Köpek havlaması, köpeklerin içinde bulunduğu durumu, duygu ve düşünceyi bir tepkiyle dışa vurma şeklidir. Bir manada bunu konuşma olarak da adlandırabilir.

Köpekler, sahip olduğu sevimli haller ve sevecen yapılarıyla dünya üzerinde en çok tercih edilen evcil hayvan türüdür. Binlerce yıldır insan hayatının her noktasında olan köpekler, zaman içerisinde bekçilik, çobanlık gibi çeşitli görevlerde insanlara yardımcı olmuşlardır.

Köpekleri öne çıkaran, en karakteristik özellikleri havlamalarıdır. Köpeklerin havlamalarının kesin ve net bir sebebi yoktur. Çeşitli durumlarda köpek havlaması duyulabilir. Köpek havlaması bir anlamda köpeklerin kendilerini ifade etmesi anlamına gelebilir.

İlk olarak köpekler neden ve hangi durumlarda havlarlar, gelin birlikte buna bir göz atalım!

KÖPEKLE NEDEN HAVLAR?

Köpek havlaması çeşitli durumlarda gözlemlenebilen, köpeklerin kendilerini ifade etme yöntemidir. Köpek havlaması çeşitli durumlarda görülebildiği gibi çeşitli anlamlara da gelebilir.

Köpek havlaması, bir anlamda köpek sesi olarak da adlandırabilir. Köpek sesi çoğu zaman insanlar için rahatsız edici bir gürültü olarak görülebilir. Ancak bu kimi zaman onlardan gelen bir yardım çağrısı olabilir. Yardım çağrısı olabildiği köpek havlaması size haber vermeye, kendini size karşı ifade etmeye çalıştıkları manasına da gelebilir.

Köpek havlaması, çeşitli anlamlar taşıyabilir. Kimi zaman açlık, kimi zaman susuzluk, kimi zaman ise bir tehlike anının habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda köpek sahipleri, evcil hayvanlarına kulak kabartmalı ve ne söylemeye çalıştıklarını anlamalıdır.

Köpek havlaması, son derece normal bir durumdur ve tamamen engellenmesi imkansızdır. Köpeklerin kendilerini anlatma şekli olan havlamak, çeşitli eğitimler yardımıyla daha anlaşılabilir hale gelebilir.

OYUN OYNAMA İSTEĞİ

Köpekler sürekli hareket halinde olan ve oyun oynamaktan keyif alan canlılardır. Aynı zamanda köpeklerin sürekli hareket halinde olması, onların sağlığı için de son derece hayati bir öneme sahiptir. Sürekli olarak hareket eden ve oyun oynayan köpekler hem psikolojik hem de fiziksel olarak sağlıklı durumdadır.

Oyun oynamak isteyen köpekler, sahiplerine yaklaşır ve çeşitli sesler çıkartırlar. Sürekli olarak oyun oynamak isteyen bu sevimli canlılar sizi sıklıkla köpek havlamasına şahit edebilir.

Sahiplerine havlamanın yanı sıra çevresinde gördüğü diğer köpeklerin dikkatini çekmek ve onları oyuna davet etmek için havlamaları da oldukça sık gözlemlenebilir.

YALNIZ KALMAK

Köpekler son derece duygusal canlılardır. Yalnız kalmaktan hiç hoşlanmayan köpekler, sürekli olarak sevilmek ve oyun oynamak isterler. Bu sebeple yalnız kalmamaları onların psikolojisi için son derece önemlidir.

Normal şartlarda son derece sakin bir yapıya sahip olan köpekler, yalnız kaldıkların depresyona girip asileşebilirler. Bu asileşmenin getirisi olarak sürekli olarak havlama ve saldırganlaşma görmek de oldukça olası bir hal alıyor!

TEHLİKE

Köpekler, insanlardan farklı olarak içgüdüleri ile hareket etmektedir. Bu nedenle algıları insanlardan çok daha farklı şekilde çalışmaktadır. Tehlikeyi önceden sezmeleri de bunun örneklerinden birisidir.

Tehlike anında köpek havlaması sıklıkla duyulabilecek bir uyarı şeklidir. Tehlikede olduğunu hisseden köpekler havlayarak reaksiyon göstermektedir. Bu köpek havlaması tehlikeye karşı cesaret göstergesi olarak da adlandırılabilir.

KÖPEK HAVLAMASI NASIL ÖNLENİR?

Köpekler, dikkatleri çabuk dağılabilen ve etraftaki hemen hemen her şeye ilgi duyabilen canlılardır. Bu sebeple gün içerisinde sıklıkla havlamaları son derece olasıdır. Köpek havlaması çeşitli durumlarda sorun oluşturabilir.

Köpek havlaması her ne kadar doğal bir durum olsa da çevreyi ve sahibini rahatsız edebilir. Köpeklerin karakteri her ne kadar birbirinden farklı olsa da en uysal köpekler bile bazı durumlarda uzun süreli havlayabilir.

Günümüzde pek çok kişi çok daireli apartmanlarda yaşamaktadır. İçerisinde çokça insanın barındığı bu binalarda, kimi zaman en ufak gürültüler bile diğer kişileri rahatsız edip onların huzurlarını kaçırabilir.

