Sivrisineğin faydaları nelerdir sorusu birçok kişiyi şaşırtan konulardan biridir. Çünkü sivrisinekler son derece rahatsız edici canlılardır. Buna karşın doğada her şeyin bir faydası olduğu da unutulmamalıdır. Bu bakımdan sivrisineğin faydaları konusunda detaylı olarak araştırma yapılabilir.

Sivrisinek ne işe yarar sorusu da bu bakımdan büyük bir önem taşır. Sivrisineğin ne faydası var sorusunu soran çok kişi bulunuyor.

Sivrisinek faydaları nelerdir konusu birçok kişi için merak uyandıran konular arasında yer alıyor. Bu bakımdan sivrisinek faydaları konusunda söylenebilecek birçok nokta bulunur. Sivrisinek ne işe yarar sorusuna yanıt vermek gerekirse bu canlıların da doğada önemli işlevleri olduğu söylenebilir.

Her ne kadar hastalık yayma konusunda etkili olsalar da sivrisineğin ne faydası var sorusuna da geniş bir çerçeveden yanıt vermek mümkün olabilir.

SİVRİSİNEK FAYDALARI NELER?

Doğadaki hiçbir bitki ya da canlı sebepsiz olarak yaratılmamıştır. Doğanın kendine göre bir ekolojik dengesi vardır ve bu denge içerisinde sivrisineklerin de önemli bir yeri bulunur.

Yaz mevsimlerini tam bir kabusa çeviren sivrisineklerin de kendi içinde birtakım faydaları vardır. Sivrisineklerin faydaları arasında şunları söylemek mümkün olabilir:

Sivrisinekler önemli bir besin zinciridir. Yumurta ve tam olmamış formları bazı hayvanların beslenme ihtiyacını gideriyor.

Sivrisineklerin en önemli etkilerinden birisi de suya yakın bitkilerde tozlaşmaya yardımcı olmasıdır.

Kuşlar yavrularını sivrisineklerle besler.

Birtakım tıbbi keşiflerde önemli faydaları vardır.

Teknolojiye esin kaynağı olabilirler.

Atıkların giderilmesine yardımcı olurlar.

Bu sineklerin yok edilmesi birçok olumsuz doğa olayına neden olabilir. Bu nedenle sivrisineklerin de doğada önemli işlevleri olan canlılar olduklarını söylemek mümkündür.

SİVRİSİNEK NE İŞE YARIYOR?

Sivrisinek birçok bakımdan önemli canlılardır. Her ne kadar yaz aylarında insanların yaşantısını kabusa çevirseler de doğadaki işlevlerini göz önünde bulundurmak gerekir.

Sivrisinekler yok edildiklerinde bazı balık türleri de buna bağlı olarak yok olabilir. Bunun yanında kurbağa ve yarasa gibi canlıların da sayısında azalma olur.

Sivrisineklerin olduğu yerlere geyikler gelmiyor. Sinekler yok olursa geyiklerin de göç olayları hızlanır. Bu durum da geyiklerin tükettiği canlılar açısından sorun olabilir.

SİVRİSİNEK ZARARLARI NELER?

Sivrisineklerin faydalarından daha fazla zararları vardır. Bu sineklerin ısırıkları sarıhumma hastalığına neden oluyor.

Aynı zamanda Zika virüsünün yayılmasına ve sıtmaya da neden olabiliyor. Bunların yanında deride iltihaplanma gibi durumlara neden olabiliyor. Sivrisineklerin yoğun olduğu yerde bulunmak kişileri hastalık risklerine karşı açık hale getirir. Böyle durumlarda alerjen etkileri gördüğünüzde doktorunuza başvurmayı ihmal etmemeniz gerekir.

SİVRİSİNEK NE İŞE YARAR, DOĞAYA YARARLARI NELER?

Sivrisinekler insanlara zarar veren canlılar olsa da ekosistemi içerisinde son derece faydalı canlılardır. Birçok canlının besin zinciri olarak öne çıkan bu canlılar tıbbi keşiflerde de önemli etkilere sahip oluyorlar. Bu canlıların zararları da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Kaynak: https://www.sabah.com.tr

Editör: TE Bilisim