Havalar soğudu peki, en kolay ısınma nasıl olacak?

Havaların soğuk olması vücut ısımızın da yeteri seviyeye çıkmamasına neden oluyor! Peki, böyle durumlarda ne yapmalıyız...

NEFESİNİZE ODAKLANIN

Yapılan araştırmalarda bazı nefes tekniklerinin vücut sıcaklığını etkili bir şekilde artırdığı görülmüştür. Örneğin vazo nefesi denilen bir teknikle vücut sıcaklığını 38.3 dereceye çıkarmak mümkündür. Vazo nefesi tekniğinde işe derin nefes alarak başlanır. Nefes verirken hem karın kasları hem de pelvik kaslar sıkılır, böylece alt karın hafifçe yuvarlak bir vazo şeklini alır. Bir diğer nefes tekniği ise yoganın temel nefeslerinden olan Ujjayi nefesidir. Yavaşça burundan nefes alıp verirken boğazın arkası kasılır. Kasma etkisi, nefes almayla ilgili kasların üstüne düşen görevi artırır ve iç sıcaklığın artmasına yol açar.

AKILLICA GİYİNİN

Kat kat giyinmek ısının kaçmasını önler ve üşümenize yol açabilecek terlemeyi azaltır. En alta polyester, merinos yünü, ipek gibi hızlı kuruyan bir malzemeden yapılmış, vücudu saran bir kıyafet giyin. Yavaş kuruyan pamuklu ürünleri tercih etmeyin, çünkü terlediğinizde kuruması uzun sürecek ve size soğuk hissettirecektir. Üstüne uzun kollu bir gömlek, hırka veya süveter alın. Kış montunu ise bunların üstüne giyin. Yün en etkili doğal yalıtkanlardan biridir dolayısıyla montunuzun altına kaliteli yün bir süveter giymeyi de tercih edebilirsiniz.

ÖRTÜLERİ DÜZGÜN ÖRTÜN

Isınmanın yollarından biri de sıcaklığı saklayacak kat kat örtüler kullanmaktır. Pazen çarşafları sererek başlayın. En rahat yorganınızı üstünüze alın ve ince ama yoğun battaniyeleri onun üstüne örtün. Eğer yatak evin dışa bakan duvarlarından birine yaslanıyorsa soğuk günlerde duvarla temasını keserek biraz daha odanın ortasına doğru çekin.

YAĞLI BİR ŞEY TÜKETİN

Eğer uzun süre dışarıda durmanız gerekiyorsa, yavaş sindireceği bir şey yiyerekvücuda yakıt sağlamak ısınmanın yollarından biridir. Vücut sindirime başlayınca sıcak hissederiz çünkü sindirim için enerji harcanır. Yağ özellikle sindirim sisteminde yavaş ilerleyen maddelerdendir. Örneğin sıcak çikolatanın içinde biraz tereyağı eritilmesi hem lezzetli olacak hem de sıcak tutacaktır. Bu tarif dağcıların, çok yükseklerde soğuğa dayanmak için tercih ettikleri bir içecektir.

ATKINIZI DİKKATLE BAĞLAYIN

Atkının uçlarını düğümlemek boynunuzdan ve göğsünüzden içeri soğuk girmesini önler. Atkının iki ucunu boynunuzun önünden arkaya doğru sarkıtın. İki tarafı boynunuzun arkasında çaprazlayarak uçları tekrar öne getirin. Tekrar çaprazlayın ve bir ucu ortadan geçirerek düğüm atın. Düğümü atkının altına gizleyin.

MUTLU ŞEYLER DÜŞÜNÜN

Bir araştırmaya göre nostalji hissi gerçekten de kalbi ısıtmaktadır. Araştırmada nostaljik bir anıyı hatırlayan katılımcılar, herhangi bir anıyı hatırlayan katılımcılara göre soğuğa daha çok tolerans gösterebilmişlerdir. Yani bir dahaki sefere soğukta birini beklerken sevdiklerinizle buluştuğunuz veya güzel bir yere gittiğiniz anıları hatırlayarak daha sıcak kalabilirsiniz.

SICAK BİR ŞEYLER İÇİN

Elbette en çok tercih edilen ısınma yollarından biri,etkisi geçici de olsa sıcak içecekler veya sıcak bir çorba içmektir. Aslında sıcak şeyler vücudun iç sıcaklığını artırmazlar ancak ısınma hissi verirler. Ağız vücuttaki en hassas ve duyarlı bölgelerden biridir. Bu duyarlı bölgede sıcak maddelerin algılanması kişiye sıcak olduğu hissiyatını verir. Ayrıca bir araştırmada bir gruptan sıcak, bir gruptan buzlu bir fincan kahveyi tutmaları istenmiştir. Sıcak kahveyi tutan grubun başka kişileri daha cömert ve ilgili olarak değerlendirdiği görülmüştür.

ZENCEFİLLİ ÇÖREK PİŞİRİN

Zencefil uyarıcı bir baharattır. Bu da kan dolaşımını hızlandırdığı anlamına gelir. Vücuda girdiğinde kişiyi içten ısıtır. Ancak her baharat zencefil gibi tüketen kişiyi ısıtmayacaktır. Bazı baharatlar terlemeye sebep olur, bu da kişinin üşümesini kolaylaştırır.

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/pembenar

Editör: TE Bilisim