Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen İslam ve Türk Dünyasında Emperyalizme Karşı Direniş Mücadelesi Paneli için Kahramanmaraş’a gelen panelistler duygu ve düşüncelerini dile getirdiler.

İslam ve Türk Dünyasında Emperyalizme Karşı Direniş Mücadelesi Paneline katılmak üzere çeşitli ülkelerden gelen panelistler Kahramanmaraş hakkında duygularını dile getirdiler. Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde iki oturum halinde gerçekleştirilen panel sonrası panelistler Kahramanmaraş için duygularını aktardılar.

Kıbrıs Belediyeler Birliği Başkanı ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar: “Kahramanmaraş’ın 100. Yıl kutlama etkinliklerinde yer almak, buradaki vatandaşlarla birlikte olmak, Kahramanmaraş’ın milli mücadelede gösterdiği kahramanlıkları paylaşmaktan oldukça mutluluk duyuyorum. Panelde Emperyalizme karşı mücadele eden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yüzeysel ve genel görüşlerini paylaşma şansı bulduk. Güzel bir panel gerekleşti. Panelistler gerek bilgi birikimleriyle gerek anlatımlarıyla, gerekse de öğrencilerin ve halkın yoğun ilgisi ile güzel bir panel oldu. Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör’ün, bu dönemde Kahramanmaraş için yapacakları yeni yatırımlarla bu kentte milli mücadele ruhuna yakışır bir belediye anlayışıyla birlikte bütünleşeceğine inanıyorum.”

Libya İslam Birliği Örgütü Araştırma Uzmanı Mustafa El Sagezli: “Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun 100. Yılında burada olmaktan çok mutluyum. Kahramanmaraş çok güzel bir şehir. İnsanları güzel ve iyi niyetli insanlar. Panele katıldığımdan dolayı çok mutluyum. Dondurmasını da çok lezzetli buldum. Panelde Türkiye ile Libya ilişkisini ben anlattım.1911 yılında biz İtalya’nın saldırısına maruz kaldık. O zaman Osmanlılar bize 2-3 komutan göndererek eğitim verdirmişti. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk ve Enver Paşa komutasında askerler göndermişti. Onların iki yıl orada kalmaları Trablus’un kurtuluşuna vesile oldu. Biz bu kurtuluşu Maraş’ın Fransızlardan kurtuluşuna benzettik. Şu anda da Türkiye ile Libya arasında bir ortaklık var ve inşallah bu zamanda da kazanırız.”

Gagauizya Devlet Başkanı İrina Vlah: “Kahramanmaraş’a ilk defa geldim, çok mutlu oldum. Bizde dondurma yok ama sizde dondurma mükemmel. Dondurmanın Gagauizya ve Moldova’da da olmasını istiyoruz. Türk insanının çalışkanlığı ile gurur duyuyorum. Bütün Kahramanmaraş insanlarına sağlıklı ve bereketli günler dilerim. Kahramanmaraş’ın da insanlarının daha yüzyıllar yaşamasını istiyorum. Sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir şekilde daha başka yüzyıllar diliyorum. Kahramanmaraş’ın insanı iyi ve doğru yoldadır, bu yolda aynı şekilde devam etsin, insanlara hep yardım etsin, yolunuz bahtınız hep açık olsun.”

Filistin El Halil Büyükşehir Belediye Başkanı Teysir Ebu Sinine: “Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun 100. Yılı için burada olduğumdan çok mesudum. Sizleri tebrik ediyorum. Kahramanmaraş’ın kurtuluş örneğini Filistin’e alacağız inşallah. Bütün zalimler bitecek ve kalmayacak. Osmanlı zamanında Abdulhamithan Filistin’i satmamıştı. İnşallah yine birlikte olacağız ve sizlerden çok büyük destekler göreceğiz. Sizden eğitim alacağız ve orada uygulayacağız. Bütün kafirler tek milletir. İnşallah hiçbir şey yapamayacaklar. Şu anda biraz zayıfız ama inşallah Kur’an ve İslam vasıtasıyla birlikte yaşayacağız.”

Bosna Hersek Visiko Belediye Başkanı Amra Babiç: “Beni davet ettiğiniz için çok mutluyum ve çok gurur duyuyorum. Bosna-Hersek ile Türkiye arasında aynı kültür var ve çok benzerlikler var. Sizin kurtuluşunuz yüz yıl önce oldu ama maalesef Bosna-Hersek’te yirmi yıl önce oldu. Sizin yaşadığınız sorunların aynısı biz de yaşadık. Türkiye’ye çok kereler geldim ama Kahramanmaraş’a ilk defa geliyorum. Sizin şehir, İstanbul’dan Ankara’dan farklı. Sizin kültürünüz daha farklı. Biz geldik gördük, inşallah sizler de bize gelirsiniz.”

Editör: TE Bilisim