Sürekli olarak havlamak, köpeklerin ses tellerine de zarar verebilir. Ses telleri ile başlayan rahatsızlık vücut direncinin çökmesi ile vücudu hastalıklara karşı savunmasız hale getirebilir. Tüm bunların yanı sıra çevrenin ve evin huzuru için köpeklerin daha az havlamasına yönelik çeşitli yollar mevcuttur. Gelin, bu yollara birlikte bir göz atalım!

UZUN SÜRE YALNIZ BIRAKMAYIN!

Köpekler naif bir karaktere sahip olduklarından, uzun süreli yalnız kalma gibi durumlarda duygusal olarak çöküntüye girip agresif tavırlar sergileyebilirler. Köpek havlaması bu agresif tavırların en somut örneği olarak karşımıza çıkabilir.

Köpek havlaması sürekli bir hale geldiğinde sinir bozucu olabilir ancak bu sürekli olarak yalnız kalmak kadar kötü değildir. Köpeğinizin sağlığı için onunla vakit geçirmeli ve ona en doğal ihtiyacı olan sevgiyi göstermelisiniz.

Günlük hayatın yoğun temposunda köpeğinize vakit ayıramadığınız durumlarda, onun yalnız kalıp gerek mental gerekse fiziksel olarak yorgun ve hasta olmasına karşın PetSurfer hizmetlerinde yararlanıp, köpeğiniz için bir bakıcı bulabilirsiniz. Bu bakıcı köpeğinize, yokluğunuzda sizi aratmayacaktır.

MEŞGUL OLMASINI SAĞLAYIN

Köpekler sürekli olarak hareket halinde olan ve dikkatleri çabuk dağılan canlılardır. Köpek havlaması köpeklerin sıkıldıkları ve ilgilerini çeken bir şey olmadığı durumlarda sıklıkla gözlemlenebilir bir durumdur. Siz evde yokken sürekli olarak havlayabilen köpekler, siz evdeyken de sürekli olarak havlayabilir.

Köpek havlaması içinden çıkılmaz bir hale geldiğinde onların ilgilerini başka yere verip, bir şeyle meşgul olmalarını sağlamak, köpek havlamasını bitirecek çözümlerden birisidir. Onlara evde olmadığınız zamanlarda da dahil olmak üzere çeşitli oyuncalar verebilir ve bu oyuncaklarla meşgul olmalarını sağlayabilirsiniz.

İHTİYAÇLARINI TAMAMLAYIN

Köpekler de tıpkı insanlar gibi yaşamak için çeşitli ihtiyaçlara sahiptir. Ancak insanlardan farklı olarak bu ihtiyaçlarını karşılayamazlar hele ki bir insanın evindeyken. Sahipleri köpeklerine karşı onların ihtiyaçlarını yerine getirme sorumluluğuna sahiptir.

Köpekler, tıpkı insanlarda olduğu gibi beslenme, tuvalet ve en önemlisi de sevgi gibi temel ihtiyaçlara sahiptir. Bu ihtiyaçlar sahipleri tarafından yerine getirilmelidir. Bu ihtiyaçların karşılanmaması durumunda, köpek havlaması ile yüzleşmek kaçınılmazdır.

Sahipleri evde olsun olmasın, sürekli olarak bu ihtiyaçların karşılanması gerekir. Bu sebepten ötürü, sahibi evde olmadığı durumlarda da bu ihtiyaçların karşılanmasına yönelik bir düzen kurulmalıdır.

Sahibi evde olmadığı zamanlarda köpekler için belirlenen dolaşma alanı içerisinde, tuvalet alanı, yiyecek ve su ihtiyaçlarının karşılanacağı belirli bölgeler bulunmalıdır. Bu sayede sahibi evde yokken de komşular, köpek havlaması ile rahatsız edilmemiş olur.

PERDELERİ KAPATIN

Köpeklerin dikkatini bir yere çekmek pek zor bir durum değildir. Çünkü köpekler yapı itibariyle son derece meraklı canlılardır. Çevredeki seslere karşı son derece duyarlı olan bu sevimli canlılar, bu seslere karşılık vermek isteyebilir.

Sahibi evde olsun veya olmasın, köpekler dışarıya karşı hep dikkat halindedir. Perdeleri açık olan evden dışarıya bakan ve dışarıdaki tehlikenin kendini tehdit ettiğini düşündüklerinden köpek havlaması duymak oldukça olasıdır. Bu nedenle köpeğinizin dolaşma alanındaki pencerelerde hep perdeler kapalı olmalıdır.

HER ŞEYİN BAŞI EĞİTİM

Yavruluk döneminden itibaren çeşitli eğitimler alan köpekler, bu eğitimler sayesinde havlamasını da belirli durumlarla sınırlayabilir. Havlamak, bir anlamda, köpeklerin içerisinde bulunduğu duygu durumunun aktarılması olarak görülebilir.

Köpek sesi ve köpek havlaması zaman zaman içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Bu sebepten ötürü, köpeklerin yavruluk döneminden itibaren eğitilmesi, onların havlama yetisini çeşitli komutlara karşılık olarak kullanmasına sebep olup, köpek sahipleri için korkulu rüya olmaktan çıkabilir.

https://petsurfer.com/blog

Editör: TE Bilisim