Ermenistan'ın provokasyonu sonucu sınırda çatışma çıktı. 12 Eylül gece saatlerinden Azerbaycan mevzilerine ateş açan Ermeniler bugün de saldırılara devam ediyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan'ın geniş çaplı provokasyonları sonucunda 50 askerin şehit düştüğünü duyurdu.

Bölgedeki durumla ilgili konuşan Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger, Ermenistan içerisindeki intikamçı ünsürlerin bölgede barış olmasını istemeyen bazı güçlerce provokasyona itildiğin söyledi.

Alesger, Ermensitan'ın son provokasyonları ile gerginliğin yeni bir boyut kazandığını söyledi:

"Olayların seyrine baktığımız zaman şunu görüyoruz: Önceki aylarda çatışmalar Karabağ'daki Ermeni silahlı teröristlerince başlatılıyordu fakat, şu an Azerbaycan-Ermenistan devlet sınırında devam eden yoğun çatışma olduğunu biliyoruz. Yani iki ülke arasındaki gerginlik yeni bir boyut kazanmış durumda. Ermenistan Karabağ'da değil, işgalden kurtarılmış Azerbaycan topraklarına saldırı düzenleyerek devletlerarası savaş çıkarma niyetini belli etmiş oldu. Tabi Azerbaycan Ordusu Ermenistan'ın bu girişimini püskürrtü püskürtmesine ama, bölgede yeni gerginlik noktası yarandı. Ermenistan, resmen Azerbaycan'ı savaşa tahrik ediyor. Tabi Azerbaycan başlarda buna soğukkanlılıkla yaklaşıyordu. Ancak Ermenistan'ın güç dilinden başka anlayacağı dil olmadığından Azerbaycan, kendi güvenliğini temin etmek için saldırıya layıkıyla cevap verdi. Moskova ve Brüksel görüşmelerinde kaydedilmiş gelişmeleri baltalayan Ermenistan, bununla barış istemediğini bir kez daha kanıtlamış oldu. Azerbaycan'ın ise tek bir yolu var: Ermenistan'ı barışa mecbur etmek."

"Eğer Ermenistan bölgedeki projelerde yer almak, komşuları ile iyi geçinmek istiyorsa bir an önce barış anlaşmasını imzalamalıdır. Aksi takdirde Azerbaycan'ın Demir Yumruk'unu Zengezur'da, İrevan'da tadacaklar" diyen Alesger, Azerbaycan'ın yanında yine Türkiye'nin durduğunu söyledi:

"Tabi son çatışmalarda dünya ülkelerinin nasıl bir tutum içerisinde olduğunu da incelemeliyiz. Her zaman olduğu gibi bugün yine yalnız Türkiye Azerbaycan'ın yanında yer aldı, net bir şekilde Ermenistan'ın saldırganlığını kınayarak uyarılarda bulundu. Fakat ABD, Fransa gibi ülkeler Ermenistan'ın provokasyonunu görmezden gelerek uluslararası hukuku hiçe saydıklarını açık etmiş oldular. Azerbaycan, bugün onun aleyhine çalışan ülke ve güçleri unutmayacak, gereken neyse onu yapacak."

https://m.haber7.com/amphtml/dunya/haber/3259231-agil-alesger-azerbaycanin-demir-yumrugunu-tadacaklar

Editör: TE Bilisim