Uluslararası Gazeteciler İnternet Yayıncıları ve Yazarlar Derneği (UGİYAD) Genel Başkanı Kenan Onaran, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; gazetecilik mesleğinin önemine değinerek Gazetecilerin yaptıkları haber, paylaştıkları bilgi ve yol gösterici misyonu ile toplumun rehberi olduğunu ifade etti.

Basın’ın, demokrasinin teminatı olduğunu belirten UGİYAD Genel Başkanı Kenan Onaran, “Basın, demokrasinin en temel ve vazgeçilmez öğelerinden birisidir. Demokrasinin işleyişinde etkin bir rolü, insan hak ve özgürlüklerinin yaşanmasında hukukun en büyük yardımcısıdır. Basın, kamuoyunun doğru haber ve bilgi almasını kendine görev edinmiş fikir işçilerinden oluşan ordunun adıdır. Basın çalışanlarının öncelikli görevi her ne kadar haber kaynaklarından edindiği bilgiyi kamuoyuna aktarma gibi görünse de aslında kamuoyunun denetçisi gibi de asli bir görevi vardır” dedi.

“GAZETECİLER, HALKIN GÖREN GÖZÜ, İŞİTEN KULAĞI VE VİCDANIDIR!”

Gazetecilerin; toplumsal barış ve düzenin sürekliliği, kişi hak ve hürriyetlerinin özgürce yaşanması, adil, tarafsız ve insani yaklaşım gibi sorumlulukları olduğunu dile getiren Başkan Onaran, şöyle konuştu: “Bu sorumluluk bilinciyle toplumun menfaatleri doğrultusunda halkın gören gözü, işiten kulağı ve vicdanıdır. Basın emekçileri sadece olanı değil aynı zamanda olması veya olmaması gereken olay veya durumu da fikir süzgecinden geçirerek kamuoyuna aktarır. Bunu da toplumun kendisine yüklediği denetçi görevini yerine getirerek yapar. Devlet ile vatandaş arasında köprü, kamu kurum ve kuruluşları arasında hakem olan basın emekçileri, vatandaş ile vatandaş arasında gözcü, toplumla idareciler arasında sözcü konumundadır. Bir nevi toplumun rehberidir.”

“GAZETECİLERİN ÇALIŞMA ŞARTLARI GİDEREK ZORLAŞIYOR!”

Geniş bir çalışma alanı olan Gazetecilerin, mesai mefhumu gözetmeksizin gecesini gündüzüne katarak kamuoyuna haber ve bilgi akışı sağladığını hatırlatan Onaran, açıklamasında şunları kaydetti: “Gazeteciler, çalışma şartlarından dolayı yeri geliyor ailesinden, yeri geliyor kendi hayatından ödün veriyor. Yeri geliyor tehdide, fiziki ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Ama böyle etkin ve önemli bir mesleğin erbapları olan Gazeteciler, ne yazık ki hak ettiği değeri ve saygınlığı görmüyor. Zaten zor olan çalışma şartları, ekonomik kaygılarla daha da zorlaşıyor; meslektaşlarımız, toplumsal önyargının altında eziliyor. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi yetersiz yasal düzenlemelerden kaynaklı sektöre kontrolsüz ve niteliksiz girişler nedeniyle Gazeteci Enflasyonuyla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Her şeye rağmen mesleğine dört elle sarılıp; toplumun kendilerine yüklediği sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyorlar. Bu duygu ve düşüncelerle meslektaşlarımızın her türlü yasal ve sosyal mücadelelerinde yanlarında yer alacağımızı ifade ederek; ebediyete intikal etmiş meslektaşlarımızı rahmetle anıyor, Gazetecilik mesleğini onuruyla yaparak emekli olmuş mesleki büyüklerimize saygılarımızı sunuyor, kendini mesleğine adamış tüm meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.”

Editör: TE Bilisim