Bisiklet kullanmak yalnızca bir spor dalı olarak değerlendirilse de aslında bisiklet sürmenin faydaları epey fazla. Özellikle de çocukluk yıllarının en sevilen aktivitelerinden biri olan bisiklet kullanımının düzenli hale getirilmesi başta beden sağlığı olmak üzere zihin ve hatta ruh sağlığını olumlu yönde etkiliyor.

Her yaştan insanın keyif alarak gerçekleştirdiği aktivitelerden biri olan bisiklete binmenin yalnızca insanların sağlığı üzerinde değil, çevrenin korunması ve dünyanın geleceği noktasında da önemli bir rolü vardır.

Bunun yanında elbette herkesin bildiği gibi bisiklet, bir yerden başka bir yere gitmenize yardımcı olan en uygun maliyetli ulaşım aracı olarak ön plana çıkmaktadır.

Elbette bisiklet kullanımının daha sayacağımız pek çok faydası bulunuyor. Peki nedir bu faydalar?

Konuklarına beş yıldızlı otel konforu sunan Çam Otel olarak bugünkü yazımızda, bisiklet sürmenin faydalarını sizlerle paylaşıyoruz.

Buna ek olarak, egzersiz yapmanın faydaları hakkında bilgi edinmek için Egzersiz Nedir? Egzersizin 7 Faydası başlıklı yazımıza da mutlaka göz atmanızı öneririz.

BİSİKLET SÜRMENİN 10 FAYDASI

Bisiklet ya da geçmiş dönemlerde kullanılan ismi ile velespit; insan gücü ile hareket eden bir ulaşım aracıdır. Dünyada ilk kez oyuncağa benzer bir makine olarak icat edilen bisikletin, tarih sahnesine çıkışı ise 17. yüzyıla dayanıyor. Bunun yanı sıra bisikletin patenti ise 1818 yılında Alman devlet memuru Baron Karl von Drais tarafından alınmıştır.

Spor yapmak için, biraz eğlenmek için ya da bir yerden bir yere ulaşmak için… Geçmiş zamanlardan bu yana bisiklet, aslında hayatımızın çok büyük bir bölümünde bize fayda sağlayan mükemmel bir araç. Peki nedir bu faydalar?

Dilerseniz sözü daha fazla uzatmayalım ve bisikletin faydaları nelermiş birlikte bakalım. İşte sağlıklı ve pratik olmasının yanı sıra aynı zamandan tasarruf elde etmenize yardımcı olan bisiklet sürmenin faydaları!

1. Daha Güçlü Kaslara Sahip Olursunuz

ormanlık alanda bisiklet kullanan bir adamBisiklet sürmenin faydaları arasında yer alan en önemli madde, kasları güçlendirmesi olabilir. Özellikle küçük yaşlarda başlayan ve süreklilik kazanan bisiklet kullanımı, kasların gelişimini ve büyümesini olumlu yönde destekler.

Böylelikle vücudunuz zamanla şekillenir ve istediğiniz estetik görünüme kavuşabilirsiniz. İlk başlarda bisiklet sürmek kasları gerçek anlamda yorsa bile alıştıkça yorgun kaslar kendini daha da güçlendirir.

2. Bisiklet Kullanmak Kalp Sağlığına İyi Gelir

Bisiklet kullandığınızda kalbiniz daha iyi çalışır ve bu beden sağlığına olumlu bir şekilde yansır. Nasıl mı?

Bisiklet kullanırken kasların gerilmesi nedeniyle burada bulunan oksijen miktarı yavaş yavaş azalmaktadır. Bu noktada ise kalbimiz, kaslara ihtiyacı olan oksijeni yeniden kazandırmak adına daha aktif bir şekilde çalışmaya başlar. Kalbin sağlıklı bir şekilde çalışması ise vücut sağlığını etkilemektedir.

3. Esnek Bir Bedene Sahip Olursunuz

bisiklet kullanan genç çiftBisiklet kullanmanın bir diğer faydası da vücudunuzun esnekliğini arttırmasıdır. Bisiklet kullanımına bağlı olarak artan hareket kabiliyeti, bacak ve kalçanızda bulunan kemiklerin daha esnek olmasına yardımcı olurken kemik sağlığına da katkıda bulunur.

4. Eklem Ağrılarını Azaltır

Yaşa ya da daha farklı nedenlere bağlı olacak hemen herkesin vücudunda çeşitli eklem ağrıları meydana gelmektedir. Bisiklet kullanmak ise oluşan bu eklem ağrılarını gidermeye yardımcı olur.

Çünkü bisiklet kullanımı, uzun süredir kullanılmayan kasları harekete geçirirken eklemlerin de daha aktif bir şekilde çalışmasına ön ayak olmaktadır. Bu da zamanla başta bacaklarınız olmak üzere tüm vücudunuzun hareket etme kabiliyetini arttırır.

