021 Haziran ayı 23.0 °C olarak gerçekleşmiştir. Bölgede en düşük sıcaklık 3.1 °C olarak Simav’da, en yüksek sıcaklık ise 42.3 °C olarak Nazilli’de tespit edilmiştir.

Akdeniz Bölgesi

Ortalama sıcaklıklar, Burdur, Beyşehir, Acıpayam, Tefenni, Korkuteli, Elmalı çevrelerinde mevsim normallerinin altında; Dörtyol, Kale, Samandağ çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşirken; bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşmiştir. Bölgenin Haziran ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 23.7 °C, 2021 Mayıs ayı da 23.7 °C olarak gerçekleşmiştir. Bölgede en düşük sıcaklık 3.5 °C olarak Göksun’da, en yüksek sıcaklık ise 41.8 °C olarak Manavgat’ta tespit edilmiştir.

İç Anadolu Bölgesi

Ortalama sıcaklıklar, Akşehir, Yunak, Ilgın, Seydişehir, Sivrihisar çevrelerinde mevsim normallerinin altında; bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşmiştir. Bölgenin Haziran ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 18.8 °C iken, 2021 Haziran ayı 18.4 °C olarak gerçekleşmiştir. Bölgede en düşük sıcaklık -0.3 °C olarak Kangal’da, en yüksek sıcaklık ise 33.6°C olarak Ereğli’de tespit edilmiştir.

Karadeniz Bölgesi

Ortalama sıcaklıklar, Bolu, Karabük, Tosya, Nallıhan, Beypazarı çevrelerinde mevsim normallerinin altında; Bartın, İnebolu, Sinop, Giresun, Çorum, Gümüşhane, Bayburt, İspir, Oltu, Şebinkarahisar çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşirken; bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşmiştir. Bölgenin Haziran ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 19.3 °C iken, 2021 Haziran ayı 19.7 °C olarak gerçekleşmiştir. Bölgede en düşük sıcaklık 3.1 °C olarak Bayburt’ta, en yüksek sıcaklık ise 38.5°C olarak İspir’de tespit edilmiştir.

Doğu Anadolu Bölgesi

Ortalama sıcaklıklar, Bitlis, Sarız, Baskil, Ergani çevrelerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşirken; bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmiştir . Bölgenin Haziran ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 18.7 °C iken, 2021 Haziran ayı 21.3 °C olarak gerçekleşmiştir. Bölgede en düşük sıcaklık 0 °C olarak Sarıkamış’ta, en yüksek sıcaklık ise 39.1 °C olarak Iğdır’da tespit edilmiştir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Ortalama sıcaklıklar, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Şırnak, Çermik, Cizre, Ceylanpınar çevrelerinde mevsim normallerinin üzerinde; bölgenin diğer kesimlerinde mevsim normalleri civarında gerçekleşmiştir. Bölgenin Haziran ayı uzun yıllar ortalama sıcaklığı 26.9 °C iken, 2021 Haziran ayı 27.7 °C olarak gerçekleşmiştir. Bölgede en düşük sıcaklık 9.9 °C olarak Batman’da, en yüksek sıcaklık ise 45.7°C olarak Cizre’de tespit edilmiştir.

Editör: TE Bilisim