Kahramanmaraş’ta Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Bölümü’nde dün yaşanan ve sağlık teknikeri Serhat İğci’nin bir hasta yakını tarafından darp edilmesine büyük tepki geldi.

Yaşanan olay sonrasında sağlık teknisyeni İğci, “MR’da görev yaparken randevulu bir hastamızı hazırlarken randevusuz acilden gelen bir vatandaş bel ağrısı olduğunu bahsetti. Ben de kendisine randevulu hastamın olduğunu ve müsait bir arada kendisini alacağımı söyledim. Diğer hastayı MR’a hazırlamak için hareket ettiğimde birden bire saldırıya uğradım. İlk yumruğu vurdu ve gözümden gözlük fırladığı ve ben bir şey yapamadan bana seri bir şekilde tekme tokat saldırdı. Çıkarken de ‘oh dövdüm rahatladım’ diye çıktı gitti. Biz bir hastanın yanlış bir hareketinden dolayı hiçbir şekilde bıkkınlık olmadan üzerimize düşen görevi yapacağız” diye konuşmuştu.

KSÜ Rektörlüğü de yaptığı yazılı açıklamada, “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddeti Kınıyoruz” diyerek, şu ifadeleri kullandı:

“Üniversitemiz Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 05.01.2020 tarihinde Radyoloji Teknisyenimiz Serhat İğci, MR çekimi öncesi hasta yakınının saldırısına uğramıştır. İnsanımıza daha iyi sağlık hizmeti sunabilmek için görevini büyük bir özveri ile ifa eden sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin her türlüsünü kınıyoruz.

Bu üzücü durumun yaşanmasının ardından üniversitemiz ve hastanemiz yönetimi titizlikle gerekli idari işlemleri gerçekleştirmiş, konu adli mercilere taşınmıştır. Hiçbir gerekçenin haklı gösteremeyeceği nefret ve şiddet dilini kullanan saldırganın hak ettiği cezayı alması için hukuki süreç takip edilmektedir.

Fedakârlık ve insan sevgisini meslek yaşamlarında şiar edinen sağlık çalışanlarına yönelik her türlü şiddet milletimizin vicdanında derin yaralar açmaktadır. Bilinmelidir ki bu tür saldırılara rağmen tüm sağlık çalışanlarımız halkımızın daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için aynı azim, kararlılık, özveri ve hassasiyetle görevlerini sürdüreceklerdir.”

BAŞHEKİM NE DEDİ?

Bu arada KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ökkeş Bilal ise “Hastanemizde canla başla çalışan mesai arkadaşımıza bir hasta yakını tarafından saldırı yapıldı. Olay adli mercilere iletildi ve gerekli işlemlerin yapılacağına inanıyoruz. Bu tür olaylar bizi yıldırmayacak ve biz halkımıza sürekli hizmet vermeye devam edeceğiz” diye konuştu.

TÜRK SAĞLIK-SEN AÇIKLAMASI

Öte yandan Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Kahramanmaraş Şube Başkanı Mehmet Özed de, “Sağlık çalışanlarının şiddete uğramadığı bir gün bile yok. Her gün memleketin her bir yerinden sağlık çalışanlarının darp edildiği haberlerini alıyoruz, televizyonlarda hastanelerde yaşanan saldırıları dehşete düşerek izliyoruz” dedi. Özer, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

“Devletin verdiği görevle, milleti hizmet veren şifa dağıtan sağlık çalışanlarımız ambulanslarda, aile hekimliklerinde, acillerde, polikliniklerde şiddete uğruyorlar. Tehdit edilip, darp ediliyorlar.

Sağlık çalışanlarına kaldırım taşı ile vurma, ısırma, gruplar halinde darp gibi şiddetin bin bir türlüsü uygulanmaktadır. Sağlıkta şiddet tırmanmakta ve çalışanların hizmet üretmesine engel olacak bir düzeye gelmektedir.

Bu kabul edilemez saldırılardan biride Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin radyoloji bölümündeki MR odasında meydana gelmiştir. Sağlık çalışanı arkadaşımız “’Randevulu hastaları alıyorum. Müsait olunca hastanızı alacağım’ cevabını verdiği hasta yakını tarafından şiddete uğramış elmacık kemiği kırılmıştır. Sağlık çalışanı arkadaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Saldırgan hakkında da gereğinin yapılmasını bekliyoruz. Bu olayın takipçisi olduğumuz herkesin bilmesini istiyoruz.

Türkiye’de Sağlıkta şiddet çözülmesi gereken temel meselelerden biridir. Bugün artık sağlık çalışanları can güvenliklerinden yoksun bir şekilde hizmet üretmektedirler. Herkes evine akşam sağ salim gidebileceğinden endişelidir. Şiddet, ağır darp, bıçaklama ve silahlı saldırı gibi ölümle sonuçlanabilecek bir seviyeye çıkmıştır. Kısacası sağlık çalışanlarının hayati her dakika tehlike altındadır.

Bunun için sağlıkta şiddete acil çözümler ve ağır yaptırımlar gereklidir. Çünkü sağlıkta şiddetin durmak bir yana artarak devam etmesindeki en önemli neden etkin ve caydırıcı tedbirlerin hayata geçmemesidir.  Örneğin tutuklu yargılama sadece kağıt üstünde kalmaktadır. Uygulamada pek hayata geçmeyince, şiddet uygulayan elini kolunu sallaya sallaya gezdikçe çözüm olmamaktadır. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara, sağlık kurumlarında ortalığı birbirine katanlara bu işin sonunun tutuklu yargılanmak olduğunun idrakine varmaları sağlanmalıdır. Devletin ceza sistemi ve uygulayıcıları bunu hissettirmelidir.