Eğer hayatınızı zorlaştıran eklem ağrılarına sahipseniz bunu önlemenize yardımcı olacak öneriler için Bu Öneriler İle Ağrılarınız Artık Son Bulacak! Eklem Ağrılarına Ne İyi Gelir? başlıklı yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.

5. Postür Bozukluklarını Ortadan Kaldırır

bisiklet kullanan sarı saçlı genç kadınPostür bozukluğu olarak da tabir edilen duruş bozukluğu, vücudun sırt; bel ve boyun gibi çeşitli noktalarında ağrıya sebep olmasının yanı sıra özgüven eksikliğine de neden olabilen önemli bir sorundur.

Bu anlamda mutlaka tedavi edilerek kontrol altına alınması gereken postür bozuklukları, bisiklet kullanımı ile iyileştirilebilir.

Duruş bozukluklarını düzeltmeye yardımcı olan bir diğer aktivite de pilates. Pilatese dair daha ayrıntılı bilgi almak için Yeni Başlayanlar İçin Rehber: Pilates Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

6. Kilo Kontrolü Sağlar

Bisiklet sürmenin faydaları arasında yer alan bir diğer madde ise özellikle obeziteye yatkın bireylerde kilo kontrolüne yardımcı olmasıdır.

Çünkü bisiklete bindiğinizde metabolizmanızın çalışma hızı yükselir. Bu da kas oluşumunu destekleyen ve vücut yağını yaktıran bir etkendir. Bu sayede kilo kontrolü yapmak ve kilo alımını engellemek mümkün hale gelir.

Özellikle sadece bu hedefle bisiklet kullanmaya devam eden kişilerin, yapmış oldukları bu egzersizi sağlıklı bir beslenme planı ile dengelemeleri gerekir.

7. Pozitif Enerji Yayar

dağlık alanda bisiklet kullanan adamBisiklet sürmenin belki de en önemli faydalarından bir tanesi enerjinizi pozitife dönüştürerek kendinizi psikolojik anlamda çok daha iyi hissetmenize ön ayak olmasıdır.

Eğer depresyon, stres ya da kaygı gibi çeşitli psikolojik problemlerle karşı karşıya iseniz düzenli olarak bisiklet kullanarak kendinizi çok daha iyi, enerjik ve neşeli hissedebilirsiniz.

8. Çevre Sorunlarını Azaltır

Bisiklet sürmenin faydaları yalnızca bireysel değildir. İnsanlara bedensel, zihinsel ve psikolojik anlamda katkı sağlamanın yanı sıra bisiklet kullanımı aynı zamanda çevre sorunlarına ve toplum sağlığına karşı da etkilidir.

Kentlerde ulaşım ağları oluşturulurken bisiklet kullanıcılarının aktif olarak kullanabileceği bir altyapı planlaması yapılarak şehir içi trafik sorunu ortadan kaldırılabilir.

Bisiklet kullanımı, iklim krizi ile mücadelede önemli bir rol üstlenmektedir. Çevre dostu bir ulaşım alternatifi olması nedeniyle bisiklet, hava kirliliğini de önlemektedir.

Şehir içinde bisiklet yolu planlamalarının gerektiği gibi yapılması, trafik kazalarını önleyeceğinden yaralanmanları ve ölüm oranlarını da minimuma indirgeyecektir.

9. Bütçe Dostu Bir Aktivitedir

Bisiklet sürmenin faydaları arasında yer alan bir başka özellik de ulaşım maliyetlerini azaltmaya yardımcı olmasıdır. Elektrikli bisiklet kategorisinde yer almayan klasik bisikletler, tümüyle insan kuvveti ile çalıştığı için bütçe dostudur.

10. Sosyalleşmeye Katkıda Bulunur

Bisiklet sürmenin bir diğer faydalı noktası ise sosyalleşmenize büyük katkı sağlamasıdır. Bisiklet sürmeye çıkarak hem sevdiklerinizle birlikte bir arada olmanın tadını çıkartabilir hem de açık havada egzersiz yaparak sosyalleşme şansı yakalayabilirsiniz.

Bu yazımızda bisiklet sürmenin faydaları nelerdir, hep birlikte inceledik. Gördüğünüz gibi bisiklet sürmenin zihin sağlığından beden sağlığına uzanan çok yönlü faydaları bulunuyor.

Hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı korumak adına yapabilecekleriniz elbette bisiklet kullanmak ile sınırlı değil. Temiz havayı bol bol içinize çekerek, keyif alabileceğiniz aktivitelere ağırlık vererek ve hem kendinize hem de sevdiklerinize vakit ayırarak daha mutlu ve sağlıklı bir yaşama merhaba diyebilirsiniz.

Bisiklet Sürmenin Faydaları Nelerdir? - Çam Termal Otel (camhotel.com.tr)

Editör: TE Bilisim