Bengi Sarihan

Yurt dışına çıkarken eğer elinde geçerliliği olan bir pasaport ve vizen yoksa seyahat masraflarına onları da dahil etmen gerekiyor. Ancak günümüzde bazı ülkeler var ki T.C. vatandaşları pasaport ya da vize olmadan yalnızca kimlik kartları ile bu ülkelere seyahat edebiliyor. Böylece hem ek bir ücret ödemiyor hem de uzun sürebilecek pasaport-vize işlemlerini beklemek durumunda kalmıyor. Ülkemizde kimlik kartının seyahat belgesi olarak kullanılabilmesi için ise kimlik kartının yaş fark etmeksizin (çocuklar dahil) fotoğraflı olması gerekiyor. Gelelim sadece kimliğinle gidebileceğin ülkelere.

1 – KKTC

Listemizin ilk sırasında tabii ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var. T.C. vatandaşlarına 30 gün boyunca pasaportsuz çipli kimlik kartı ile ziyaret etme imkanı sunan KKTC, pasaportla ziyaret edecek vatandaşlara ise 90 gün konaklama hakkı veriyor. Eski ve fotoğrafsız kimlikler ise girişlerde kabul edilmiyor. Bu durumda kimliğin hazırsa Kıbrıs’a ulaşmak için tek yapman gereken hemen bir Lefkoşa uçak bileti almak. Ülkeye ulaşım için uçuşlar Lefkoşa Ercan Havalimanı’na gerçekleştiriliyor.

Ülkemizden ortalama 1,5-2 saatte ulaşabileceğin Kıbrıs’ta yapabileceğin çok sayıda aktivite var. Girne, Lefkoşa ve Gazimağusa gibi şehirlerini ziyaret edebilir, bu şehirlerin tarihi değerlerini seyahat planına dahil edebilir, plajlarında sıcak yaz günlerinin tadını çıkarabilirsin. Tüm bunlara ek olarak Kıbrıs’a kadar girmişken nefis mutfağındaki lezzetleri de mutlaka denemelisin. Kıbrıs’a ulaşım oldukça kolay. Ülkemizin İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Bodrum, Adana, Trabzon gibi şehirlerinden direkt uçuşlar düzenleniyor.

2 – AZERBAYCAN

Kardeş ülke Azerbaycan’ın Türkiye ile olan vize uygulaması 2021 yılında kaldırıldı. Bu tarihten itibaren de artık Azerbaycan’a pasaport ya da vize almadan yalnızca fotoğraflı ve çipli yeni kimlik kartı ile 90 günü aşmamak kaydıyla seyahat edebiliyoruz. Bu karar da Azerbaycan seyahatlerini çok daha kolay ve ekonomik hale getirdi.

Türkiye’den ülkenin başkenti aynı zamanda en büyük kenti olan Bakü’ye gerek iş gerek turistik amaçlı çok sayıda uçuş gerçekleştiriliyor. Özellikle Bakü ve ülkenin bir diğer önemli kenti olan Gence, hem iş hem de turistik anlamda çok sevilen rotalarının başında geliyor. Dil ve kültürel anlamda oldukça benzer özelliklere sahip olduğumuz ülkede tarihi değerleri gezebilir, Bakü’nün düzenli şehir hayatını keşfedebilir, lezzetli yemekler yiyebilir, kısacası keyifli bir seyahat gerçekleştirebilirsin. Eğer bir Azerbaycan seyahati planlıyorsan Bakü uçak bileti alarak planını yapmaya başlayabilirsin. Ülkemizin neredeyse pek çok şehrinden Bakü’ye direkt ulaşım imkanı bulunuyor.

3 – GÜRCİSTAN

Karadeniz’de Artvin ilinin sınır komşusu olan Gürcistan, özellikle bahar ve yaz aylarında bölgede yaşayanların çok sevdiği seyahat rotalarından biri. Gürcistan’da T.C. vatandaşları önceleri 90 güne kadar pasaport ve vize olmadan konaklayabiliyorken, günümüzde bu süre 1 yıla kadar uzatılmış durumda. Yani yalnızca çipli ve fotoğraflı yeni kimliğin ile Gürcistan’da 1 yıl konaklayabiliyorsun.