Bunun yanı sıra şiddetin bir tedavi biçimi olarak algısı yıkılmalı, şiddet uygulayanların acil haller dışında kamu sağlık hizmetlerinden belli bir ücret karşılığı yararlandırılması getirilerek bu durum tersine çevrilmelidir.  Yani kişi sağlık çalışanına şiddet uyguladığında belli bir süre ücretsiz sağlık hizmetinden faydalanamayacağını bilmelidir. Şiddetin kendisine bir fatura çıkaracağını anlamalıdır. 

Tüm bunların yanı sıra Türk Sağlık-Sen olarak önerimiz sağlık hizmeti veren birimlerin ve yerlerin hiçbir ayrım gözetilmeden ( Sıfır Toleranslı Alan) olarak tanımlanmasıdır. Sıfır toleranslı alanlarda işlenen suçlara en sert yaptırımlar uygulanır ve bu suçlara karşı hakimlerin bir takdir yetkisi de bulunmaz.

Para cezasına çevrilme veya hafifletici sebepler göz önüne alınmayarak cezalar net bir biçimde verilir. Böyle bir alan tanımlaması ile eminiz ki sağlık kurum ve kuruluşları daha güvenli yerler haline geleceklerdir.  Bu konuda sendika olarak teklifimizi Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkili mercilere gönderdik.

Türk Sağlık-Sen olarak Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin en aza indirilmesi için yapılması gereken acil tedbirlerin ve ağır yaptırımların süratle hayata geçmesini istiyoruz.”

SAĞLIK-SEN ŞUBE BAŞKANI

KSÜ’deki sağlık çalışanına karşı yapılan şiddet uygulamasına bir tepki de Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen Kahramanmaraş Şubesinden geldi. Şube Başkanı Bünyamin Mutlu Demirci, yaptığı yazılı “KSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyoloji kliniğinde görevli meslektaşımız, kardeşimiz Serhat İğci kendini bilmez hasta yakınları tarafından alçakça bir saldırıya uğramış ve darp edilmiştir” hatırlatması yaparak, şunları kaydetti.

“Meslektaşımızın hayati tehlikesi söz konusu olup, halen Yoğun Bakım Ünitesinde gözlem altında tutulmaktadır. Serhat Kardeşimizin bir an evvel sağlığına kavuşarak, hizmet vermeye başlaması en büyük temennimizdir. Bu gün burada artarak devam eden sağlıkta şiddet olaylarına karşı tek yürek olduğumuzu göstermek için toplanmış bulunuyoruz. Serhat Kardeşimize yapılan bu insanlık dışı saldırıyı şiddetle ve nefretle kınıyor, böyle olayların bir daha yaşanmaması adına; adaletin tesisi noktasında mahkemelerimize güvencimizin tam olduğunu bildiriyoruz.

Halkımızı; gece gündüz demeden kendilerine fedakarca hizmet eden sağlık çalışanlarımıza sahip çıkmaya davet ediyoruz. Sağlık Çalışanlarının da sizlerin birer kardeşi, evladı, olduğunu hatırlatmak isteriz. Biz Sağlık Çalışanları, Bayram demeden, Hafta Sonu demeden, Ailesinden, çocuklarından ödün vererek büyük bir özveri ile çalışıyoruz. OECD ülkelerine göre yarı sayıda hekimimiz ve sağlık çalışanımız olmasına karşın, dört kat fazla hasta bakmakta, 24 saat gözümüzü kırpmadan nöbet tutmakta ve can kurtarmaktayız. Görevini en iyi şekilde yerine getirmeye çalışan sağlık personeli, ne yazık ki her geçen gün daha fazla psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalmaktadır.

Ülke genelinde, sağlık çalışanlarına şiddet artarak devam etmektedir. Bu olaylar artık münferit olmaktan çıkmış, bir sağlık terörü halini almıştır. Sağlıkta şiddeti engellemeye yönelik sendikamızın talep ettiği caydırıcı yasaların bir an önce çıkarılarak hayata geçirilmesi gerekliliğini bir kez daha yaşayarak acı bir şekilde tecrübe etmiş bulunmaktayız.  Sağlıkta şiddete yol açan nedenleri bugüne kadar birçok defa dile getirdik. Ancak geldiğimiz noktada bu sebepleri tekrar etmektense, tüm sağlık çalışanlarının, yöneticilerin ve halkımızın bu üzücü olayların sona erdirilmesi konusunda ortak tavır göstermesi gerektiği aşikardır.

Sağlık alanında yaşanan her şiddet olayı, sağlık hizmetlerini aksatmakta ve sağlık çalışanlarının halkımıza kaliteli sağlık hizmeti vermesini engellemektedir. Halkımızı bu konuda sağduyulu olmaya, kendisine hizmet eden sağlık çalışanlarına sahip çıkmaya tekrar davet ediyoruz. Son olarak; Serhat kardeşimize acil şifalar dilerken, saldırganların en ağır şekilde cezalandırılması istiyoruz. Sağlık Çalışanlarımızın her zaman yanında olmaya devam edeceğimizi ve tüm hukuksal sürecin takipçisi olacağız.”

Editör: TE Bilisim