5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağğı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca "Kedi Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik" 26.02.2018 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik kapsamında altyapı hazırlıkları tamamlanan PETVET Kayıt Sistemi Hayvan Bilgi Sistemi içerisinde aktif hale getirilmiştir. Sistemle birlikte sahipli köpekler 01.01.2021 tarihi itibarı ile, sahipli kedi ve gelincikler ise 01.01.2022 tarihinden itibaren kimliklendirilerek kayıt altına alınacaktır. Sahipli pet hayvanlara çip takılarak kimliklendirilecek ve PETVET sistemi üzerinde kayıtları yapılarak takip edilecek.

Bu kapsamda Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Veteriner Hekimler Odası arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında yetki verilen serbest Veteriner Hekimler ve İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerince kimliklendirme ve kayıt işlemleri yürütülecek.

Tüm kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin yetki verilen serbest veteriner hekim ya da bağlı bulundukları İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine hayvanlarının kayıt altına alınması amacı ile başvurmaları gerekiyor. Uygulama ile yeni doğan ev hayvanının sahibi, doğum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

Mikroçip takılarak pasaport düzenlenen ev hayvanları 15 gün içinde, ev hayvanlarına yapılan aşılar ve sahip değişikliği gibi bilgileri en geç 15 gün içinde kaydedilecek. Sahipsiz hayvanların, hayvan barınakları tarafından gerçek veya tüzel kişiliklere verilerek sahiplendirilmesi durumunda, hayvanın sağlık karnesiyle sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurulacak.

Resmi veteriner hekimler tarafından hayvan için yeni pasaport düzenlenecek ve veri tabanına kaydedilecek. Kayıtlı ev hayvanlarının ölümü ya da kaybolması halinde en geç 60 gün içinde ev hayvanı sahibi, durumu İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirecektir. Terk edilmiş hayvanı bulan kişiler, bu hayvanları sahiplenmek isterse başvurularını İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapacaklar.

Kedi, köpek ve gelinciklere derialtı mikroçip uygulanacak, el terminali aracılığı ile okunabilecek, bundan böyle sokağa terkedilmiş kedi ve köpeğin kime ait olduğu el terminali ile okunarak sahibi tespit edilebilecek.

Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm hastalıkları kayıt altına alınacak. Mikroçip uygulaması Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışan Veteriner Hekimler veya onların gözetiminde Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenleri marifetiyle yapılabileceği gibi, imzalanan protokol kapsamında serbest veteriner hekimler tarafından da yapılabilecek.

Editör: TE Bilisim