Allah’ın Resülü, gün içinde olduğu gibi yatarken de abdestli olmaya özen gösterirdir. İbni Ömer’den rivayetle şöyle buyrulur: “Bir kime abdestli olarak yatarsa geceyi bir rahmet meleği ile geçirir. O kişi uyanır uyanmaz melek “Allah’ım falan kulunu bağışla çünkü o geceyi abdestli geçirdi diye dua ederdi” (ibn Hibban)

Hazreti peygamber teheccüt namazını kıldıktan sonra sabah namazı için hazırlık yapar ve sabah namazının sünnetini evde kıldıktan sonra farzını cemaatle eda etmek için mescide geçerdi. Mescide geldiğinde sahabesine şefkatle bakar, namaza gelmeyenlerin neden gelmediklerini sorardı. Az sonra Bilal sabah ezanını okur, kamet getirir ve Efendimiz namaz için ön tarafa geçerdi. Efendimiz güne sabah namazı ile başlardı. Namazdan sonra bir miktar, zikir yapar, tefekkür eder, Kur’an okur ve bazen dört bazen sekiz olmak üzere Duha namazı kılar ve evine giderdi. işrak namazı kılardı.

Enes bin Malik’ten rivayet edilen hadis şerifte Hazreti Peygamber şöyle buyurmaktadır: “Kim sabah namazını cemaatle kılar, sonra güneş doğuncaya kadar oturarak Allah’ı zikreder, sonra iki rekât namaz (işrak namazı) kılarsa, ona makbul tam bir hac ve bir umre sevabı verilir.” Enes (ra) der ki: “Tam bir hac ve umre sevabı” buyurdu. Bu sözü üç defa tekrar etti. (Tîrmizi)

Hazreti Peygamber, yatağına girdiğinde namaz için olduğu gibi abdest alır, sağ tarafına uzanır ve dua ederdi.

Yatağa geçtiğinde şöyle dua ediyordu:

‘Allah´ım, kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana döndürdüm. İşimi sana teslim ettim.Sırtımı sana dayadım, seni saydığım için. Senden başka sığınacak yer yoktur. İndirdiğin kitabına ve gönderdiğin peygamberlerine iman ettim.”

HZ. PEYGAMBER ZAMANI İSRAF ETMEZDİ

Hazreti peygamber zamanı israf etmemeye önem gösterir ve işlerini ertelemezdi. Sabah namazının ardından zikrini tamamlar ve sonra gelen misafirleri kabul ederdi. Gelenler ona sorular sorar sohbet ederlerdi. Hazreti peygamber sorulan her soruya sabırla cevap verir ve bu insanlara İslam’ı anlatırdı. Sahabesi ile sohbet eder onların sorunlarını dinler, sıkıntı olanlara yardımcı olur, dini meselelerde bilgilendirir, rüya görenlerin rüyalarını yorumlardı.

Zaman akıp giden bir nehir gibidir. Günler aylar yıllar hızla geçer ve insanlardan birçok şey alıp götürür. Hazreti Peygamber, bir dakikalık zamanı dahi boşa harcamaz ve insanlara faydalı oluyordu. Evine geldiğinde eşleriyle sohbet eder, işlerine yardımcı olur, elbise ve ayakkabılarını tamir eder, hayvanları sağardı” (Ahmet bin Hanbel)

Öğle vakti girdiğinde namaz için hazırlık yapar ve namazı her zaman olduğu gibi cemaatle kılmaya özen gösterirdi. Öğle namazının ardından kısa bir istirahate çekilir ve bir miktar uyurdu. Yapılan araştırmalara göre, öğle vakti bir miktar uyumak hem zihnimizi dinlendiriyor hem de beyni zinde tutuyor. Hz. Peygamber kaylule uykusuna önem verir ve bunu sahabesine de tavsiye ederdi.

Hazreti Peygamber Bir hadisinde şöyle buyurmaktadır: “Öğleyin kaylüle yapan insan bir sünneti ihya ettiği gibi aynı zamanda dinç olur gece namazlarını teheccüdü kılacak gücü kendinde bulur. Fırsatı olan bu sünneti yerine getirirse iyi olur”

ÇOCUKLARINIZI NAMAZA TEŞVİK EDİN

· Çocuklarınıza namazın önemi hakkında bilgi verin

· Namazlarınızı çocuklarınızla birlikte kılın

· Çocuğunuzu Resulullahın örnek yaşamı hakkında bilgilendirin

· Çocuğunuza İslam’ı anlatırken, korkutmayın tehdit etmeyin.

Kaynak: https://www.milligazete.com.tr/

Editör: TE Bilisim