Yarma adı verilen bu ürün temelde sert buğdayın kaynatılarak kurutulduktan sonra geleneksel tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılması ile elde edilen bir malzeme olmaktadır. Genel olarak bulgurla benzer yöntemler kullanılarak elde edilse de yarma, bulgurdan daha az emek gerektiren bir ürün olmaktadır.

Anadolu mutfak kültürünün vazgeçilmez ögelerinden biri olan yarma, genellikle aşureyle özdeşleşmiş olsa da birçok farklı yemek ve tatlı tarifinde de sıklıkla tercih edilen bir tahıl olmaktadır.

Yarma Faydaları Nelerdir?

Yarmanın bilinen pek çok faydası bulunmaktadır. Bu nedenle de sağlığı olumlu etkileyen tahıllar arasında yer almaktadır. Bu bağlamda da sizler için bu faydaları derledik.

Protein Yönünden Zengin

Yarma bitkisel kaynaklı bir protein olmaktadır. Bu bağlamda da günlük protein ihtiyacının önemli bir kısmının karşılanması için kullanılabilmektedir. Bundan kaynaklı olarak da vejetaryenler ve veganlar için ideal bir besin olmaktadır. Yarmayı vejetaryen olmayanlar et ile vejetaryen olanlar süt ve yumurta gibi besinlerle, veganlar ise kurubaklagiller ile birlikte tüketebilmektedir. Böylelikle protein oranını arttırabilmektedir.

Vitamin Deposu

Yarma A vitaminin yanı sıra B grubu (B12 hariç) vitaminler açısından oldukça zengin bir ürün olmaktadır. Zihin sağlığının korunması bakımından oldukça etkili olan B grubu vitaminleri düzenli tüketildikleri takdirde beyin hastalıklarına karşı koruyucu bir etki göstermektedir. Aynı zamanda da içerisindeki E vitamini sayesinde de göz rahatsızlıklarına karşı adeta bir kalkan görevi sütlenmektedir.

Lif İçeriği Yüksek

Kalp ve damar sağlığı için büyük önem taşıyan besin lifleri, kandaki kolesterol düzeyinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Lifli bir besin olarak kabul edilen yarma özellikle kardiyovasküler hastalığı olanlar için oldukça yararlı bir seçenek olmaktadır. Aynı zamanda da yarmanın kandaki şeker seviyesini kontrol etmeyi desteklediğini de belirtmek gerekmektedir.

Sindirim Sistemini Destekleyici

Sindirim sisteminin vücuttaki görevini sorunsuz olarak yürütmesine yardımcı olan yarma, sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşanmasının da önüne geçmektedir.

Hipertansiyon Hastaları İçin Uygun

Yarmanın yapısındaki sodyum oranının çok az olması sebebiyle hipertansiyon hastaları için de uygun bir besin olduğu öne sürülebilmektedir. Ayrıca lifli yapısı sayesinde dövme ya da yarmanın hipertansiyon hastaları için faydalı bir besin olacağını da ifade etmek gerekmektedir.

https://www.aktarciniz.com

Editör: TE Bilisim