"Bayrağımızın dalgalanmadığı yerde Cuma Namazı kılınmaz" diyen Rıdvan Hoca’nın sözü üzerine, Kale’ye Türk Bayrağı’nı dikerek kurtuluş mücadelemizin ateşleyicisi olan Bayrak Olayı, Milli Mücadelemizin 102. yılında aynı ruh ve heyecanla bir kez daha canlandırıldı.

Canlandırma olayı, Rıdvan Hoca’nın mezarı başına karanfil bırakılması, okunan Kur'an-ı Kerim Tilaveti ve dualar ile başladı. 

Program daha sonra ise Atatürk Meydanı’nda Bayrak Olayının canlandırılması ile devam etti. Törende, Alem-i İslam’a Hitap Beyannamesi’nin okunmasının ardından Rıdvan Hoca’nın 28 Kasım 1919 tarihinde okuduğu hutbe temsili olarak canlandırıldı.

Canlandırma töreninin ardından Vali Coşkun, protokol üyeleri ve vatandaşlar tekbirler eşliğinde ellerinde Ay Yıldızlı Şanlı Bayrağımızla kaleye doğru "Bayrak Yürüyüşü" yaptılar. Kaleye yürüyüş sonrasında protokol üyeleri ve çete kıyafetli vatandaşlar tarafından Şanlı Bayrağımız büyük bir coşkuyla göndere çekildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, şunları söyledi:

"102 yıl önce ecdadımızın vaktine hazır olarak bize gururla yaşattığı Bayrak Olayı’nı, yeniden aynı heyecanla hissediyoruz. Bu bayrak istiklalimizin, istikbalimizin, kurtuluşumuzun, merhametin sembolüdür. Bayrağımız kutsalımızdır. Türk Bayrağı ümmetin ümididir. Bu vesileyle ecdadımızı tekrar rahmetle, minnetle anıyorum”.

Avukat Mehmet Ali Bey’in kaleme aldığı Alem-i İslam’a Hitap Beyannamesi’nin okunduğu ve temsili bir hutbe konuşmasının yapıldığı etkinliğin ardından, onlarca vatandaş bayraklarıyla Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’ne akın etti. 

Türk Bayrağı’nın göndere çekildiği tarihi mekânda, Kuran-ı Kerim tilaveti ve duaların ardından konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “102 yıl önce ecdadımızın vaktine hazır olarak bize gururla yaşattığı Bayrak Olayı’nı, yeniden aynı heyecanla hissediyoruz” diye konuştu. 

Konuşmasının devamında yaşanan olayın bağımsızlık yolunda önemine değinen Başkan Güngör, “Fransızların işgalinde işbirlikçi Ermeniler, özellikle de Hırlakyan’ın kızı dans etmek için Türk Bayrağı’nı bir sorun olarak görmüştü. Onu indirme cüretini göstermişlerdi. Ardından vaktine hazır olan Avukat Mehmet Ali Bey bir beyanname kaleme aldı. Buradaki yavrularımız yaşındaki oğlu Şahap ise genç yüreğinde yanan ateşle bu beyannameyi her yere astı. Ne diyordu o beyannamede, ‘Ey millet-i necibe-i Osmaniyye; vaktine hazır ol’. Kısa ve öz bu cümle her şeyi özetliyordu” dedi.

Ulu Camii’den Kale’ye ahalinin korkmadan akın ettiğini vurgulayan Başkan Güngör, “Bir Cuma ecdadımız Ulu Camii’de toplanmıştı, konu kurtuluştu. Ve emperyalist Fransızların buradaki göstermiş olduğu cüret dolayısıyla hışımla camiden kıyama kalkmışlar, Rıdvan Hocanın hutbedeki telkiniyle Cuma’nın kılınması için hürriyetin ihdasını sağlamışlardı. Ardından kaleye şanlı bayrağımız tekrar asılmıştı. Ve Cuma Namazı da bu mekânda, kalemizde kılınmıştır. Bu vesileyle bize bu vatanı bırakan ecdadımızı ve ebediyete uğurladığımız şehitlerimizi, gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Güngör konuşmasını, “Bu bayrak istiklalimizin, istikbalimizin, kurtuluşumuzun, merhametin sembolüdür. Bayrağımız kutsalımızdır. Türk Bayrağı, ümmetin ümididir. Bu vesileyle bize bu vatanı bırakan ecdadımızı tekrar rahmetle, minnetle anıyorum” şeklinde tamamlandı. Konuşmanın ardından mehter marşı konserinin verildiği program halk oyunları gösterisiyle noktalandı.

 

Program, Kuran-ı Kerim Tilaveti, dua, mehteran konseri, Kahramanmaraş halk oyunları ekibi, Aydınlı Efeler’in şiir dinletisi ve ay yıldızlı balonların uçurulması ile sona erdi.

Vali Coşkun da tören sonrasında "bayrak olayı"na katılım gösteren vatandaşlarla yakından ilgilenerek etkinlikte emeği olanlara teşekkür etti. 

Törenine, Vali Ömer Faruk Coşkun’un yanı sıra törende şu isimler yer aldı:

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Celalettin Güvenç, Milletvekili Sefer Aycan, Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Ankara Milletvekili Nevin Taşlıçay, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Emin Mehmet Terzioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özgül, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Mustafa Özdurhan, İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, Kaymakamlar, İlçe Belediye Başkanları, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Siyasi Parti Temsilcileri öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: TE Bilisim