Kahramanmaraş’ta bazı basın mensuplarının ve sosyal medya kullanıcılarının hedefi haline gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, kimdir? Hangi görevlerde bulundu? Görev ve yetkileri nelerdir?

Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri ve Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi iken 2019 Yerel Seçimlerinde Cumhur İttifakı’ndan (AK Parti+MHP) Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterilen Hayrettin Güngör, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimi’nde Kahramanmaraş’taki seçmenlerin yüzde 67.60’lık bir oy oranı ile Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi ve görevini de 10 Nisan 2019 tarihinde Fatih Mehmet Erkoç’tan devraldı.

Hayrettin Güngör, 1965’te Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesinde doğdu. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’in internet sitesinde yer alan bilgilere göre Güngör, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünden1987’de mezun oldu ve kamu yönetimi dalında yüksek lisans yaptı.  Mali Müşavirlik yaptı ve Türkiye Vakıflar Bankasında mali analist olarak çalıştı.

1990 yılında Stajyer Kontrolör olarak girdiği İçişleri Bakanlığı’nda Kontrolör, Başkontrolör ve Kontrolörler Başkanı olarak görev yaptı.  Bir dönem Devlet Muhasebe Standartları Kurulu (2006-2009) üyeliği de yaptı. 2016-2017 arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığında Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ve Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

2008-2018 arasında Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreterliği görevini yürüttü. 9 Ekim 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyeliğine atandı.

Kamu mali yönetim projesi ve yerel yönetimlerin yapılanması ile yeni büyükşehir belediyelerinin kurulmasını düzenleyen kanunun hazırlık çalışmalarında yer aldı ve Türkiye Belediyeler Birliği adına öneriler hazırladı. 64 ve 65. Hükümetler tarafından yürütülen belediyelerin sorunları ve öneriler çalışmasında aktif rol aldı ve Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri düzeyinde sunumlar yaptı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Uyum Komisyonu (Yerel Yönetimler) çalışmalarında görev aldı.

“İl Özel İdaresi Bütçe ve Muhasebe Sistemi”, “İl Özel İdaresi Mevzuatı”, “Belediye Bütçeleri Nasıl İzlenir?”, “Belediyenin Organları Meclis, Encümen ve Başkan”, “Belediye Teşkilatı ve Personel İstihdamı”, “Belediyelerde Borçlanma ve İktisadi Girişimler” ve “Belediyelerin Genel Bütçe Payları: Analiz-Sorunlar-Öneriler” isimli yedi kitabı ve çeşitli dergilerde yönetim ve yerel yönetimler üzerine yayımlanmış çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Ayrıca kurum ve kuruluşların düzenlediği ulusal düzeyde çok sayıda eğitim seminerlerine çağrılı konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye Belediyeler Birliğinin üye olduğu veya proje yürüttüğü uluslararası yerel yönetim örgütleri ve ülkelerin yurtdışında yapılan çok sayıda çalışma ve toplantılarına katıldı.

24 Haziran Genel Seçimlerinde AK Parti’den Kahramanmaraş Milletvekili Aday Adayı oldu. 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 18 Haziran 2019 tarihinde Tarihi Kentler Birliği Başkanı seçildi. Hayrettin Güngör, eğitimci Leyla hanım ile evli ve iki kız ve bir erkek çocuk babasıdır.

GÖREV VE YETKİLERİ

Yine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde yer alan bilgilere göre Hayrettin Güngör’ün Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı olarak “Görev ve Yetkileri” 22 Temmuz 2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5216 Sayılı Kanunun 17-18. maddesinde yer alıyor.

Büyükşehir belediye başkanı, büyükşehir belediye idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Büyükşehir belediye başkanı, ilgili kanunda gösterilen esas ve usullere göre büyükşehir belediyesi sınırları içindeki seçmenler tarafından doğrudan seçilir.

Büyükşehir belediye başkan vekili, Belediye Kanunundaki usullere göre belirlenir. Ancak, büyükşehir kapsamındaki ilçe ve ilk kademe belediye başkanları büyükşehir belediye başkan vekili olamaz.

Büyükşehir ve büyükşehir kapsamındaki ilçe ve ilk kademe belediye başkanları görevlerinin devamı süresince siyasi partilerin yönetim ve denetim organlarında görev alamaz; profesyonel spor klüplerinin başkanlığını yapamaz ve yönetiminde bulunamaz.

Büyükşehir belediye başkanının görev ve yetkileri şunlardır:

Belediye teşkilatının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, beldenin ve belediyenin hak ve menfaatlerini korumak.

Belediyeyi stratejik plana uygun olarak yönetmek, belediye idaresinin kurumsal stratejilerini oluşturmak, bu stratejilere uygun olarak bütçeyi hazırlamak ve uygulamak, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini belirlemek, izlemek ve değerlendirmek, bunlarla ilgili raporları meclise sunmak.

Büyükşehir belediye meclisi ve encümenine başkanlık etmek, bu organların kararlarını uygulamak.

Bu Kanunla büyükşehir belediyesine verilen görev ve hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli önlemleri almak.

Büyükşehir belediyesinin ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin etkin ve verimli yönetilmesini sağlamak, büyükşehir belediyesi ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin bütçe tasarılarını, bütçe üzerindeki değişiklik önerilerini ve bütçe kesin hesap cetvellerini hazırlamak.

Büyükşehir belediyesinin hak ve menfaatlerini izlemek, alacak ve gelirlerinin tahsilini sağlamak.

Yetkili organların kararını almak şartıyla, büyükşehir belediyesi adına sözleşme yapmak, karşılıksız bağışları kabul etmek ve gerekli tasarruflarda bulunmak.

Mahkemelerde davacı veya davalı sıfatıyla ve resmi mercilerde büyükşehir belediyesini temsil etmek, belediye ve bağlı kuruluş avukatlarına veya özel avukatlara temsil ettirmek.

Belediye personelini atamak, belediye ve bağlı kuruluşlarını denetlemek.

Gerektiğinde bizzat nikah kıymak.

Diğer kanunların belediye başkanlarına verdiği görev ve yetkilerden büyükşehir belediyesi görevlerine ilişkin olan hizmetleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak.

Gerektiğinde görev ve yetkilerinden bir veya birkaçını ilçe veya ilk kademe belediye başkanına devretmek.

Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, engellilerle ilgili faaliyetlere destek olmak üzere engelli merkezleri oluşturmak.

KAYNAK:

https://kahramanmaras.bel.tr/ozgecmis/hayrettin-gungor

https://kahramanmaras.bel.tr/gorev-ve-yetkileri

Editör: TE Bilisim