Evde, ofiste veya sokakta, özetle hayatın olağan akışında, boğulma tehlikesi yaşayan ve acil tıbbi yardıma ihtiyaç duyan biriyle karşılaştığınızda, söz konusu duruma karşı ne kadar hazırlıklı olduğunuzu hiç düşündünüz mü?

Örneğin para yutan ve aniden çaresizce çırpınmaya başlayan bir ufaklık söz konusu olduğunda, ne yapmanız gerektiğini gerçekten biliyor musunuz?

Peki etrafınızda yardımınıza koşacak birisi yokken, soluk borunuzu tıkayan bir cisim nedeniyle boğulma riskiyle karşı karşıya kaldığınızda, kendi hayatınızı nasıl kurtarabileceğiniz hakkında yeteri kadar bilgi sahibi misiniz?

Hızla toplanan meraklı kalabalığın bir parçası olmak ya da aile bireylerinizden birinin veya bizzat sizin her an yaşayabileceğiniz bir sağlık sorunu söz konusu olduğunda, panikle yanlış hamleler yaparak, hem kedinizin hem de sevdiklerinizin hayatını tehlikeye atmak yerine gerekli ve doğru müdahaleyi gerçekleştirecek donananıma sahip olmak, mevcut tehlikeyi veya tehlikeye yol açan riskleri ortadan kaldırmanın tek yolu.

Özetle ölümle hayat arasındaki o kritik aşamada, donup kalmak ile temel ilk yardım prosedürlerini uygulayarak bir can kurtarmak arasında seçim yapmak, tamamen sizin elinizde.

Yaşamın ve alınan her nefesin kutsal olduğunu düşündüğümüzden, soluk borusunun tıkanması sonucu boğulma tehlikesi yaşanması halinde, nasıl davranmanız ve neler yapmanız gerektiği konusuna biraz daha yakından bakmak istedik.

Aşağıda detaylarına gireceğimiz, sık rastlanan ve en kısa sürede acil tıbbi müdahalede bulunulması gereken boğulma tehlikesinde başvurabileceğiniz ilk yardım prosedürünü uygulamadan önce aklınızda bulundurmanız gereken en önemli nokta, ilk olarak 112’yi aramanız gerektiği.

Tepe Güvenlik olarak, sunduğumuz Tıbbi Alarm hizmetimizle; ister evde ister işyerinizde her türlü tıbbi müdahale ihtiyaçlarınızda, acil durum çağrınızı alır almaz, en yakın ambulansı hiç vakit kaybetmeden en hızlı şekilde adresinize yönlendirdiğimizi belirtmememizde fayda var. Söz konusu yardıma hiçbir zaman gereksinim duymamamız dileğiyle...

Boğulan Birisiyle Karşılaşmanız Halinde Ne Yapmalısınız?

Çocuklarda, yetişkinlerde hatta kendi kendinize uygulayabileceğiniz Heimlich manevrası, boğaza takılan yabancı cisim veya yiyecek maddelerinin, elle çıkarılmayacak biçimde aşağıya indiği ve soluk borusunu kısmen veya tamamen tıkadığı durumlarda uygulanır. Uygulama, yaş grupları dikkate alınarak, farklı şekilde gerçekleştirilir.

Bebek ve Küçük Çocuklarda Heimlich Manevrası Uygulaması

Bebek ve küçük çocuklar; sıkışan cismi öksürük yoluyla çıkaramadıkları ve soluk borusunun kısmen tıkandığı durumlarda, ağlamaya çalıştıkları halde seslerini çıkaramazlar. Yüzde morarma ve panikle boğazı tutma en sık rastlanan tepkilerdendir. Aynı belirtiler erişkinler için de geçerli olmakla birlikte tam tıkanma halinde bilinç kaybı gözlemlenir. 3-4 dakika içerisinde yabancı cismin mutlaka bulunduğu yerden çıkartılması gerekmektedir.

Böyle bir durumla karşılaştığınızda, zaman kaybetmeden uygulamanız gereken Heimlich manevrasında, ilk olarak soluksuz kalan hastayı yüzü yere bakacak şekilde kolunuzun üzerine yerleştirin ve aynı kolunuzla çenesinden tutarak başını destekleyin. Bu pozisyonu alırken, ağzını kapatmadığınızdan ve boynunun eğilmediğinden emin olun.

Doğru pozisyonu aldıktan sonra sırt kısmına yani iki omuzun tam ortasına doğru, 5 defa elinizin bilekle birleşen alt kısmıyla, aşağıdan yukarıya doğru vurun.  Vurma işlemi sonrasında boğulmaya neden olan nesnenin yerinden çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Cismin çıkması halinde öksürme, ağlama ve nefes alma gerçekleşecektir.

Cisim aynı şekilde solunumu engellemeye devam ediyor ve çıkmıyorsa, yapmanız gereken 2. müdahalede, bebeği veya küçük çocuğu yüzü yukarı bakacak biçimde dizinize yatırın. Kafasının vücudundan bir miktar daha aşağıda olmasını sağlayın ve elinizle kafasını desteklediğinizsen emin olduktan sonra iki parmağımızla göğüs kafesinin alt orta noktasına hızlı biçimde 5 kere baskı yapın.

Soluk borusunu tıkayan nesne çıkana kadar her 2 hareketi de tekrarlamaya devam edin.

Yetişkinlerde Heimlich Manevrası Uygulaması

Bebek ve küçük çocukların aksine, soluk borusu yabancı bir maddeyle tıkanan yetişkinlerde, kişinin sırtına vurmanın, durumu olduğundan daha da kötü bir hale sokacağını belirtmeliyiz.

Heimlich manevrası uygulaması yapmak için hastaya oturur pozisyonda ya da ayaktayken arkandan sarılın. Bir elinizi, baş parmağınız üste gelecek biçimde yumruk yaptıktan sonra diğer elinizle sıkıca kavrayın. Yumruk yaptığınız elinizi, içe ve yukarı olacak şekilde 5-6 kez kuvvetlice kendinize doğru çekin. İşlemi, cisim çıkana kadar ya da sağlık ekibi gelen kadar tekrarlamaya devam edin.

Öncelikli olarak panik yapmadan kendinize odaklanın ve kuvvetlice öksürün. Eğer durumunuzda herhangi bir değişiklik olmuyorsa, bir elinizi yumruk yaptıktan sonra karnınızın ve göğüs kafesinizin arasına yerleştirin. Diğer elinizle yumruk yaptığınız elinizi kendinize doğru çekin.

Tıkanmanın uygulanan müdahale sonrasında devam ettiği hallerde; masa, tezgah, sandalye benzeri sert bir nesneden yardım almanız gerekiyor. Yumruk yaptığınız elinizi diyaframınız ve bulduğunuz sert cisim arasına yerleştirip, kendinizi hızlıca ileriye doğru itin. Diyaframınıza yaptığınız baskı sonucunda istemeyen cismi bulunduğu yerden çıkarmaya çalışın.

Yukarıda belirttiğimiz işlemleri soluk borunuz açılana dek tekrarlayın.

Cisimden tamamen kurtulduktan veya nefes almanıza olanak tanıyacak şekilde yerinden oynamasını sağladıktan sonra oturarak, nefes alışverişinizin normal ritmini bulmasına izin verin. Müdahale sonrasında mutlaka bir doktora görünmeniz gerektiğini unutmayın.   

Kaynak: https://www.tepeguvenlik.com.tr/

Editör: TE Bilisim