Çok yorgun olmanıza rağmen yatınca bir türlü gözünüze uyku girmiyorsa, bütün gece yatakta bir sağa bir sola dönüp yine de uykuya dalamıyorsanız, saymadığınız koyun kalmadıysa ve tüm bunlar yüzünden hayat kaliteniz düştüyse siz de birçok kişi gibi uykusuzluk sorunundan yani "insomnia"dan muzdaripseniz demektir.

"Her şeyi denedim ama yine de sabaha kadar gözümü bile kırpmıyorum" diyenlere ise güzel bir haberimiz var. Çünkü uykusuzluğunuzun ilacı doğal yiyeceklerde saklı olabilir.

Gelin o zaman "Uykusuzluk neden olur?", "Uykusuzluğa ne iyi gelir?" sorularını beraber cevaplayalım ve bu geceden itibaren mışıl mışıl uyumaya başlayalım.

UYKUSUZLUK NEDEN OLUR?

Geceleri uyuyamama basit bir sorun gibi gözükse de uzun süre devam ettiğinde kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyebiliyor, hem psikolojik hem fiziksel sağlığını bozabiliyor.

Uyku sorununun başlıca sebeplerini ise şöyle saymak mümkün:

· Uyumadan yemek yeme alışkanlığı

· Gün içinde ve gece geç saatlerde çok fazla kafein tüketimi

· Depresyon, yoğun endişe, mutsuzluk ve stres hissedilen durumlar

· Beyinle ilgili sağlık sorunları

· Alerji

· Huzursuz bacak sendromu

Eğer uykusuzluk probleminiz uzun süredir devam ediyorsa ve sağlığınızı etkilemeye başladıysa bir psikiyatriste görünmenizi öneririz.

Uykusuzluğa iyi gelen doğal yiyecekler ise kaçan uykunuzu geri getirmek ve ertesi gün şiş gözlerle dolaşmanızı engellemede yardımcı olacaktır.

SÜT VE YOĞURT GİBİ SÜT ÜRÜNLERİ

Çocukken annemizin bizi yatağa yatırmadan önce bir bardak süt vermesi tesadüf değildi elbette. İnsan vücudu üzerinde yatıştırıcı etkisi olan ılık bir süt, triptofan içeren yoğurt ve ayran uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.

MUZ

Yüksek oranda magnezyum ve potasyum içeren muz, kişinin kaslarını gevşeterek uyumanızı kolaylaştırırken daha kaliteli bir uykuyu da vaat ediyor.

MARUL

İçindeki laktamaz ve phytonutrient sayesinde kasları gevşeten bir besin marul. Akşam saatlerinde yenildiğinde bu etkisiyle uykuya geçişi de kolaylaştırıyor.

CEVİZ

İçerdiği melatonin uyku döngüsünü düzenlediğinden ceviz de uykusuzluk sorununa birebir. Uykudan önce yiyeceğiniz bir avuç cevizle mışıl mışıl uyuyabilirsiniz.

BAL

Balın içinde bulunan oreksin beynin dinlenmesine yardımcı oluyor. Dolayısıyla bir kaşık bal uykusuzluğa da doğal çarelerden biri. Dilerseniz papatya çayına karıştırarak da tüketebilirsiniz.

BROKOLİ

İçerdiği mineraller sayesinde kas ve sinirlerin gevşemesine yardımcı olan brokoli de uykusuzluk çektiğiniz o uzun gecelerin çözümü olmaya aday.

YULAF EZMESİ

Kalsiyum, magnezyum ve potasyum içeren yulaf ezmesini kahvaltılarda tüketmeye alışığız. Ancak onu gece saatlerinde tükettiğinizde uykunuzu getirmeye de yarıyor. Ancak şekerli olarak değil meyveler ve sütle tüketmeyi deneyin deriz.

Editör: TE Bilisim