5 Nisan 1925 günü toplanan TBMM, madalyayı Maraş’ta fertlere değil, ‘şehir halkının’ tamamına verilmesini kararlaştırılır ve Maraş, bir adet Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile taltif edilir.

MADALYA GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN

 

Bugün (5 Nisan), Kahramanmaraş’ta TBMM tarafından ‘İstiklal Madalyası’ verilişinin 92. Yıldönümü kutlanıyor.

 

Türk Kurtuluş Savaşı’nın sona ermesinin ardından TBMM, toplanarak Kurtuluş Savaşı’nda üstün yararlılıklar gösterenlere ‘İstiklal Madalyası’ vermeyi kararlaştırılır. Bunun üzerine Maraş’a da bir yazı gönderilerek ‘Mücadeleye Katılanların Listesi’ istenir. Şehrin ileri gelen yöneticileri toplanır ve bir durum tespiti yapar. Sonunda TBMM’ye “Maraş’ta Milli Mücadeleye katılmayan bir tek fert bile yoktur” cevabı gönderilir.

 

5 Nisan 1925 günü toplanan TBMM, madalyayı Maraş’ta fertlere değil, ‘şehir halkının’ tamamına verilmesini kararlaştırılır ve Maraş, bir adet Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile taltif edilir. Şehir, TBMM tarafından 7 Şubat 1973 tarihinde de Milli Mücadeledeki fedakarlığından ötürü ‘Kahraman’ unvanı ile ödüllendirilir ve şehrin ‘Maraş’ olan adı ‘Kahramanmaraş’ olarak değiştirilir.

 

TBMM tarafından Kahramanmaraş’a bir adet Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası verilmesinden dolayı da, madalyanın yıldönümü olan 5 Nisan her yıl törenlerle kutlanır, etkinlikler düzenlenir.

 

MARASPOSTA

 


Editör: TE Bilisim