Gürcistan ziyaretleri genellikle en yakın şehir olan Batum’a yapılıyor. Hatta Batum’a ülkemizden otobüsle de kolaylıkla ulaşım sağlanabiliyor ve Trabzon, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa gibi şehirlerimizden direkt olarak Batum otobüs bileti bulabiliyorsun. Liman kenti Batum’un yanı sıra nostaljik dokusu ile keyifli bir deneyim vadeden Tiflis, Gürcistan’ın ziyaret edebileceğin bir diğer önemli kenti.

4 – MOLDOVA

Moldova Doğu Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri ve hem Romanya hem de Ukrayna ile sınır komşusu. Ülke 90 günü aşmayacak şekilde T.C. çipli ve fotoğraflı kimlik kartınla ziyaret edebileceğin ülkelerden biri. Yani 90 güne kadar vize muafiyetin bulunuyor. Peki Moldova nasıl bir ülke?

Kültürel anlamda Rus ve Romen kültürünün etkilerinin görüldüğü Moldova’nın, Rus kültürünün etkisinde kalmasının sebeplerinin başında ise 1991 yılına kadar Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne bağlı olması geliyor. Dolayısıyla ülkede tarihi anlamda görülecek çok sayıda durak mevcut. En fazla ziyaretçi ağırlayan şehri ise başkent Kişinev. Kişinev aynı zamanda ülkenin tek havalimanı olan şehri. Özellikle bahar ve yaz aylarında çok keyifli bir seyahat gerçekleştirebileceğin şehir parkları ve tarihi değerleri ile öne çıkıyor. Sen de yalnızca Kişinev uçak bileti alarak kimlik kartı ile ülkeyi ziyaret edebilirsin.

5 – SIRBİSTAN

Geçtiğimiz günlerde pasaportsuz yalnızca kimlikle seyahat için karşılıklı anlaşmaya vardığımız ülkelerden biri de Sırbistan oldu. Daha önceleri vizesiz olarak ziyaret edilebilen Sırbistan’a imzalanan son protokole göre artık T.C. çipli kimlik kartı ile seyahat edilebiliyor. Sırbistan’ın en fazla ziyaretçi ağırlayan ve sevilen şehirlerinin başında ise elbette Belgrad geliyor.

Ülkenin başkenti Belgrad tarihi değerleriyle olduğu kadar kültürel çeşitliliğiyle de çok sevilen destinasyonlardan biri. Şehir eski ve yeni olarak ikiye ayrılmış durumda ve asıl ziyaret edilebilecek tarihi noktalar eski şehir sınırları içerisinde yer alıyor. Sen de henüz Belgrad’ı keşfetmediysen hemen bir seyahat planı yapabilir, Belgrad otelleri içerisinden bütçene en uygun olanı seçerek, rezervasyonunu yaptırabilirsin.

6 – BOSNA HERSEK

Son olarak çok yakında T.C. çipli kimlik kartı ile seyahat edilebilecek ülkelere bir yenisi daha eklenmek üzere. Zaten vizesiz olarak ziyaret edebildiğimiz Bosna Hersek, Türkiye ile karşılıklı olarak seyahatlerde pasaportu da kaldırarak yerine kimlik kartı ile giriş için gerekli olan yasal düzenlemeyi tamamladı. Geriye yalnızca protokol imzalanması kaldı ve çok kısa sürede de tamamlanması bekleniyor. Tüm düzenlemelerin tamamlanması ile artık Bosna Hersek’e da kimlik kartı ile ziyaret edebileceğiz.

Bosna Hersek’in en sevilen şehirlerinin başında ise başkent Saraybosna ve ülkenin simgesel yapılarından Mostar Köprüsü’ne ev sahipliği yapan Mostar şehri geliyor. Her iki şehre ulaşmak için de Saraybosna uçak bileti alman yeterli. Mostar’a Saraybosna’dan kalkan otobüsler ya da tren ile ulaşabiliyorsun.

Kaynak: https://www.enuygun.com/bilgi/sadece-kimlikle-gidilebilecek-3-ulke-6-sehir/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=seyahat&utm_term=15092022&dn_channel=email&dn_send_id=1263

Editör: TE Bilisim