Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Güncel verilere göre, son 24 saatte 117 bin 5 Kovid-19 testi yapıldı, 1812 kişiye hastalık tanısı konuldu.

Son 24 saatte 73 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, 1419 kişi iyileşti. Böylece Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 301 bin 98'e çıktı.

Toplam test sayısı 12 milyon 194 bin 778'e ulaştı. Hasta sayısı 343 bin 955, vefat sayısı 9 bin 153, ağır hasta sayısı 1445, aktif hasta sayısı 33 bin 704 oldu.

Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 5,9, yatak doluluk oranı yüzde 48,7, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 65,4, ventilatör doluluk oranı yüzde 32,7, ortalama temaslı tespit süresi 7,6 saat, filyasyon oranı ise yüzde 99,4 olarak kayıtlara geçti.

"Tedbirlere eksiksiz uymalıyız"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti: "Bugün tespit edilen 1812 hastamız var. Ağır hasta sayımız uzun bir aradan sonra artış eğiliminde. Vaka sayısı artan illerde tedbirlere uyup azalan illerde tedbirlerden taviz verirsek mücadelemiz güçleşir. Tüm bölgelerimizde tedbirlere eksiksiz uymalıyız."

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Erzurum’da gerçekleştirilen Erzurum, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Erzincan, Iğdır, Kars ve Tunceli ilinin ele alındığı Bölge Değerlendirme Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, Erzurum programı kapsamında ziyaret ettiği valilikte basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Vali Okay Memiş ile kentteki Kovid-19’a ilişkin değerlendirme yaptıklarını söyledi. Erzurum Şehir Hastanesinin pandemide bölgenin yükünü aldığını ifade eden Koca, şöyle konuştu:

“Koronavirüs salgınına karşı 7 aydır gecesiz gündüzsüz bir mücadele veriyoruz. Güçlü sağlık altyapımız, nitelikli ve fedakar sağlık çalışanlarımız, güçlü kamu kaynaklarımız sayesinde dünyadaki birçok ülkenin aksine bu felakete karşı direncimizi koruduk. En gelişmiş ülkelerde bile sağlık sistemi kapasitelerinin ve üretimin yeterli gelmediğine şahit olduk. Oysa bizler ilk günden beri yerli üreticilerimizle maskeden koruyucu malzemeye, ilaçtan solunum cihazına kadar her türlü tedariğimizi kendimiz sağlayabildik. Ülke içinde ihtiyaçlarımızı karşıladığımız gibi 150 den fazla ülkeye bu sıkıntılı günlerde yardım eli uzattık. Sağlık sistemimiz başarılı bir sınav verdi.”

Erzurum Şehir Hastanesinin bölge için önemli bir yükü aldığını aktaran Koca, “Erzurum ve civar iller özellikle geçen ay yaşanan vaka artışlarıyla gündemimize aldığımız merkezlerden biri olmuştur. Valilerimizle, il müdürlerimizle, başhekimlerimizle, sağlık ordumuzla yürüttüğümüz sıkı koordinasyon ile mücadeleye ara vermedik” dedi.

Erzurum’daki vaka sayısında düşüş yaşandığını ifade eden Koca, “Erzurum’da bir ay öncesine göre vaka sayımızda yaklaşık yüzde 60 oranında düşüş söz konusu. Hastane yükümüz, yatak doluluk oranlarımız Türkiye ortalamasının altında seyrediyor. Etkin ve yaygın tedavide zatürre oranımız da son bir ayda yarı yarıya düştü” şeklinde konuştu.

“Salgın yönetiminde filyasyonun önemini her geçen gün daha iyi anlıyoruz”

Söz konusu rakamların daha alt seviyelere inmesinin tedbirlerle mümkün olacağına vurgu yapan Koca, “Bu düşüşün devam etmesi, hasta ve ağır hasta sayılarımıza da yansıması için Erzurumlu hemşehrilerimizin mücadeleyi bırakmaması gerekiyor. Alacağımız tedbirlerle bölgede salgının hızını ve hastane yükümüzü her gecen azaltmayı başaracağımıza inancım tam. Salgın yönetiminde filyasyonun önemini her geçen gün daha iyi anlıyoruz. Dünyada bu sistemi uygulayabilen nadir ülkelerden biri Türkiye’dir” değerlendirmesinde bulundu.

Koca, Türkiye genelinde temaslıların taramasının ortalama 6 ila 7 saatte yapıldığını, Erzurum'da da bu sürenin yaklaşık 7 saat olduğunu dile getirdi.

Bakan Koca, valilik ziyaretinin ardından Erzurum Şehir Hastanesi Çocuk Servisi'ni ziyaret etti. Burada tedavi gören çocuklarla bir süre sohbet eden Koca, doktorlardan çocukların sağlık durumları hakkında bilgi aldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Erzurum’da bölge illerin valileri ve sağlık müdürlerinin katıldığı pandemi değerlendirme toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Erzurum Şehir Hastanesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Koca, “Bölgedeki durumu yerinde görmek, müdahale gerektiren konulara çözüm üretmek için buradayız 8 ilimiz için değerlendirme yaptık. Bu ziyaretlerimizin sebebi salgına karşı almamız gereken tedbirleri hatırlatmaktır” dedi.

“Bu saatten sonra bu tavizin riski daha da artacaktır”

Maske kullanımı konusunda çok daha hassas olunması gereken kapalı alanlarda taviz verildiğini anlatan Bakan Koca, “Bu saatten sonra bu tavizin riski daha da artacaktır. Evlerin dışında maske takmayı ihmal etmeyin.  HES uygulamasından mutlaka yararlanın. Sosyal mesafe virüse karşı ikinci tedbirdir. Sonbahar ve kış aylarında sosyal mesafenin önemi artacaktır. Maskeyle kendinizi güvenceye alabilirsiniz. El temizliği konusunda titizlik göstermelisiniz. Sağlımızı korumak bu üç tedbire bağlıdır” diye konuştu.

Bakan Koca bölgesel değerlendirmesinde ise, “Erzurum’da vaka oranlarında bir ay öncesine göre yüzde 60 düşüş görüyoruz. Vakalarımız üçte birine indi. Erişkin yatak doluluk oranı yüzde 42. Solunum cihazı yüzde 27. Türkiye ortalamasının altında.  Ağrı’da bir aya oranla vaka oranlarında yüzde 75, Bingöl’de yüzde 75 azalma var. Ardahan’da geçen aya göre yarı yarıya oranda zamla var.  Son iki günde az da olsa artış var. Gerekli tedbirleri alıyoruz.  Erzincan’da vaka oranı düşüşü olarak yüzde 65 oranın da düştü. Iğdır’da vaka sayısında yarı yarıya düşüşten bahsediyoruz. Kars’ta yine vaka sayısında geçen ayara göre yüzde 25, Tunceli’de yüzde 40 azalma var.  İllerin tümünde azalma var. Rehavete kapılmadan tedbire uymamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim