Meteoroloji Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürlüğü (Antalya, İçel, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis) alanı içerisinde zirai tahmin durumu:

Perşembe günü güneydoğusu hariç tamamı, Cuma günü doğusu gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer altında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta buğday, arpa, çavdar ve yulaf ekimi için toprak hazırlığına başlanır. Tohumluklar sürme, bambul ve ekin kambur böceğine karşı ilaçlanır. İkinci ürün mısırda sulama yapılır, gerekiyorsa hastalık ve haşerelere karşı ilaçlanır. Ana mahsul soyanın pazarlanmasına devam edilir. İkinci ürün soyada aybaşında son sulama yapılır, ay sonunda hasada başlanır.

Baklagil alanlarının temizliği ve sürümü yapılır. Pamuk, bu ayda açılmaya başlar. Açıldıktan 5-10 gün sonra birinci kırma başlanır. Birinci kırımdan sonra sulama yapılır. Kanolada tohum yatağı hazırlanıp ekim yapılır. Yer Fıstığında ay başlarında ana mahsul yer fıstığında son sulama yapılır, ay sonunda hasada başlanır. İkinci mahsul fıstıklarda sulama, çapalama ve boğaz doldurma yapılır.

Çayır mera ve yem bitkilerinde ikinci ürün sorgunda sulama yapılır. Birinci ürün sudan otunda üçüncü biçim yapılır. Azot gübresi atılır. İkinci ürün sudan otunda sulama yapılır. Gelişmenin iyi olduğu yerlerde ikinci biçim yapılır. Yeni tesis kurulacak toprak hazırlığı yapılır.

Meyvecilikte hasada, aşıya, yabancı ot mücadelesine devam edilir. Organik, fosforlu ve potaslı gübre verilir. Gerekiyorsa sulamaya yapılır. Fidanlıklarda kırmızı örümcek, san-jose, yaprak bitlerine karşı mücadeleye devam edilir. Turunçgillerde sulamaya ve yabancı ot mücadelesine devam edilir. İnterdonato limonlarında ay içinde hasadı başlanır. Fazla meyveli ağaçlara çatal vermeye devam edilir. Uç kurutan tehlikesi olan yerlerde kesim yerlerinden uçkurutan mantarının başlamasını önlemek için uç alma, ara açma ve yan dal budamalarına devam edilir.

Kırmızı koşnil, pas böcüsü, unlu bit mücadelesi ay ortalarında sona erer. Akdeniz meyve sineği kontrolü yapılır, görüldüğünde mücadele yapılır. İlaçlamalar ağacın güney yönüne ve 1 m2 lik kısmına bir sıra atlayarak yapılır. İlaçlamalar 7-8 günde bir tekrarlanır. Zeytin hasadını kolaylaştırmak için gerekiyorsa toprak yüzünde hafif bir işleme ve düzeltme yapılır. Sulanan yerlerde sulama işlemine ay sonuna kadar devam edilir. Yağmurların erken gelme durumuna göre zeytin kanseri için %2 lik bordo bulamacı atılır. Yeni tesislerde zeytinliklerde henüz mahsule yatmamış bahçelerde yeşil gübre ekimine ay içinde başlanabilir.

Zeytin sineği yeni vuruğuna göre ilaçlamalara devam edilir. Antep Fıstığında hasat, kurutma ve depolama yapılır. Depolamadan önce ambarlar ilaçlanır. Ambarlardan sonra da fıstık güvesine karşı ilaçlama yapılır. Aşı bağları çözülür. Aşı sürgün anaca sekiz şeklinde bağlanır. Capnodis spp. mücadelesine devam edilir.

Bağcılıkta hasada, köklendirme parsellerinde ve yeni tesis bağlarda sulama ve bakım işlerine devam edilir.

Editör: TE Bilisim